S’estima que un 20% de la població adulta té intolerància a la fructosa en algun grau. Es tracta d’una incapacitat per digerir i absorbir aquest sucre a l’intestí prim, que passa tal qual al còlon, on és fermentat per bacteris, cosa que provoca gasos i diarrea.
Els enteròcits, que són les cèl·lules de l’intestí, tenen diverses funcions, com actuar com a barrera de protecció i participar en la digestió. Aquestes cèl·lules alliberen enzims que descomponen les substàncies més complexes en altres de més simples, i també expressen transportadors, que són els que s’ocupen que aquestes substàncies o nutrients travessin la barrera intestinal.
Intolerància a la fructosa i sobrecreixement bacterià (SIBO)
La intolerància a la fructosa sol conviure amb un sobrecreixement bacterià a l’intestí prim (SIBO). De fet, quan hi ha SIBO, com que la mucosa intestinal es malmet i s’inflama, no aconsegueix fer les seves funcions correctament, fet que en molts casos genera altres intoleràncies, a la histamina o la lactosa, per exemple. El resultat va molt més enllà de les molèsties digestives, ja que genera deficiències nutricionals i afecta els sistemes immunitari i neuroendocrí.