Si a la primavera destaca algun aliment, sens dubte són les maduixes! Amb moltes propietats antioxidants –contenen vitamina C, carotenoides i antocians– resulten molt interessants a la cuina!

En aquest quadern, us proposem deu receptes, tant de postres com d’esmorzars i plats principals, perquè pugueu aprofitar aquestes joies primaverals meravelloses.

1/10 Gaspatxo de maduixes

Recepta de la Gina Estapé.

Ingredients (per a 4 persones)

  • 600 g de tomàquet pera
  • 400 g de maduixes
  • 70 g de cogombre
  • 40 g de pebrot vermell
  • 30 g de ceba
  • 70 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 1-2 culleradetes de vinagre de poma
  • 1 culleradeta de sal marina

Elaboració

  1. Renteu els tomàquets i les maduixes i poseu-los al got de la batedora, partits per la meitat. Traieu les fulles verdes a les maduixes.
  2. Afegiu la resta d’ingredients i tritureu a màxima potència per obtenir una crema suau i homogènia.
  3. Tasteu i rectifiqueu de sal si fa falta.

2/10 Gelat de plàtan i maduixes

Ingredients

  • 3 plàtans madurs
  • 300 g de maduixes
  • Un raig de beguda vegetal d’ametlles o de coco

Elaboració

  1. La nit anterior, peleu els plàtans i talleu-los a rodanxes; netegeu també les maduixes i talleu-les per la meitat. Guardeu les fruites al congelador tota la nit.
  2. L’endemà, traieu les fruites del congelador i deixeu-les reposar 10 minuts.
  3. Poseu-les al got d’una batedora potent amb un raig de beguda vegetal i tritureu fins a aconseguir una textura cremosa de gelat.
  4. Serviu al moment o guardeu en un recipient de vidre i al congelador. Si el guardeu, traieu-lo del congelador 10-15 minuts abans de menjar-lo.
  5. Podeu servir-lo amb maduixes fresques trossejades per sobre i altres guarnicions com coco ratllat, bocins de cacau o xocolata negra ratllada, o ametlles laminades; el que us vingui de gust!

3/10 Melmelada crudivegana de maduixes

Recepta de la Gina Estapé.

Ingredients

  • 200 g de maduixes
  • 8 dàtils Medjool sense pinyol
  • Opcional: vainilla o canyella en pols

Elaboració

  • Netegeu les maduixes i eixugueu-les bé.
  • Poseu-les al processador d’aliments amb els dàtils sense pinyol i les espècies (opcional) i tritureu uns minuts fins a aconseguir una textura de melmelada. Si queda gaire líquida, podeu afegir-hi una mica més de dàtils.
  • Guardeu-la en un pot de vidre a la nevera.

*La podeu fer servir per esmorzar o com a cobertura d’algun pastís saludable.

4/10 Maduixots amb cobertura de xocolata

Ingredients

  • Maduixots
  • Xocolata negra del 85% (la quantitat depèn del nombre de maduixots)

Elaboració

  1. Netegeu els maduixots i eixugueu-los bé.
  2. Desfeu la xocolata al bany maria i suqueu-hi els maduixots un per un per cobrir-los.
  3. Deixeu-les escórrer en una superfície antiadherent.
  4. Un cop la cobertura de xocolata estigui sòlida, guardeu-los a la nevera fins a l’hora de consumir.

5/10 Amanida senzilla d’espinacs i maduixes

Ingredients (per a 2 persones)

  • 2-3 grapats de fulles d’espinacs
  • 8 maduixes
  • Formatge de cabra ecològic
  • Nous pacanes
  • Oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Renteu les maduixes i eixugueu-les bé.
  2. En un bol, barregeu les fulles d’espinacs, les maduixes tallades a quarts, formatge de cabra desgranat al gust i nous pacanes al gust. Barregeu-ho bé.
  3. Amaniu amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra.

6/10 Fragància de maduixes, alfàbrega, àloe i germinats sanadors

Recepta i fotografia de la Cristina Arroyo.

Ingredients (per a 2 gots grans)

  • 400 g de maduixes bio
  • 2 cogombres (sense pell)
  • El suc d’1 llimona
  • Unes 8-10 fulles fresques d’alfàbrega (al gust)
  • 2 xarrups (40 ml) de suc d’àloe vera
  • 1 grapat petit de germinats de raves

Elaboració

  1. Barregeu tots els ingredients (podeu corregir la textura amb una mica d’aigua mineral). Decoreu, si us ve de gust, amb formatge feta autèntic de cabra i llavors de cànem, i gaudiu-ne al moment!

7/10 Batut de maduixes súper antioxidant

Recepta i fotografia de la Elka Mocker.

Ingredients

  • 2 C de llavors de chía (remullades 4 h amb ½ T d’aigua)
  • 100 ml d’aigua de coco, llet d’ametlla casolana o llet de civada i baies
  • 6 maduixots
  • 1 c de barreja de baies (opcional)
  • 1 c de llavors de goji
  • 1 c de magrana en pols (Salud Viva)
  • ½ magrana
  • gerds
  • fulles de menta

Elaboració

  1. Remulleu les llavors de chía com a mínim durant 4 hores en 4 vegades el seu volum; és a dir, per 2 cullerades de llavors chía, 8 d’aigua. Es poden deixar més hores, fins a 24, sempre que es mantinguin refrigerades.
  2. Poseu la chía, l’aigua de coco o llet d’ametlla o civada, els maduixots i els superaliments a la batedora; bateu fins a obtenir un batut cremós.
  3. Decoreu amb magrana, gerds i fulles de menta per arrodonir el batut i obtenir un resultat irresistible.

