dona-730

En els últims anys s’ha posat de moda el terme anti-age o anti-aging per referir-nos als aliments, nutrients, substàncies, productes, tècniques o tractaments orientats a prevenir o suavitzar els signes de l’envelliment, especialment pel que fa a l’aspecte físic i, particularment, en el vessant més estètic.

Com sabem, l’envelliment és un procés natural que es produeix quan s’oxiden els teixits pels mecanismes de respiració i metabolisme de les cèl·lules del cos.

L’oxigen és necessari per a la nostra vida, però al mateix temps la seva utilització genera una sèrie de productes del metabolisme (radicals lliures) que participen en l’oxidació de les cèl·lules i la seva degeneració. Les cèl·lules que es degraden i moren són reposades per altres de noves, però aquest procés de reproducció i renovació cel·lular és menor i més lent a mesura que ens fem grans. D’aquesta manera, certs signes i símptomes de l’envelliment es van fent visibles i perceptibles en l’estructura i en la funció de cada un dels sistemes del nostre organisme.

Les substàncies anti-age no impedeixen l’envelliment, però sí fan que els processos de depuració de l’organisme de substàncies tòxiques siguin més eficients

Els mals hàbits de vida, la contaminació, el consum de tòxics, l’estrès i una alimentació deficitària en nutrients essencials, però plena de calories “buides”, i rica en aliments altament processats, afavoreixen els processos oxidatius i l’aparició de radicals lliures, cosa que porta a un envelliment prematur de les nostres cèl·lules, que no són capaces de mantenir uns nivells òptims de renovació cel·lular i de depuració i excreció de toxines.

Així, les substàncies anti-age no impedeixen l’envelliment, però sí fan que els processos de depuració de l’organisme de substàncies tòxiques siguin més eficients, al mateix temps que aporten ajuda per incrementar les defenses naturals del cos i els processos de renovació cel·lular en òptimes condicions. Així es pot mantenir la salut i contrarestar aquells efectes no desitjats de l’envelliment, i fer-lo més tardà.

Hi ha una gran varietat d’aliments que podem incorporar a la nostra dieta, reconeguts per les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries i, en conseqüència, retardants de l’envelliment.

Aquestes propietats estan determinades pel seu contingut específic en nutrients amb aquestes funcions i, sobretot, per la quantitat i concentració d’aquests nutrients.

Avui us volem parlar de 5 aliments antienvelliment: el camu-camu, les baies d’açaí (o açai), el germinat de blat, les baies de Goji i l’alga Chlorella.

camu-camu-730

Camu-camu

Ja us vam parlar del camu-camu en aquest article, sobre el seu paper en la prevenció de refredats, gràcies al contingut que té en vitamina C −que a més d’efecte immunoprotector és un poderós antioxidant i antiinflamatori natural−, així com gràcies als seus flavonoides en forma de pigment (anomenat antocianina).

El camu-camu és ric en aminoàcids com la serina, la valina i la leucina (que formen les proteïnes), en carbohidrats, fibra alimentària i minerals com: calci, fòsfor, coure, ferro, magnesi, manganès, potassi, sodi i zinc. Conté petites quantitats de vitamines del grup B, com la tiamina (B1), la riboflavina (B2) i la niacina (B3).

Té acció antibacteriana, antivírica, antioxidant, antiinflamatòria i cicatritzant.

Aporta energia i manté correctament: cor, sistema respiratori, ronyons, fetge, intestí, sistema immune i sistema nerviós. Manté una bona visió, tracta problemes de genives, ajuda en problemes d’estrès i depressió i a mantenir una pell sana i bella.

Retarda els signes de l’envelliment neutralitzant de manera espectacular els radicals lliures i ajudant a prevenir malalties oxidatives, com el càncer.

açaí-730

Açaí

Aquesta baia, procedent de la dieta amazònica i avui conreada i consumida principalment a Brasil, conté proteïnes, una gran quantitat de fibra, greixos saludables (àcids omega-3 i 6), calci, ferro, potassi, vitamina A, vitamines B1 i B2, petites quantitats de vitamina C i vitamina E, certs aminoàcids essencials, així com àcid aspàrtic i àcid glutàmic, antocianina i altres antioxidants (conté més antioxidants que els nabius vermells, els gerds, les mores, les maduixes o els nabius blaus i 33 vegades més antioxidants que el vi negre).

