Què són les proteïnes? On les trobem?

Després de l’aigua, les proteïnes són les molècules més abundants del cos humà. Participen en pràcticament tots els processos cel·lulars, i són indispensables perquè el cos funcioni correctament.

Les funcions de les proteïnes són moltes i molt diverses, però cal destacar que són l’element bàsic de construcció de les estructures del cos: teixits, òrgans, ossos, tendons, ungles, cabell i vasos sanguinis, entre d’altres.

Les proteïnes són molècules compostes per cadenes d’aminoàcids, i són necessaris vint aminoàcids diferents perquè l’organisme humà pugui sintetitzar les seves pròpies proteïnes i mantenir totes les estructures en condicions òptimes. Dels vint n’hi ha vuit, anomenats aminoàcids essencials, que el cos no és capaç de fabricar o, si ho fa, és en quantitats insuficients, i que cal obtenir a través de la dieta.

A diferència dels hidrats de carboni i els lípids, les proteïnes no es poden emmagatzemar en forma de servei. Les proteïnes del cos s’estan renovant contínuament, tenen una vida mitjana curta que varia entre minuts, hores i dies. D’aquí la importància de l’aportació diària suficient d’aminoàcids essencials per mantenir en equilibri el metabolisme proteic.

Però no cal fixar l’atenció només en la quantitat; la qualitat proteica és igual d’important. Les fonts de proteïna que contenen tots els aminoàcids essencials en proporcions adequades es denominen completes o d’alt valor biològic, i principalment són les d’origen animal. En canvi, si és deficitària en algun aminoàcid essencial, la proteïna serà incompleta, majoritàriament les d’origen vegetal. En aquest cas, és important aprendre a fer bones combinacions d’aliments per assegurar una aportació adequada de tots els aminoàcids essencials al llarg del dia.

Quan parlem de qualitat, més enllà de la composició bioquímica, també és fonamental la naturalesa i l’origen del producte que consumim. Avui dia, en la societat occidental, hi ha una tendència ben marcada cap al consum excessiu de proteïna animal. Però que mengem molta proteïna no vol dir que sigui sempre de bona qualitat. Basem gran part de la nostra alimentació, i la de les nostres famílies, en productes processats i procedents de cultius intensius. Una bona font de proteïna, sigui animal o vegetal, és la que no requereix cap processament industrial i que procedeix de produccions respectuoses i si és possible ecològiques: carn, peix fresc, marisc, ous, llegums, pseudocereals com la quinoa, fruita seca, algues, llavors.

Proteïnes i esport

Les proteïnes són indispensables per mantenir un bon to muscular, intervenen directament en la formació i regeneració dels músculs. Com la majoria de teixits en el cos, els músculs són dinàmics i són reparats i regenerats contínuament.

Si el que ens interessa és guanyar massa muscular, i amb això potenciar força i resistència, el cos ha de sintetitzar més proteïnes musculars de les que es destrueixen. Per tant, cal assegurar un consum adequat de proteïna diàriament, sigui a través d’aliments o complements alimentaris.

Els requeriments proteics dels esportistes són generalment superiors als de les persones sedentàries

Els requeriments proteics dels esportistes són generalment superiors als de les persones sedentàries (els que fan entrenaments de força són els que necessiten més aportació). Aquest increment de les necessitats proteiques és degut principalment al creixement de nou teixit muscular i a la reparació petites ruptures musculars que tenen lloc durant l’exercici, amb la qual cosa s’aconsegueix una recuperació òptima.

Avui dia hi ha opinions molt diverses sobre la quantitat de proteïna que realment necessitem. Segons la Societat Internacional de Nutrició Esportiva; “La ingesta de proteïnes d’1,4 a 2,0 g/kg/dia per a les persones físicament actives no només és segura, sinó que pot millorar les adaptacions a l’entrenament físic”. Però no cal oblidar que la quantitat ideal de proteïna per a qualsevol individu depèn de molts factors, incloent tipus d’activitat, edat, massa muscular, metes físiques i estat actual de salut.

Quan la dieta no és suficient per aconseguir certes quantitats de proteïna o la intensitat de l’exercici és molt alta, és útil recórrer als complements de proteïnes o aminoàcids i així cobrir les demandes individuals, sobretot en el cas de les persones veganes. La complementació amb proteïna pot ser necessària per ajudar a formar múscul nou, reparar i permetre una ràpida adaptació a l’esforç.

Per assegurar una aportació adequada de proteïnes d’alt valor biològic diàriament, Naturimport ens ofereix SON Formula®, un complement alimentari exclusiu d’aminoàcids essencials. SON Formula® conté el Master Amino Acid Pattern®, una fórmula patentada que inclou tots els aminoàcids essencials altament purificats, lliures i cristal·lins.

SON Formula® és ideal per a persones amb requeriments addicionals de proteïnes, com esportistes i atletes. El 99% dels seus aminoàcids constituents actuen com a precursors de la síntesi proteica corporal, el que es tradueix en un manteniment i creixement adequats de la massa muscular.

L’ús de SON Formula® juntament amb una dieta equilibrada permet ajudar a la síntesi proteica corporal; augmentar la massa muscular, maximitzant la força i la resistència muscular; dur a terme una recuperació muscular després de l’exercici físic; minimitzar la ingesta calòrica.

És un producte apte per a vegetarians. A més, gràcies a la seva composició 100% a base d’aminoàcids i amb un baix residu nitrogenat, és adequat com a complement en dietes hiperproteiques, de control de pes o en protocols de complementació antienvelliment.