Ens passem gairebé un terç de la vida dormint i, encara que sembli un temps perdut, el son és una de les funcions vitals del cos. Durant la nit, el cos es regenera per consolidar la memòria i configurar la xarxa neuronal, per produir canvis metabòlics, hormonals… Dormir poc o malament fa que el cos se’n ressenti a curt termini i també a la llarga!
El llúpol, més enllà de la cervesa
Sabíeu que les inflorescències del llúpol –que s’anomenen estròbils– contenen un principi actiu amb un gran efecte sedant que ens pot ajudar a relaxar-nos i a dormir millor?
El llúpol (Humulus lupulus) és una planta originària de la Xina, però que creix molt bé en zones fredes i molt plujoses del nord d’Europa. Alemanya, per les seves característiques climatologies i geogràfiques, n’és el productor principal a tot el món. El 95% del llúpol que es conrea es fa servir per elaborar cervesa, però també té aplicacions cosmètiques i terapèutiques.
Els principis amargs del llúpol són els que confereixen el gust amarg característic de la cervesa, i les seves propietats antibacterianes fan que es pugui emmagatzemar durant molt de temps. Aquests principis amargs també es feien servir antigament i per la medicina tradicional xinesa com a tònic digestiu, perquè estimula les secrecions gàstriques per afavorir la gana i millorar la digestió.
Però el llúpol, a més de ser un dels ingredients bàsics de la cervesa, és una planta que tradicionalment s’ha fet servir quan hi ha trastorns del son o com a relaxant del sistema nerviós, sigui en forma de comprimit, com a infusió o farcint els coixins amb flors seques per inhalar-ne els principis relaxants durant la nit.
L’Agencia Europea del Medicament (EMA) aprova l’ús del llúpol en casos d’insomni i dificultat per agafar el son i en símptomes lleus d’hiperactivitat, ansietat, irritació, mals de cap tensionals, fatiga o estrès. També té efectes estrogènics que ajuden les dones amb premenopausa i menopausa davant dels canvis físics i emocionals característics d’aquesta etapa.
Així que hem d’afegir el llúpol a la llista de plantes que sabem que tenen efectes sedants i relaxants suaus, com la valeriana, la melissa, la passiflora, la rosella o l’espígol.
Com passa sovint en fitoteràpia, per tal d’obtenir bons resultats, són molt millors els preparats o comprimits que incorporen plantes diferents que es complementen i treballen de forma sinèrgica. En el cas dels trastorns de son i dels estats d’alteració del sistema nerviós, els estròbils de llúpol i l’arrel de valeriana fan un tàndem perfecte per ajudar a agafar el son, perquè generen un afecte similar al de l’hormona del son, la melatonina.
Bio Melisa Valeriana con Lúpulo y Lavanda de Raab Vitalfood uneix els beneficis del llúpol i la valeriana amb els de l’aromàtica melissa i el suau espígol i aconsegueix un complement que alleuja els estats d’ansietat, relaxa i ajuda quan hi ha trastorns del son i que permet evitar els somnífers sintètics, amb uns efectes secundaris indesitjables.
Per tal d’augmentar-ne l’efecte, incorpora extracte d’acerola, una gran font de vitamina C, que ajuda a convertir el triptòfan que obtenim de l’alimentació en melatonina, l’hormona del son, que ajuda a induir un estat de relaxació i somnolència.
Pautes per dormir bé i descansar de veritat
Les plantes medicinals ajuden a relaxar-se i poden fer que sigui més fàcil adormir-se, però hi ha certes pautes que van bé per preparar el cos a l’hora de descansar bé i passar per totes les fases del son:
- Mantenir-se actiu durant el dia. Fer exercici de forma regular és bo, però no abans d’anar a dormir, perquè ens pot excitar i estimular l’organisme en lloc de preparar-lo per anar a dormir.
- Evitar les digestions pesades. A l’hora de sopar, triar aliments fàcils de pair i rics en triptòfan –un aminoàcid que està associat a la producció de melatonina– i evitar dolços i begudes energètiques o ensucrades, que fan pujar la glucèmia i ens provocarien un excés d’energia. Sempre és bo deixar aproximadament 90 minuts entre el sopar i l’hora d’anar al llit.
- Establir rutines del son. Per naturalesa, el cos s’adapta als horaris i a les rutines. Cal intentar seguir uns horaris estables i evitar canviar cada dia l’hora d’anar a dormir o fer migdiades de dues hores. L’únic que aconseguirem és desajustar el cos i fer que li costi més trobar el ritme.
- Apagar els llums. Apagar les pantalles de mòbils, televisors, tauletes, ordinadors o llibres electrònics, per exemple, una hora abans d’anar a dormir i abaixar persianes i tancar llums ajuda a segregar més melatonina.
Dormir és un bé molt preat que hem de protegir, ja que la nostra salut física i mental en depenen.