A més, l’açaí conté betasitosterol, un fitosterol (un esterol que hi ha a les plantes similar estructuralment al colesterol del regne animal) que pot regular la formació de colesterol en els éssers humans. Així es redueix el risc d’atac cardíac en homes i dones.

Diversos estudis li atribueixen propietats preventives contra el càncer, així com propietats depuratives de l’organisme. Afavoreix el metabolisme digestiu i la desintoxicació del còlon.

Altres possibles efectes positius atribuïts al seu consum regular són l’augment de les defenses i la resistència als refredats, una pell més sana i jove, i una millora de la vista i de la circulació.

germinat de blat-730

Germinat de blat

D’entre tots els cereals, el blat (Triticum aestivum) es diferencia dels altres pel fet que conté tots els elements essencials per a la vida humana en les quantitats adequades i de forma equilibrada. Quan el blat brota, tots aquests nutrients augmenten i, a través de l’activació de certs enzims, també es torna més fàcil de digerir.

El germinat de blat conté tots els elements essencials per a la vida humana en les quantitats adequades i de forma equilibrada

El consum de germinat de blat aporta: gairebé totes les vitamines del complex B, vitamines C, E, H (biotina o B7/B8) i K; més vitamina C que la taronja i el doble de vitamina A que la pastanaga; betacarotè (provitamina A), potassi, calci, magnesi, fòsfor, sodi, gairebé la meitat més de ferro que els espinacs o les bledes, però sense àcid oxàlic i oligoelements com el seleni i el zinc.

Conté àcids grassos omega, aminoàcids essencials, fibra, clorofil·la i enzims com la proteasa, que afavoreix la digestió de les proteïnes; la citocrom oxidasa, un antioxidant potent; l’amilasa, que facilita la digestió i la lipasa, un enzim disgregador de greix, entre d’altres.

Entre els beneficis que se li adjudiquen, molts d’ells demostrats mitjançant estudis científics de prestigioses universitats i centres mèdics de renom mundial, trobem que:

 • Millora la digestió i el metabolisme.
 • Té un paper important en la descomposició dels greixos (és a dir, ajuda a perdre pes de manera saludable).
 • Ajuda a restaurar l’equilibri natural del pH en actuar com a agent alcalinitzant.
 • Ajuda el cos a regenerar els glòbuls vermells que transporten l’oxigen a totes les cèl·lules (així que augmenta l’oxigenació i la resistència durant l’exercici físic).
 • Afavoreix la desintoxicació de l’organisme, gràcies a la seva capacitat per netejar la sang, els ronyons, el fetge i el tracte gastrointestinal (útil contra els problemes de restrenyiment, gràcies al seu contingut en fibra).
 • Potencia el sistema immunitari, de manera que es fa servir en la recuperació de refredats i al·lèrgies.
 • Augmenta la suavitat, l’elasticitat, la lluminositat i la hidratació de la pell, i ajuda a prevenir i disminuir les arrugues. Va bé en el tractament de l’acne i els barbs.
 • Pot facilitar que es normalitzi la pressió sanguínia, que es reverteixin els cabells blancs prematurs i també que disminueixi el mal alè.

baies goji-730

Baies de goji

Aquestes baies o cireres de Goji, procedents de la Xina i conreades avui dia àmpliament a Europa, s’han fet famoses per les seves propietats depuratives, alcalinitzants i antioxidants. Això és degut al seu contingut en: aminoàcids (incloent-hi els 8 aminoàcids essencials), minerals com el calci, fòsfor i potassi, a més dels 21 oligoelements, entre els quals hi ha ferro, zinc, seleni, germani, magnesi, coure, níquel, crom, manganès, cobalt i cadmi.

La baia de Goji és el fruit que més absorbeix els radicals lliures

Tenen una quantitat alta de vitamines A, B1, B2, B6, C i E.

