Quina és la millor hora per fer esport?

Una cosmovisió integradora i dinàmica

La medicina tradicional xinesa és qui introdueix aquesta idea de rellotge biològic. Es tracta d’un corpus de pensament que ha aconseguit explicar els nostres processos de salut i malaltia a partir de l’observació empírica al llarg de milers d’anys. L’ésser humà és considerat en unitat amb el seu entorn i en continu moviment. Segons la medicina tradicional xinesa hi ha relacions complexes entre els elements de la natura, les estacions de l’any, els òrgans, els sabors… Es tracta d’una cosmovisió capaç d’explicar els fenòmens des de la intuïció i la integració, en contraposició amb els aspectes purament bioquímics i la visió fragmentada de la medicina occidental…

Qi o energia vital que recorre els òrgans

Una entitat fonamental per a la medicina tradicional xinesa és la de Qi o força vital. El Qi és una entitat invisible, immaterial, que podria traduir-se com alè, aire o gas vital. Si no hi ha Qi, no hi ha vida. Aquesta força vital prové de dues fonts: la primera és innata, és a dir heretada dels pares des de la concepció; la segona és adquirida, o sigui que deriva de les substàncies de la naturalesa com l’aire que respirem, el menjar que prenem, l’aigua que bevem.

El Qi recorre l’organisme al llarg de les 24 hores del dia. Circula durant dues hores a través de dotze òrgans i meridians, i marca moments de màxima i mínima energia per a cada un. Els meridians són els rius pels quals navega el Qi per passar pels òrgans. Cada meridià connecta amb un òrgan (o funció en el cas del pericardi i triple escalfador), tot i que la seva esfera d’influència és molt més gran. Com hem dit, en la medicina tradicional xinesa tot està integrat i en moviment.

El cicle culmina cap a les tres del matí, quan el fetge ha fet les seves funcions de neteja i desintoxicació: la mise en place perquè el Qi continuï fluint cap a altres òrgans. Durant les següents dotze hores, l’energia es dirigeix ​​cap als òrgans que s’ocupen d’activitats diàries de digestió i eliminació: els pulmons, l’intestí gros, estómac/pàncrees, cor, intestí prim. A mitja tarda, l’energia es mou un altre cop cap a dins per donar suport als òrgans interns relacionats amb la restauració i manteniment del sistema.

Dona dormint

Els òrgans, hora a hora

Entre les 3 i les 5 del matí, és el torn dels pulmons. En aquest horari, el millor és estar dormint. I si no és així, fer exercicis de meditació i respiració. Els pulmons són els responsables de distribuir l’energia i la sang produïdes al fetge fins als altres òrgans. També està associat emocionalment a la pena i, per tant, una persona que està travessant un moment d’aflicció, podria despertar-se durant aquestes hores. Els desequilibris també podrien manifestar-se amb sibilàncies, tos o dificultats respiratòries.

Entre les 5 i les 7 de la matinada és el millor moment per buidar els intestins

Quan el meridià dels pulmons acaba la tasca de distribució, arriba el torn de l’intestí gros. Entre les 5 i les 7 de la matinada és el millor moment per buidar els intestins. Els que tinguin un trànsit intestinal difícil poden fer, ara, un massatge estimulant a l’abdomen, i també beure un got d’aigua calenta. Aquest meridià no només es refereix a “deixar anar” físicament, sinó també emocionalment. Un mal funcionament podria indicar una dificultat per deixar anar.

De 7 a 9 del matí és el moment de l’estómac, que s’ocuparà de digerir aliments i, per tant, és important pensar en un esmorzar que sigui saludable i nutritiu. Si està desequilibrat, els símptomes solen presentar reflux, acidesa o cremor i mal alè.

El meridià de la melsa es troba en el seu nivell d’activitat més alt entre les 9 i les 11 del matí. Els aliments són convertits en sang i energia per nodrir els músculs. Aquestes dues hores són un bon moment per treballar físicament, ja que el cos té molta vitalitat. Entre els aliments que donen suport a la melsa trobem la canyella, els dàtils, les llenties, el nyam. Els desequilibris podrien aparèixer com deposicions deslligades, panxa inflada després dels àpats, desitjos de dolç i energia baixa.

