Sabies que, de tot el que produïm, 1/3 acaba a les escombraries? Sí, tal com ho llegeixes. Tenim la capacitat de generar menjar per a tota o la majoria de la població, però, així i tot, hi ha gana a gran part del món. Paradoxal, no? I això no implica únicament que amb tots aquests aliments podríem alimentar milions de persones, sinó que també afecta els recursos que utilitzem per cultivar-los. Aquest malbaratament ens porta a fer malbé el clima, l’aigua, la terra i la biodiversitat.

nevera

Curiosament, encara que molts puguin pensar que en els restaurants es malgasta una gran quantitat d’aliments, realment la major part d’aquest malbaratament alimentari passa a les nostres cuines. S’ha calculat que, de mitjana, es malbarata 1,4 kg d’aliments per llar a la setmana (dades de l’Informe de Desperdicios de alimentos de hogares en España 2019, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació). Si ens posem a calcular el que implica a escala mundial, costa d’imaginar la quantitat de rebuig que això suposa.

Així que, si això et remou, planteja’t el següent: gestiones correctament els aliments a casa teva? Podries contribuir a la reducció del malbaratament d’aliments?

T’expliquem 5 consells pràctics per reduir el malbaratament alimentari i com conservar correctament els aliments per comprar de manera eficient. Perquè et podem assegurar que, encara que certs canvis ens puguin semblar minúcies, qualsevol petit gest suma.

5 consells per reduir el malbaratament alimentari

  1. Planifica la compra d’aliments

Planificar hauria de ser el primer pas que hauries de fer per començar a estalviar a l’hora d’anar a comprar, ja que és el millor que pots fer per reduir les deixalles.

Planificar és tan simple com plantejar cada setmana com serà la teva alimentació. Per això et recomanem:

  • Pensar en un menú setmanal. Això ens ajudarà a comprar els aliments que necessitem i ens ajudarà a no anar improvisant sobre la marxa.
  • Fer-te la llista d’anar a comprar cada vegada que vagis al supermercat i cenyir-t’hi. És a dir, no deixar-te entabanar per ofertes que no necessites (de vegades, veiem una cosa que està d’oferta i la comprem només per aquest fet, encara que no la necessitem).
  • Revisar bé la nevera i el rebost per no comprar productes que ja tenies i que probablement han quedat oblidats en el fons d’algun calaix.

I, si tens temps, compra poc i sovint. És la solució més fàcil per assegurar-nos que ens mengem el que comprem.

  1. Organitza la nevera i el rebost

Segueix l’ordre FIFO, de l’anglès, First In, First Out. És a dir, el primer a entrar, el primer a sortir. Aquest mètode s’utilitza per evitar que els productes es facin malbé o quedin oblidats per una mala gestió de les quantitats que s’han comprat.

Consisteix a ordenar el rebost i la nevera fixant-te en la data de caducitat o en la quantitat de dies que fa que un aliment perible és a la nevera. Així que, cada vegada que compris algun aliment nou, procura comprovar-ne la caducitat i posar-lo en el lloc que li correspon. Igual que si compres fruites o verdures, deixa més visibles les més antigues i col·loca darrere de tot les noves.

  1. Acostuma’t a congelar

Si per més que ho intentes, sempre t’acaba sobrant una mica de menjar, congela! Tant si et sobra alguna ració d’un plat preparat, com si has tallat alguna verdura i veus que finalment no la utilitzaràs. Evita que vagi donant voltes per la nevera, perquè això, generalment, vol dir que acabarà, tard o d’hora, a les escombraries.

Això sí, no t’oblidis de posar etiquetes a tot el que congelis per saber quant de temps fa que l’has desat.

  1. Sigues original i converteix-te en expert de la cuina de reaprofitament

Aprofita-ho tot! És fàcil que a l’hora de cuinar acabi sobrant una mica de l’aliment que estàs preparant o que, simplement, no sàpigues com cuinar-lo. Però, sabies que les fruites i verdures poden aprofitar-se pràcticament íntegrament?

Utilitza els troncs de les carxofes o el bròquil per fer saltats, afegeix el cor de la pinya als teus batuts, prepara’t un pesto deliciós amb fulles de pastanaga o uns nachos amb la pell d’una patata, les possibilitats són infinites!

El mateix passa amb la proteïna animal. Sabem que a molta gent li fan fàstic les vísceres o altres parts de l’animal, però pràcticament tot es pot reaprofitar, a més de ser molt nutritiu. Prepara’t un bon paté, utilitza tot allò que no cuinis per preparar un brou saborós i, si alguna cosa no saps com cuinar-la, busca per internet. Cada vegada és més fàcil trobar pàgines web dedicades a la cuina de reaprofitament.

  1. Guarda els aliments de manera adequada

Un altre dels bàsics i responsables principals que es malbaratin els aliments. Aprendre a emmagatzemar el menjar és imprescindible, ja que, si ho fem malament, els aliments es faran malbé fàcilment i al final els acabarem rebutjant.

Es recomana organitzar-la de la manera següent:

  • En els prestatges superiors: col·loca els aliments cuinats (en cas que hagi sobrat alguna cosa com una carmanyola amb pasta, peix amb patates, etc.).
  • A la porta: col·loca les begudes, salses, melmelades, conserves…
  • Al centre: els productes lactis, ous i embotits.
  • En els prestatges inferiors: els aliments més peribles com poden ser la carn, el peix o productes en descongelació.
  • Als calaixos: col·locarem les fruites i verdures. Tot i que és cert que algunes fruites i verdures no necessiten estar a la nevera, com els alvocats i l’all, per exemple.

I, recorda: no tinguis mai els aliments cuinats i crus junts!

Una nova tècnica de conservació per a fruites i verdures: Naturpod

La major part del malbaratament d’aliments de les famílies es produeix sobretot amb les fruites i les verdures, perquè moltes es fan malbé ràpidament. Per evitar-ho, us presentem un producte innovador: Naturpod. Són unes càpsules totalment ecològiques i 100% reciclables, creades amb argiles naturals que actuen conservant les fruites i les verdures en el seu punt òptim el doble de temps.

Com actua Naturpod? Naturpod són càpsules que, en col·locar-les al calaix de la nevera o al cistell de les fruites i les verdures, absorbeixen el gas etilè que desprenen i mantenen la nevera més higiènica, sense afegir absolutament res a la fruita i les hortalisses. Cada caixa conté 3 càpsules, cadascuna d’1 mes de durada.

Aquestes càpsules, en absorbir l’etilè, a més de proporcionar un ambient més saludable (lliure de patògens), aconsegueixen conservar aliments com la fruita i la verdura fresca en molt bones condicions i durant més temps, cosa que t’ajudarà a consumir els vegetals en el seu punt òptim de maduració i a reduir la quantitat de residus.

En definitiva, un nou producte que t’ajudarà a viure d’una manera més sostenible reduint el malbaratament d’aliments i a estalviar en la cistella d’anar a comprar, tot en una sola cosa.