Són riques en antioxidants carotenoides (betacarotens, zeaxantina, entre d’altres), betasitosterol, àcids grassos essencials omega-3 i omega-6, fibra, hidrats de carboni i sesquiterpens, substàncies químiques terpenoides que es troben en els olis essencials de multitud de plantes, i que actuen com a fitoalexines (antibiòtics per a les plantes) i com a inhibidors de l’alimentació de certs animals herbívors oportunistes.

Les seves propietats terapèutiques provenen de l’alta concentració dels nutrients esmentats, i es creu que:

Aporten energia, disminueixen la gana, equilibren la pressió arterial, enforteixen el sistema immunitari, protegeixen fetge i ronyons, cosa que ajuda a eliminar toxines de l’organisme; són diürètiques; normalitzen la glucèmia (nivells de sucre en sang); regulen el trànsit intestinal; regulen els nivells de colesterol; alleugen els mals de cap i els marejos; milloren la qualitat del son i la visió; alleugen l’ansietat i l’estrès; milloren els símptomes associats a la menstruació i la menopausa i prevenen malalties de la pròstata, entre altres beneficis.

La baia de Goji és el fruit que més absorbeix els radicals lliures i, per tant, que té una capacitat antioxidant més potent, molt per sobre d’altres fruites i vegetals (només la segona per darrere de la baia d’açaí, que quadruplicaria la baia de Goji). Per darrere seu, i molt lluny, hi hauria la pruna, el nabiu, la maduixa, l’espinac, el gerd, la remolatxa, la taronja, el pebrot vermell i la pastanaga.

alga clorelha-730

Alga clorel·la

És una alga verda unicel·lular Chlorophyta que té una composició nutricional en sec de 45 % de proteïna, 20 % de greix, 20 % d’hidrats de carboni, 5 % de fibra i 10 % en minerals i vitamines.

 • Conté 19 aminoàcids, inclosos els essencials, i totes les vitamines més importants (és una font de vitamina B12 per als vegetarians), excepte la vitamina D.
 • El seu ferro s’assimila fàcilment gràcies al seu contingut en vitamina C i clorofil·la. Conté fòsfor i calci. Posseeix iode, però en menys quantitat que altres algues.
 • És rica en àcid omega-3, així com en betacarotè i xantofil·les (poderosos antioxidants).
 • A més conté luteïna en abundància, un pigment natural que protegeix el teixit ocular d’afeccions com la degeneració macular (cataractes) i altres lesions del teixit conjuntiu.
 • Té un gran contingut en clorofil·la, fins a quatre vegades més que l’espirulina, els espinacs i les ortigues.
 • La clorofil·la és una de les millors substàncies depuratives i s’utilitza per a la neteja de l’intestí i el sistema limfàtic, el fetge i la sang.

Amb aquests nutrients, a la clorel·la li atribueixen propietats depuratives de l’organisme i antioxidants, com l’eliminació dels metalls pesants que s’acumulen en el cos, i efectes antitumorals i antihipertensius, segons s’ha demostrat en estudis amb animals.

És diürètica, ajuda a aprimar, millora el metabolisme, és baixa en greixos i calories, controla la tensió arterial, és saludable per als cabells, les ungles, els ossos i les dents i suposa una alternativa al peix i el marisc per a les persones vegetarianes i veganes, ja que té nutrients com l’omega-3, vitamines i minerals procedents d’una font vegetal marina.

Una bona alimentació per combatre l’envelliment

Seleccionar detalladament els aliments que incloem i excloem de la dieta és bàsic per evitar l’oxidació de l’organisme i garantir que funcioni bé. Hem de consumir fruites i verdures cada dia, així com greixos saludables, proteïnes d’alt valor biològic i fermentats.

Si voleu aprofundir en els mètodes naturals i no invasius per endarrerir l’envelliment, el nutricionista Marc Vergés us n’explica tots els secrets al programa “Antiaging cel·lular”.

VULL SABER-NE MÉS

 

 

Sara Gómez Marquina

Especialista en Teràpies Alternatives, Naturopatia i Nutrició. Fisioterapeuta

Col·laboradora d’Ecolife Food i Gerent del Club AV Natural Cantàbria