Entre les 11 i la 1 del migdia li toca al cor. Seran hores en què s’ha de ser més aviat relaxat. Val més no fer activitat física intensa, ni prendre cafè, ni fer res que pugui elevar la pressió sanguínia. Els símptomes del desequilibri en aquest òrgan poden ser palpitacions, mans i peus freds o insomni. Per a aquest òrgan, una migdiada de mitja hora és un bon suport.

L’intestí prim té el seu moment de màxima energia entre la 1 i les 3 de la tarda. Aquest òrgan, entre altres funcions, s’ocupa de separar i distribuir fluids i sòlids. Si no s’ha begut prou aigua, aquest és un moment en què hi podria haver sensació de deshidratació. També, un desequilibri podria manifestar-se amb inflor i gasos.

En les dues següents hores és el torn de la bufeta urinària. Entre les 3 i les 5 de la tarda és important fer una bona hidratació per expulsar les toxines a través de l’orina. A la bufeta urinària li agraden els aliments salats i, per tant, un brou de verdures o una sopa miso podrien ser una bona opció per a enfortir-la. Una incontinència o cremor en orinar podrien suggerir un desequilibri en aquest òrgan.

 

Entre les 5 i les 7 de la tarda el Qi recorre el meridià del ronyó. Aquest òrgan regeix la vitalitat, la reproducció i el creixement, i també és la seu de l’emoció de la por. Algunes ajudes per donar-li suport són els aliments de color negre com les mongetes azuki. Alguns símptomes del desequilibri del ronyó poden ser el cansament o el creixement de cabells grisos en edats primerenques.

El pericardi, la membrana que recobreix el cor, té el seu moment de màxima energia entre les 7 i les 9, després del ronyó. Durant aquestes hores és millor que no hi hagi una activitat mental intensa, ja que això podria derivar en desequilibris cor-ronyó i disfuncions sexuals. Bon moment per fer l’amor.

Entre les 9 i les 11 de la nit, és el moment del meridià anomenat triple escalfador, que governa els vasos sanguinis i les artèries, que entren en mode de reparació. És un bon moment per anar-se’n a dormir, per estar quiets. Si hi ha mals de cap o sensació de cansament o debilitat anormal, podria significar una sobrecàrrega d’aquest meridià.

Entrada la nit, a les 11, i durant dues hores, és la vesícula biliar qui té al Qi circulant i donant-li energia. Aquest òrgan, que emmagatzema i excreta bilis, influeix en l’autoestima i en la presa de decisions. Dormir en aquestes hores és molt important ja que, si no ho féssim podríem acabar amb dificultat per digerir greixos o problemes d’autopercepció.

Culminant amb les hores de reparació, arriba el torn del fetge, entre la 1 i les 3 de la matinada. Aquest òrgan és fonamental per depurar, eliminar toxines i produir sang nova. El fetge també està implicat en emocions de ràbia o frustració. Per tant, si tenim sobrecarregat el fetge de toxines o guardem sentiments d’enuig, podríem despertar-nos durant aquestes hores. Aliments com el julivert i les carxofes són un bon suport per a aquest òrgan. I fer depuracions suaus a la primavera i tardor també seran una ajuda per al bon funcionament.

La MTX ens convida a pensar d’una altra manera, a observar i integrar. Aquest rellotge biològic que aquí us presentem de manera breu i resumida és una eina molt potent per interpretar algunes de les coses que sentim físicament i emocionalment al llarg del dia i de la nit, i també per donar suport als òrgans per donar-los més salut i que puguin fer les seves funcions correctament. L’univers del rellotge biològic és enorme i complex però també molt revelador; acompanyar-lo amb consciència segurament ens aportarà molta vitalitat.

Referències:

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic