La carxofa és una hortalissa fantàstica! Ens aporta vitamina A i vitamines del grup B, fibra i un gran ventall de minerals com el ferro, calci, fòsfor, magnesi potassi i sodi. A més, conté molt poques calories, té propietats diürètiques i desintoxicants hepàtiques, ajuda a regular el sucre en sang i a disminuir el colesterol i la pressió arterial.

Avui us descobrim vuit receptes delicioses amb carxofa amb les quals segur que triomfareu!

1/9 Truita de carxofes

Ingredients

  • 6 carxofes
  • 6 ous ecològics
  • 1/2 ceba
  • unes gotetes de suc de llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina
  • Pebre negre

Elaboració

  1. Peleu i talleu la ceba a daus petits.
  2. Escalfeu una paella amb oli i salteu la ceba durant 10 minuts amb una culleradeta de sal.
  3. Talleu el tronc de les carxofes, traieu-ne les fulles més exteriors i talleu-ne les puntes. Un cop tingueu els cors nets, lamineu-los i, després, feu-los un massatge amb unes gotes de llimona.
  4. Afegiu les carxofes a la paella i salteu uns 15 minuts, o fins que siguin tendres.
  5. En un bol, bateu els ous amb una culleradeta de sal i pebre al gust. Afegiu les verdures saltades i barregeu.
  6. Bolqueu el contingut del bol a la paella i feu la truita.

2/9 Arròs cremós amb carxofes

Ingredients

  • 300 g d’arròs rodó semiintegral
  • 3 carxofes
  • 1 ceba
  • 250 ml de brou de verdures
  • 200 ml de Caldo de Carxofa Ecològica Aneto 100% Natural.
  • 1 pot de crema vegetal per cuinar
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre
  • Sal marina
  • Llevat nutricional

Elaboració

  1. Peleu i talleu la ceba a daus petits. Salteu-la en una olla amb oli i una culleradeta de sal durant 10 minuts.
  2. Netegeu les carxofes i lamineu-ne els cors. Afegiu-los a l’olla i salteu 5-7 minuts més.
  3. Afegiu 200 ml de brou de verdures i deixeu cuinar durant 10 minuts, remenant de tant en tant, fins que l’arròs hagi begut tot el caldo.
  4. Afegiu 200 ml més de carxofes i deixeu cuinar 10 minuts més.
  5. Afegiu els 50 ml de brou de verdures restants i el pot de crema vegetal per cuinar i deixeu coure 10 minuts més, remenant de tant en tant.
  6. Un cop l’arròs sigui cuit i pastós, afegiu 3 cullerades de llevat nutricional i pebre negre al gust. Remeneu-ho bé i serviu.

3/9 Crema de carxofes

Ingredients

  • 10 carxofes
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina
  • Pebre negre
  • Caldo de Carxofa Ecològica Aneto 100% Natural.

Elaboració

  1. Peleu la ceba i talleu-la a mitges llunes. Renteu el porro i talleu-lo a rodanxes fines.
  2. Escalfeu una olla amb un raig d’oli i salteu la ceba i el porro amb una culleradeta de sal durant 10 minuts.
  3. Netegeu les carxofes i talleu-ne els cors per la meitat i, després, cada una en tres talls. Afegiu-los a l’olla amb un pessic de pebre negre i salteu 5 minuts més.
  4. Afegiu el brou de carxofes fins a cobrir tres quarts de les verdures. Tapeu i deixeu cuinar durant 10 minuts a foc mitjà.
  5. Tritureu fins a obtenir una crema homogènia.


4/9 Carxofes en tempura de cigró

Ingredients (per a 2 persones)

  • 4 carxofes
  • 80 g de farina de cigró
  • 100 g d’aigua molt freda
  • Unes gotes de suc de llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina

Elaboració

  1. Peleu les carxofes i, un cop tingueu els cors nets, talleu-los per la meitat. Afegiu unes gotetes de llimona per evitar que s’oxidin.
  2. En un plat fondo, barregeu la farina de cigró amb una culleradeta de sal. Després, sense deixar de barrejar, afegiu l’aigua freda a poc a poc.
  3. Escalfeu una paella amb oli d’oliva verge extra.
  4. Suqueu els cors de carxofa a la massa de la tempura i fregiu a la paella per tots dos costats.
  5. Col·loqueu la tempura de carxofes sobre un plat pla cobert amb paper de cuina.
  6. Serviu!
  7. Opcional: podeu preparar una maionesa casolana amb ratlladura de llimona per sucar-hi les carxofes.