8/10 Pastís d’agar-agar i maduixes

Recepta i fotografia de Mireia Galtés.

Ingredients

  • 10 maduixes
  • 1 plàtan
  • 1 got de beguda de coco (o una altra beguda vegetal al gust)
  • 150 g d’avellanes
  • 8 nous del Brasil
  • 6 – 8 dàtils (segons dolçor i consistència desitjada)
  • 1 c.p. de ratlladura de llimona
  • Agar-agar a tires o en flocs
  • 1 miqueta de sal
  • 1 c.p. de canyella

Elaboració

  1. Deixeu els dàtils en remull amb aigua.
  2. Aboqueu en una cassola 2 tasses d’aigua, 1 mica de sal i escalfeu. Abans que bulli, afegiu-hi 4 c.s. de flocs d’agar-agar o unes 10 tires llargues. Tapeu i deixeu que es coguin durant 12 minuts.
  3. Paral·lelament, en un robot de cuina, tritureu les avellanes i les nous del Brasil (es podrien fer amb altres fruits secs com ametlles, nous o anacards), sense que quedi farina. Incorporeu els dàtils i tritureu fins que quedi una pasta enganxosa.
  4. Col·loqueu aquesta barreja en un recipient com a base del pastís. Es pot fer amb paper de forn per evitar que s’enganxi la barreja i afegir-hi oli de coco.
  5. Un cop passats els 12 minuts, afegiu 1 got de beguda de coco (o una altra beguda vegetal al gust) i deixeu que es barregi tot bé. Aboqueu la barreja d’agar-agar al robot de cuina i afegiu-hi 8 maduixes i el plàtan.
  6. Tritureu i escampeu la barreja pel recipient, incorporant més maduixes per sobre i una altra decoració al gust. Imaginació al poder!
  7. Deixeu refredar uns 15-20 minuts i guardeu a la nevera. Serviu fred passada 1 h.

9/10 Maduixots amb nata

Recepta i fotografia de la Consol Rodríguez.

Ingredients (per a 2 persones)

  • 400 ml de llet de coco eco (80% de coco)
  • 10 maduixots grans, tallats a dauets
  • 1/8 c de pebre negre acabat de moldre
  • 1/4 c de vainilla en pols
  • 1 pessic de sal de l’Himàlaia
  • 1/2 llimona, el suc
  • 1/2 c d’estèvia líquida amb els principis actius

Elaboració

  1. Guardeu la llet de coco a la nevera com a mínim 24 hores. Durant aquest temps de refrigeració, se separaran la part oliosa i l’aigua.
  2. Primer prepareu els maduixots: barregeu ben homogèniament i suaument en un bol tots els ingredients (menys la llet de coco) amb una cullera de fusta. Reserveu.
  3. Mentre els maduixots es maceren, munteu la nata. Traieu la llet de coco de la nevera i separeu l’aigua de la llet de coco en un got; reserveu. Col·loqueu la part mantegosa de la llet de coco —que s’haurà solidificat— en un bol, i afegiu-hi 6 cullerades soperes de l’aigua que havíeu reservat.
  4. Amb un batedor de barnilla manual, bateu la nata durant uns 5 minuts fins que tingui consistència de nata muntada, i ja estarà; així de senzill.
  5. En dos gots o copes petites, serviu primer una capa de trossets de maduixots, una de nata muntada i repetiu l’operació. Decoreu la segona capa de nata amb uns trossets de maduixots i una mica de xarop de maduixes.

Podeu preparar la nata just abans de servir, o muntar-la una mitja hora abans i guardar-la a la nevera. Si al cap d’aquesta mitja hora de repòs s’ha separat part de l’aigua, només cal tornar a batre, aquest cop només uns segons, perquè la nata torni a lligar.

10/10 Porridge o crema de coco amb xocolata, llavors i maduixots

Recepta de l Adriana Ortemberg | Fotografia de la Becky Lawton.

Ingredients

  • 2-3 cullerades de farina de coco
  • 200 ml de llet vegetal
  • 1 cullerada de barreja de fruits secs i llavors (ametlles, cànem, sèsam…)
  • 20 g de xocolata 70% cacau mínim
  • 3-4 maduixots (Ecològics! Les maduixes d’agricultura convencional són un dels fruits que més pesticides solen portar)
  • Unes fulletes de menta o menta (opcional)

Elaboració

  1. Poseu la farina de coco en un cassó amb la llet vegetal a foc baix, remenant fins que espesseixi. Retireu-ho i deixeu-ho refredar.
  2. Mentrestant, talleu la xocolata a trossets i foneu-la.
  3. Renteu i talleu les maduixes a trossets.
  4. Piqueu la fruita seca i barregeu-la amb les llavors.
  5. Aboqueu en un bol la crema de coco, afegiu-hi els maduixots, la xocolata fosa i escampeu-hi per sobre els fruits secs picats.
  6. Decoreu amb unes fulles de menta.

Gina Estapé

Dietista i creadora de myhealthybitesblog.com

    @myhealthybites
Gina Estapé

Ara pots demanar cita amb la
Gina Estapé a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic