Actualment, la majoria de les investigacions científiques relacionades amb la manera d’aconseguir l’eterna joventut van encaminades a la manera de “netejar” l’entorn cel·lular dels tòxics que ens envaeixen diàriament. Si no aconseguim l’eterna joventut, segurament els anys que visquem ho farem amb molta més qualitat, que d’això es tracta viure.

Foto: Pau Esculies. Plat: Montse Vallory

Foto: Pau Esculies. Plat: Montse Vallory

Hi ha diferents teories que intenten explicar per què envellim, i estan les relacionades amb la genètica i la vida limitada de les cèl·lules; però cada cop amb més força s’alcen les teories sobre una protecció inadequada dels danys que provoquen els radicals lliures a l’organisme.

Els radicals lliures són unes molècules “solteres” que necessiten sempre una parella per apropar-s’hi i ser estables. Per unir-se a una altra molècula, necessiten desestabilitzar una parella estable i unir-s’hi; això en deixa una altra de “soltera”, que ha de trobar una parella per poder estabilitzar-se. Aquest fet provoca una cadena de reaccions que van degenerant els teixits.

Els radicals lliures es generen per oxidació, per tant, el fet de respirar en produeix, però la producció d’aquests agents nocius es veu dràsticament influenciada per agents externs com la pol·lució, la mala alimentació i els seus additius i tractaments, el fum del tabac, l’alcohol i l’estrès.

Aquí és on apareixen en escena els antioxidants. Es tracta de substàncies que neutralitzen aquests radicals lliures cedint la seva “parella” a aquestes molècules desaparellades, i així redueixen el dany dels teixits i frenen l’aparició de malalties i l’envelliment prematur.

La dieta i els antioxidants

A continuació, us detallo quins antioxidants són més adients en cada cas i la font alimentària que ens permet obtenir-los:

Ulls i visió

 • Els precursors de la vitamina A (alfa i betacarotens) i luteïna, zeaxantina, astaxantina. Són nutrients que protegeixen la retina i les cèl·lules de la màcula de l’estrès oxidatiu. Milloren també la ceguera nocturna i la sensibilitat a la llum.

Els trobem en aliments taronges-vermellosos –tomàquet, pastanaga, carabassa, taronges, papaia–, i en els verds foscos, com espinacs, cols de Brussel·les, bròquil. L’astaxantina, un dels antioxidants més potents trobats fins ara, la trobem de manera natural principalment en una microalga; per tant, també la podem obtenir de gambetes.

 • Les antocianidines, sobretot de les baies com els nabius o el maqui, tenen molta capacitat d’oxigenar l’ull. Aliats per a cataractes i degeneració macular.

Pell

 • Les antocianidines abans mencionades, eviten la destrucció del col·lagen i, en general, del teixit de suport o connectiu.
 • L’astaxantina té la capacitat d’absorbir la radiació ultraviolada, per tant evitem danys oxidatius provocats pel sol.
 • Els betacarotens regulen el manteniment de l’estructura de la pell.
 • La vitamina C activa la síntesi de col·lagen. És fonamental perquè protegeix altres nutrients com els hidrats de carboni, les proteïnes, els greixos i les molècules d’ADN, dels danys produïts pels radicals lliures. La trobem principalment en fruites i verdures, sobretot cítrics, kiwis, maduixes, patates, pebrots, tomàquets, bròquils, espinacs, alfals.

Situacions que generen estrès oxidatiu: estrès, dieta desequilibrada, pràctica d’esport molt elevada, contaminació ambiental, tabac, sedentarisme

Amb el consum de nous, millorarem la ingesta de zinc

Amb el consum de nous, millorarem la ingesta de zinc

A part dels que ja s’han mencionat, també cal destacar:

 • Vitamina E: és un antioxidant excel·lent per als greixos. Les membranes cel·lulars estan, en gran part, formades per greixos; per tant, la vitamina E o alfatocoferol, evita l’oxidació de la cèl·lula. Es troba als olis vegetals, incloent l’alvocat i la fruita seca.
 • Seleni: permet la bona funcionalitat d’enzims antioxidants com el glutatió-peroxidasa. El trobem sobretot en aliments proteics com carn, peix, fruita seca i cereals; però es perd força en menjars molt tractats i molt cuinats perquè és volàtil.
 • Manganès: com el mineral anterior, forma part de diversos enzims, entre els quals trobem el potent antioxidant superòxid-dismutasa (SOD). Les fonts alimentàries són sobretot cereals, fruita seca, verdures de fulla verda, llavors com el gira-sol i germen de blat.
 • Zinc: igual que el manganès, forma part de la SOD. En trobem a les carns vermelles, aus de corral, peixos i marisc, ous, nous, cereals integrals.

Com que sovint amb l’alimentació no arribem als requeriments de tots aquests nutrients, disposem d’una gran quantitat de complements que ens poden ajudar.

Farmàcia Internacional recomana

 • Soria Natural Astaxantor 30 perles. Destaquem que conté molta astaxantina, entre altres antioxidants (luteïna, zeaxantina, antocianidines, E, D, E, seleni , Zinc i àcids grassos omega-3 de l’oli de lli).
 • Solaray Vitamina C 1000 mg 100 tauletes. En dues etapes d’alliberament al cos, perquè es mantingui una aportació continuada.
 • Solgar Nutrientes Antioxidantes Avanzados. Potent còctel d’antioxidants entre els quals destaquem el glutatió i inductors de la formació de SOD.
 • Vitae Elixir de Granada. Beguda altament concentrada i gran aliada per evitar l’envelliment.
 • Young Phorever Doc Broc’s Power plantes en pols. És una mescla meravellosa i molt potent de fruites, vegetals i plantes antioxidants.

Farmacia Internacional és a la vostra disposició per a qualsevol dubte o consell que us pugui sorgir.

El nostre equip d’especialistes us assessorarà segons les necessitats concretes que tingueu.

A tots els lectors d’Etselquemenges que expliquin que han llegit aquest article, Farmacia Internacional aplicarà un 10% de descompte en tots els productes antioxidants citats.
Sol·liciteu informació a la Farmacia Internacional. C/ Consell de Cent, 312, cantonada Passeig de Gràcia. Barcelona. Aquest descompte és vàlid fins al divendres, 15 de gener. No acumulable a d’altres descomptes.

 

foto-aliciaAlicia Domingo
Farmacèutica de la Farmacia Internacional i tècnic superior en Dietètica i Nutrició.

 

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

 • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
 • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
 • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat