Sabíeu que les maduixes tenen substàncies beneficioses per al cor tal com, curiosament, ens suggereixen la seva forma i color? Sabíeu que també ens poden ajudar a prevenir l’envelliment, a tonificar els ronyons i a prevenir les càries?

Cada vegada que ens mengem una maduixa, no ens estem menjant un fruit, sinó centenars, tants com granets podem veure a la superfície. El que ens cruspim és en realitat un eixamplament de la base de la flor sobre la qual trobem els fruits diminuts. Les maduixes, a més de ser una de les fruites preferides per tothom, són un aliment amb propietats remarcables. Descobrim-les.

Les propietats nutricionals de les maduixes

Les maduixes destaquen per la seva acció antioxidant, ja que contenen vitamina C, carotenoides i antocians, específics de les fruites vermelles i amb un poder antioxidant molt elevat que supera cinquanta vegades la vitamina E i unes vint vegades la vitamina C.

Els antioxidants serveixen per bloquejar l’efecte nociu dels denominats radicals lliures, que es produeixen amb l’oxigen de la respiració i altres factors que descrivim a continuació. La respiració és imprescindible per a la vida, però dóna lloc a aquests radicals lliures, que poden tenir efectes negatius per a la salut, ja que alteren l’ADN (la informació genètica), les proteïnes o els greixos oxidant-los.

Al nostre organisme hi tenim cèl·lules que contínuament s’estan renovant (com la pell, els intestins, etc.) i d’altres que no (les cèl·lules del fetge...). Amb els anys, l’envelliment es mostra per efecte d’aquests radicals lliures, que augmenten el risc d’alteracions genètiques en el primer tipus de cèl·lules i afavoreixen el desenvolupament del càncer, o bé redueixen la funcionalitat del segon tipus de cèl·lules, les que no renovem.

Hi ha determinats factors que augmenten la producció de radicals lliures, com l’exercici físic intens, la contaminació ambiental, el tabaquisme, les infeccions, les situacions d’estrès, les dietes riques en greixos saturats i la sobreexposició a les radiacions solars.

Per aquesta raó, és importantíssim que la dieta diària incorpori aliments amb efecte antioxidant, com són els productes vegetals frescos, i si són antioxidants tan potents com els antocians de les maduixes –o d’altres fruites com les móres, la poma o el raïm, encara millor.

Pastís d'agar-agar i maduixes.

Pastís d'agar-agar i maduixes.

Els 4 principals beneficis per a la salut de les maduixes

Les maduixes tenen diversos efectes sobre l’organisme:

1. Milloren la circulació sanguínia

En les maduixes, la vitamina C es troba acompanyada de bioflavonoides, que tenen un efecte positiu en la circulació sanguínia, i proporcionen força i elasticitat als vasos sanguinis. Aquesta vitamina també afavoreix l’absorció del ferro dels aliments.

A més, també són molt recomanables per a persones amb hipertensió arterial, ja que tenen molt de potassi i poc sodi, i per a totes les que han de seguir una dieta controlada en aquest últim mineral.

2. Milloren la pell i les articulacions

La mateixa vitamina C també és fonamental per sintetitzar correctament col·lagen, proteïna que proporciona elasticitat a la pell i que nodreix les articulacions.

3. Redueixen i poden bloquejar la modificació del colesterol dolent

El doctor Vidal-Jover ja ens va assenyalar les maduixes com a aliment que ajuda a reduir el colesterol, però, a més, se sap que els antioxidants com els que contenen poden bloquejar els radicals lliures que modifiquen el colesterol dolent (LDL-c), que desenvolupa un paper fonamental tant en l’origen com en el desenvolupament de l’arteriosclerosi, que és l’engruiximent i enduriment de les cobertes internes dels vasos sanguinis, per culpa d’un dipòsit de material greixós i cèl·lules que impedeix o dificulta el pas de la sang.