5/9 Hummus de mongeta blanca i carxofes

Recepta i fotografia de la Gina Estapé.

Ingredients

  • 150 g de mongetes blanques
  • 150 g de cors de carxofes cuits
  • 1 c.s. de tahina
  • El suc de 1/2 llimona
  • 1 c.p. de pasta d’umeboshi o 1 c.p. de sal marina
  • 1 c.p. de comí en pols

Elaboració

  1. Tritureu tots els ingredients fins a obtenir un paté homogeni.

6/9 Carxofes guisades amb ceba, pèsols i carbassa

Ingredients

  • 6 carxofes
  • 500 g de pèsols desgranats
  • 2 cebes
  • 200 g carbassa
  • 2 grans d’all
  • Pernil ibèric (opcional)
  • 60 ml de brou vegetal
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina
  • Pebre negre
  • Julivert

Elaboració

  1. Netegeu les carxofes i talleu-ne els cors per la meitat i, després, cada una en tres talls. Poseu-ho en un bol amb aigua i llimona per evitar que es tornin negres.
  2. En una olla, salteu les cebes, pelades i tallades a mitges llunes, amb els alls trinxats, un raig d’oli i una culleradeta de sal durant 10 minuts.
  3. Afegiu el brou, les carxofes ben escorregudes, els pèsols, la carbassa tallada a daus, un pessic de sal i pebre negre al gust, i cuineu amb l’olla tapada i a foc lent durant uns 15 minuts, o fins que tot sigui tendre. Si cal, podeu afegir una mica més de brou o aigua.
  4. Afegiu pernil ibèric al gust, tallat a tires, i cuineu 2 minuts a foc més alt. Remeneu de tant en tant.

7/9 Ous Benedict sobre carxofa amb puré de carbassa rostida i salsa Holandesa

Recepta i fotografia de la Gina Estapé.

Ingredients

  • 4 carxofes
  • 4 ous ecològics (o si les carxofes són molt petites podem fer servir ous de guatlla)
  • sal marina
  • oli d’oliva verge
  • vinagre de poma

Per al puré de carbassa

  • 200 g de carbassa
  • 20ml d’oli d’oliva verge
  • 1/ c.p. de sal marina

Per a la salsa holandesa

  • 2 rovells d’ou ecològic
  • 45g de ghee
  • ½ c.p. de cúrcuma
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • 1 pessic de pebre negre

Elaboració

Per al puré de carbassa:

  1. Peleu i talleu la carbassa a trossos no gaire grans.
  2. Coeu la carbassa al forn amb oli d’oliva verge i un pessic de sal fins que sigui tendra (uns 30-35 minuts). Com més petits i prims siguin els trossos, més ràpid es faran.

Per a les carxofes i els ous:

  1. Talleu el tronc de les carxofes, traieu-ne les fulles més exteriors i talleu-ne les puntes.
  2. En una olla amb aigua bullent, cuineu les carxofes amb un pessic de sal i un rajolí de suc de llimona durant uns 25-30 minuts. Traieu i deixeu refredar.
  3. Aprofitant el forn encès de les carbasses, col·loqueu les carxofes al forn durant 10-15 minuts amb un rajolí d’oli d’oliva verge.
  4. Per fer els ous Benedict: ompliu una olla amb 4 dits d’aigua i feu-la bullir. Trenqueu un ou i poseu-lo en un got. Quan l’aigua comenci a bullir, afegiu-hi un bon raig de vinagre de poma i abaixeu el foc al mínim per impedir que faci massa bombolleig. Acosteu el got amb l’ou ben a prop de l’aigua i, a poc a poc, deixeu-lo anar. Espereu 3-4 minuts i retireu-lo amb compte. Repetiu el procediment amb els altres ous (si l’olla és grossa, en podeu fer dos alhora).

