Nas vermell, ulls plorosos, esternuts i mocadors per tot arreu… Us sona? Ja som a la primavera! Cada vegada hi ha més gent que en té, però, per sort, també és veritat que cada vegada hi ha més alternatives naturals per combatre-les. I és que els efectes secundaris dels antihistamínics no són els més desitjats… Volem desfer-nos de les picors i esternuts per seguir amb el dia a dia, però la medicació ens deixa el cap embotit. A més, no soluciona el problema, sinó que és un pegat fins a la primavera següent.

El problema i motiu principal pel qual cada vegada més la gent té al·lèrgia estacional és perquè l’organisme està sobrecarregat de toxines que acumulem i absorbim a través de l’aire, de l’aigua, de la roba, dels productes d’higiene personal i dels aliments que consumim.

Al·lergies estacionals

El fetge és un dels òrgans vitals depuratius per excel·lència i un dels que hem de cuidar més a l’hora de filtrar toxines. A més, mantenir un bon estat del tracte digestiu és crucial per evitar la hiperpermeabilitat (si les parets de l’intestí estan inflamades, microorganismes patològics o partícules de menjar que no han estat prou digerides poden passar pels porus de la barrera intestinal i ser identificades com a cossos estranys dins el cos, que reaccionarà adversament i generarà una reacció al·lèrgica) i mantenir un sistema immunitari fort.

Com podem millorar l’estat de salut i evitar o reduir els símptomes al·lèrgics?

Alimentació neta

L’ideal és seguir una alimentació lliure de toxines, una dieta depurativa que faciliti l’expulsió dels tòxics acumulats en l’organisme. Eliminant toxines reduïm la càrrega a les vies de depuració del cos, i així podrem filtrar i gestionar millor els al·lergògens.

Fixar-nos en els aliments que consumim, seguir un ordre i higiene a la llar, i cuidar el cos són, com sempre, la clau del benestar.

Cal evitar els aliments processats, tots els envasats i amb ingredients desconeguts; els que ens poden irritar el sistema digestiu com el cafè, l’alcohol, el gluten i làctics; i tots els que continguin molts greixos saturats i que requereixin digestions llargues com les carns vermelles, llets, formatges i altres derivats.

És bo consumir aliments antiinflamatoris, depuratius, rics en quercetina (antioxidant amb propietats antihistamíniques) i beneficiosos per a la flora intestinal. I, sabeu què? La primavera és l’estació perfecta per seguir una alimentació més depurativa, perquè hi ha molts productes que ens brinden aquestes propietats excel·lents.

  • Vegetals de fulla verda i vegetals amb gustos més amargs, com cols, espinacs, carxofes, ruca, dent de lleó, endívies i
    espàrrecs, que ens ajuden a depurar el fetge i a oxigenar i netejar la sang.
  • Infusions o extractes de carxofa, que ens ajuden a netejar el fetge, així com l’espirulina o la clorel·la, que depuren la sang gràcies a la gran quantitat de clorofil·la que contenen.
  • Aliments amb propietats prebiòtiques, com les fruites, verdures, llegums i cereals integrals, així com aliments probiòtics com el kimchi, xucrut, te kombutxa i el quefir d’aigua, que ajuden a mantenir una biota intestinal en bon estat.
  • Aliments rics en àcids grassos omega-3, amb efecte antiinflamatori, com els vegetals de fulla verd, llavors de chía, lli i cànem i el peix blau.
  • Infusions i tònics amb efecte antihistamínic i que ajuden a calmar els símptomes de les al·lèrgies com la petasita o també coneguda com a butterbur, infusions d’ortiga o tònics d’Hydrastis canadensis.

L'Origen_369enciams3.jpg

Higiene de la llar

Regla número u: mantenir una casa lliure de pols i àcars. Per a això cal seguir una rutina de neteja de la llar per evitar que s’acumulin substàncies irritants a les mucoses. Una opció addicional és fer servir un sistema per filtrar l’aire a casa que elimini la pols i pol·len irritant. Aquesta opció pot ser una mica cara i, un cop l’al·lergogen ha entrat al cos, aquest mètode no té gaire impacte en la disminució dels símptomes.

Medicina alternativa

A part dels remeis naturals casolans, pot significar un gran benefici visitar un professional de la medicina tradicional xinesa que practiqui l’acupuntura. Basant-nos en la idea que pressionar punts externs del cos pot canviar o iniciar reaccions internes dins l’organisme, l’acupuntura afecta el sistema immunitari en els punts on comencen les reaccions al·lèrgiques.

Fixar-nos en els aliments que consumim, seguir un ordre i higiene a la llar, i cuidar el cos són, com sempre, la clau del benestar. Tenim a l’abast deixar de patir les al·lèrgies estacionals, així que posem fi a les picors, nas tapat i esternuts i gaudim de les olors i colors que ens brinda la primavera.

Carla Zaplana
Carla Zaplana

Carla Zaplana, nutricionista i health coach

  @CarlaZaplana   @carlazaplana