4. Poden ser afrodisíaques

D’acord amb el que ens comentava la Maria Pilar Ibern, tots els productes que tonifiquin l’energia del ronyó –que és el dipòsit de la nostra part més sexual– ens ajudaran a generar calor, que, en conseqüència, ens despertarà els òrgans sexuals i farà que tinguem més energia vital: els homes tindran més potència, i les dones, més libido.

Convé tenir present que les persones amb reaccions al·lèrgiques a l’Aspirina podria ser que també en tinguessin a les maduixes, ja que contenen àcid acetilsalicílic.

Suc de maduixes.

Suc de maduixes.

Les maduixes segons la medicina tradicional xinesa

Segons la medicina tradicional xinesa, són fruites de naturalesa tèrmica refrescant, beneficioses perquè tonifiquen el sistema digestiu –la melsa i el pàncrees– i milloren la gana. Per això, aquesta medicina les prescriu abans dels àpats per tractar la digestió deficient, que sovint va acompanyada de dolor i inflamacions abdominals.

S’utilitzen també per lubrificar els pulmons en cas de tos seca i per generar fluids; en especial ajuden a orinar. Reparen els teixits arterials i connectius, i enforteixen les dents i les genives. Una cura per eliminar la tosca i per prevenir la càries és tallar una maduixa per la meitat i fregar-se les dents i genives, esperar uns 45 minuts i després glopejar aigua calenta. Això és perquè les maduixes contenen xilitol de manera natural, un endolcidor no cariogènic.

Les maduixes són una de les primeres fruites de la primavera, són molt indicades per fer una cura depurativa al principi d’aquesta estació.

Les maduixes a la cuina

Les dues regles d’or a l’hora de treballar amb les maduixes són no manipular-les en excés ni tampoc exposar-les a la calor. A més, si no volem que perdin el suc, cal rentar-les a l’últim moment i després tallar-los la cueta. Si, en canvi, volem que deixin anar el suc, les podem rentar, tallar i posar-les a macerar amb sucre panela (recomanem el de comerç just).

Per conservar-les, el millor és posar-les en un lloc fresc, fosc i ventilat, tan separades entre si com sigui possible, en una plata, per exemple. Si les volem guardar a la nevera, cal tapar-les amb film de plàstic, però sense que les toqui; de fet les tapem perquè l’olor tan intensa que desprenen no l’absorbeixin altres aliments.

Cultiu ecològic, proper i de temporada

Hem trobat moltes raons que sostenen la lògica d’aquest tipus de consum, la principal és que, com que es tracta d’una fruita que no es pela, encara que la rentem no en podrem eliminar els tòxics que hi hagin posat. A continuació us detallem l’opinió d’alguns autors reconeguts.

  • Segons l’autor Paul Pitchford (Sanando con alimentos integrales), les reaccions al·lèrgiques a les maduixes sovint són degudes al fet que, en els sistemes de cultiu industrial, es cullen massa aviat, quan encara són molt verdes.
  • Segons el Doctor Pérez-Calvo (Nutrición energética y salud), les maduixes de cultiu no ecològic són molt al·lergògenes, perquè solen cultivar-se introduint gas bor a la terra, així com altres compostos químics.

Fins i tot, hem trobat que la pàgina web de la Generalitat de Catalunya es fa ressò d’un estudi comparatiu titulat Qualitat de les fruites i el sòl en cultius ecològics i convencionals de maduixa, segons el qual les maduixes cultivades en les produccions ecològiques tenen més sabor, són més nutritives i deixen la terra en més bon estat.

Receptes amb maduixes

Les maduixes es poden utilitzar com a ingredient principal o com a element decoratiu.

Tot el que no has d'oblidar de les maduixes

Les maduixes són unes fruites de temporada de primavera amb un sabor deliciós i múltiples propietats; destaca especialment l’efecte antioxidant del cos i protector del sistema circulatori.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista