Foto: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory

Ocupa un lloc destacat en les dietes adreçades a persones que volen aprimar-se, ja que conté menys d’un 1% de greix i aporta unes 20 calories per cada 100 grams; el seu valor calòric és gairebé insignificant. Conté fibres vegetals que resulten ideals per controlar la gana i absorbir l’aigua de l’estómac, i donar-nos així una sensació de sacietat.  

La carxofa ajuda a perdre pes, sí, però a més…

La fibra que conté ajuda a eliminar l’excés de greix, a controlar la gana, regula el trànsit intestinal, prevé el restrenyiment i millora les diarrees. Té propietats diürètiques, per la qual cosa ajuda en cas de retenció de líquids, que afavoreix situacions de reumatisme, hipertensió arterial, pedres als ronyons, àcid úric, inflamació durant el cicle premenstrual… Redueix els triglicèrids en sang, funció realment valuosa per combatre el colesterol “dolent” i, augmenta el colesterol HDL, el considerat com a “bo”.

Per a problemes digestius, la carxofa és clau!

És una gran aliada quan hi ha problemes digestius i metabòlics, gràcies a la fibra soluble que aporta. D’aquesta manera:

  • Disminueix l’acidesa d’estómac
  • Elimina el flux de la bilis
  • Redueix dolors, distincions i molèsties que hi pugui haver.

A la cuina

La carxofa és molt versàtil a la cuina i es pot menjar com a plat principal, com a acompanyament o en forma de caldo per beure, ja que ajuda a netejar i és bo tant fred com calent. 

El caldo, si el volem saludable, el podem preparar sense sal ni additius i basat en aliments de procedència ecològica que no sumin tòxics a la beguda.

caldo-de-alcachofaUna bona recepta de caldo depuratiu i vegetal seria feta a base de carxofa, ceba, espàrrecs verds, fonoll, gingebre, menta i api, acompanyades d’herbes aromàtiques i remeieres com el fonoll, que potencia l’efecte diürètic del caldo, ajuda a eliminar gasos i a tenir una digestió fàcil i amable.

Si no teniu temps o ganes de ficar-vos a la cuina, també podeu optar pels caldos ecològics i depuratius envasats, sempre que siguin d’una marca de confiança. Aneto, per exemple, ofereix el caldo natural de carxofa ecològica Aneto que no conté sal i està elaborat amb ingredients frescos, naturals i ecològics, cuits directament a l’olla. Per això el podeu trobar en botigues dietètiques i ecològiques.