Per a la salsa:

  1. Desfeu el ghee al bany maria. Per fer el bany maria és millor que el bol quedi encaixat a l’obertura de l’olla i no toqui l’aigua.
  2. Un cop desfet, traieu el bol del foc i reserveu.
  3. Separeu els rovells de les clares.
  4. Col·loqueu els rovells en un bol i poseu-lo sobre l’olla anterior amb aigua per també fer-los al bany maria a foc mínim. Afegiu la cúrcuma, la llimona i el pebre i bateu bé. Apagueu el foc i, a poc a poc, afegiu el ghee desfet, mentre es continua remenant. Retireu del foc i deixeu refredar, remenant de tant en tant fins que la salsa hagi espessit.

Presentació:

  1. Unteu el fons amb puré de carbassa.
  2. Col·loqueu les carxofes i un ou sobre cada una.
  3. Finalment, poseu 1 c.s de salsa holandesa al damunt de cada ou.


8/9 Amanida depurativa i detoxificant

Recepta i fotografia de Núria Roura.

Ingredients

  • 4 carxofes petites
  • 1 pastanaga
  • 1 carabassó petit
  • Fulles d’un manat de remolatxa
  • Suc de mitja llimona
  • Germinas d’all negre
  • 1 cdta. de xucrut
  • 1 cdta. de flocs d’alga nori
  • 1 cdta. de llavors de cànem

Elaboració

  1. Posar dos dits d’aigua a bullir.
  2. Pelar les carxofes i tallarles a trossos petits traient els “pèls” del cor. Posar-hi una mica de suc de llimona perquè no es tornin negres i bullir-les 7 minuts amb tapa i foc mig.
  3. Ratllar, tallar amb juliana o fer espaguetis de la pastanaga i el carbassó i macerar-los amb suc de llimona. Reservar.
  4. Rentar bé les fulles de la pastanaga, tallar-les i macerar-les amb una mica de suc de llimona en un plat.
  5. Afegir la pastanaga i el carbassó al plat de les fulles de la remolatxa, col·locant-ho al mig.
  6. Posar les carxofes al voltant del plat.
  7. Afegir en el moment de menjar els germinats, l’alga nori, el xucrut i les llavors de cànem disposant-los d’una manera que sigui atractiva a la vista.

Si volem podem afegir una mica més de llimona, o vinagre de poma, o una mica d’oli d’oliva ecològic –o de lli, sèsam, cànem o alvocat- i fins i tot una cullerada de llevat nutricional.


9/9 Ous estrellats amb patata, bolets, carxofes i espinacs

Ingredients

  • 2 patates
  • 1 ceba
  • 4-5 xampinyons o ceps
  • 2 carxofes
  • Espinacs
  • 4 ous ecològics
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina

Elaboració

  1. Peleu la ceba i talleu-la a daus petits.
  2. En una olla, salteu la ceba amb un raig d’oli i una culleradeta de sal durant 10 minuts.
  3. Netegeu les carxofes i talleu-ne el cor a làmines. Afegiu-les a l’olla juntament amb els bolets laminats i salteu durant 10-15 minuts fins que siguin tendres.
  4. Afegiu un grapat d’espinacs i saltegeu 2-3 minuts més. Reserveu.
  5. Peleu les patates i lamineu-les amb un gruix de 3-4 cm.
  6. Salteu les patates en una paella amb oli i una culleradeta de sal. Tapeu i cuineu fins que siguin cuites.
  7. Afegiu-hi les verdures saltades i cuineu-ho tot junt 2-3 minuts més. Reserveu en un bol.
  8. Escalfeu una paella petita amb unes gotes d’oli i trenqueu-hi un ou. Tapeu i deixeu cuinar 2-3 minuts a foc baix per fer-lo a la planxa. El rovell ha de quedar cru, i la clara, coagulada. Repetiu el mateix procediment fins a cuinar els quatre ous.
  9. Serviu les patates i verdures al fons d’un plat i els ous a la planxa al damunt.
  10. Trenqueu els ous i gaudiu-ne!

Gina Estapé

Dietista i creadora de myhealthybitesblog.com

    @myhealthybites
Gina Estapé

Ara pots demanar cita amb la
Gina Estapé a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic