Una de les maneres més efectives de transmetre als més petits l’amor per l’alimentació sana és convidant-los a passar temps a la cuina. Una recepta junts no només ens regalarà hores d’entreteniment, sinó que, a més, serà una oportunitat per explicar-los quins ingredients ens convenen, per què és millor deixar de banda alguns productes, i perquè experimentin els diferents sabors, les textures… En fi, la cuina pot ser una combinació genial de joc i aprenentatge familiar!

berenars sans

Algunes marques proposen productes de molt bona qualitat que val la pena tenir al rebost per fer servir quan es presenten aquestes oportunitats. Vegem quines tres coses hauríem de tenir en compte per posar-nos a treballar en qualsevol moment.

1-Farines integrals

Gairebé totes les receptes de snacks tenen una base de farina, per poder crear una massa. Hi ha una diferència enorme entre una farina de blat blanca, refinada, i una d’algun altre cereal i integral.

Una farina integral, com que té fibra, significa una entrada de sucre més dosificada. Això és especialment interessant perquè, entre el cereal i els endolcidors, és possible que el berenar al final ens generi una pujada de glucosa, que, com més controlada sigui, millor. Sobretot, en el cas dels infants, que després podrien estar més nerviosos.

Si, a més, no és de blat normal, us estalviareu els problemes associats a aquest cereal. La farina de civada sol funcionar molt bé i es pot aconseguir fàcilment molent amb un molinet de cafè uns flocs de civada. Si sou més atrevits, podeu fer proves amb farines de fruita seca –per exemple, d’ametlles– i donar un plus nutricional a la recepta. Com els flocs de civada, alguna fruita seca, com les ametlles i les avellanes, poden triturar per aconseguir una farina molt saludable i deliciosa.

2-Aliments reals que endolceixin

Quan volem endolcir algun aliment o recepta, podem buscar opcions més naturals i saludables que el sucre blanc. En general, convé optar per endolcidors que van acompanyats d’altres substàncies com antioxidants, fibra, vitamines, minerals.

El sucre blanc no té cap nutrient i, pitjor encara, és un producte que perjudica la salut. En canvi, els aliments que sempre seran una bona opció quan volem endolcir plats són la fruita fresca, el coco ratllat, les fruites seques (dàtils, panses de raïm, orellanes, prunes, figues), la garrofa i algunes espècies com la canyella, la vainilla o la regalèssia. A més de ser aliments de veritat, és a dir que consumim tal qual els ofereix la natura, aporten una dolçor més suau que permet gaudir del gust del menjar. I, per descomptat, són molt més nutritius.

També hi ha tot el grup dels endolcidors naturals, com la mel crua, el sucre de panela, el sucre de coco, el xarop d’auró o el xarop d’atzavara cru. Tots aquests endolcidors aporten sucres d’acció ràpida i, per tant, s’han de prendre amb moderació.

3-Greixos resistents a la calor

Aquest és un altre punt que hauríem de vigilar a l’hora de triar ingredients. Sobretot, si la recepta va al forn.

Els olis vegetals, com el de gira-sol, poden ser de molt bona qualitat, però, si s’exposen a la calor es fan malbé i generen dany oxidatiu. Per això és molt important provar de fer-ho amb oli de coco verge o mantega de bona qualitat (si pot ser, elaborada a partir de la llet de vaques que pasturen o de producció ecològica). Si la recepta ho admet, l’oli d’oliva verge és una opció molt saludable, tot i que és cert que pot deixar un gust fort al resultat final. És qüestió de fer proves.

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic