En els últims anys, la popularitat de les begudes vegetals ha crescut considerablement per diversos factors. El primer és que hi ha hagut un auge en l’interès per la salut i, per tant, en la consciència dels consumidors, que cada cop es fixen més en el que mengen. En segon lloc, el creixement de les intoleràncies a la lactosa i l’avanç en la detecció d’aquestes intoleràncies han fet que el consumidor valori la necessitat, a vegades imposada, de prendre llet de vaca i de les possibilitats de prescindir-ne. El substitut perfecte de la llet clàssica sembla la beguda vegetal: saludable, apta per a vegans i vegetarians i amb sabors diferents, per triar i remenar.Gosari

De totes maneres, no totes les begudes vegetals són iguals i cal vigilar molt amb el que, a vegades, s’amaga darrere del terme “100% vegetal” o “100% natural”. Sovint passa que el que en principi hauria de ser una alternativa saludable a la llet també ha entrat en el sistema de l’adulteració i modificació de l’essència de l’aliment amb aromes i conservants, perquè sigui més desitjable als paladars moderns, cada cop més acostumats als productes processats i tractats. És relativament fàcil fer-ne a casa perquè conservin tot el sabor i les propietats dels ingredients, però cal invertir-hi temps i diners. A més, l’altre inconvenient principal és que, sense el procés UHT, duren poc, com a màxim, dos dies a la nevera.

Per tant, tant si som consumidors de begudes vegetals com encara no ens hem decidit, ens hem de fixar en els ingredients que figuren a l’envàs i evitar prendre les que tinguin aromes afegits (de vainilla o galeta), i emmascaradors del gust original de la matèria primera.

Per tal d’estar tranquils amb la tria que feu, us donem algunes pistes per poder centrar l’atenció en els detalls que cal controlar a les etiquetes.

  • En primer lloc, els additius. En molts casos, serveixen per millorar l’estabilitat i la durada d’un producte, però cal vigilar quins consumim i, sobretot, saber si són d’origen natural. Per tal de saber si un additiu és saludable o no, una bona idea és consumir només els aprovats per a l’elaboració de productes ecològics, com emulgents (lecitina de gira-sol o de soja), o espessidors (carragenats, la goma guar o la goma de garrofí).
  • D’altra banda, hi ha productes que contenen aromes afegides, que potencien el sabor i fan que el producte sigui més comercial. Així que, si finalment triem un producte que en porta, ens hem de fixar que s’especifiqui que són aromes naturals, i no naturals idèntiques, que són d’origen sintètic.
  • Sobre els sucres, és molt millor si són sucres naturals (també anomenats “naturalment presents” o “no sintètics”), com l’atzavara o els xarops.
  • Finalment, convé valorar si les calories del producte provenen de sucres o de greixos, i veure si els greixos són saturats o insaturats, ja que, si les calories provenen de greixos insaturats són beneficioses per a l’organisme perquè ajuden a tenir uns nivells normals de colesterol.

yosoy

Per tot això, Liquats Vegetals, que va ser la primera empresa a l’Estat Espanyol a produir begudes vegetals ja fa gairebé vint-i-cinc anys, sempre s’ha preocupat perquè la beguda que oferim als consumidors –tant l’ecològica Monsoy, com la convencional Yosoy–, sigui tan semblants com sigui possible a la que podríem preparar a casa, sense conservants ni aromes, per tal de respectar el sabor original dels ingredients, però amb la comoditat d’un envàs que permet conservar-la fins a un any.