Hi ha una dita que repetien sovint els vells savis del sud tunisenc que deia: L’olivera enriqueix i la palmera no deixa morir de fam. Ho he sentit dir sense aturar-me a pensar en què significava ni la seva filosofia fins fa poc temps, quan vaig tenir l’oportunitat de visitar la perla del desert anomenada Ghadames al sud occidental de Líbia i el seu atractiu oasi, que, segons sembla, hi ha possibilitats que sigui agermanat amb Elx i el seu palmerar.

Els dàtils, un aliment complet

Els dàtils, un aliment complet

En aquest oasi de pau i bellesa, vaig comprendre el significat de la palmera que no deixa morir de fam, en veure la quantitat de productes que se n’extreuen i també del seu fruit, el deliciós dàtil. Vaig visitar abans diversos oasis, només aturant-m’hi per assaborir els seus fruits i aprofitar les ombres i encants, com molts abans i després de mi, sense descobrir, com acabo de fer, tot el que s’obté de la palmera i les riqueses que conté el seu fruit. Això vol dir que tots coneixem els dàtils i tots n’hem menjat amb gust però amb precaució, pensant, erròniament, en el sucre, en el colesterol i tantes altres calamitats de les quals el dàtil és innocent i mai ha estat culpable. Només cal recordar aquí, als interessats en els textos sagrats, per saber que la palmera i el seu fruit van ser esmentats en gairebé tots i que la Mare de Déu, segons l’Alcorà, (“Sacseja cap a tu el tronc de la palmera i cauran dàtils madurs i frescos”, 19-25) es va alimentar, en donar a llum, amb dàtils perquè era, segurament, el millor aliment per al seu estat.

“Molt energètic i nutritiu, és ideal per a una dieta d’esportistes, estudiants i per combatre l’estrès, la hipertensió, l’anèmia i portar bé l’embaràs.

Però deixem la història i els textos sagrats i vegem què en diuen els experts i especialistes en nutrició. Els dàtils són aliment, medicina, refresc i dolç. Es consideren un aliment complet perquè contenen els elements essencials per a l’organisme humà com els carbohidrats, o hidrats de carboni, els àcids, els minerals, les proteïnes i altres. Els dàtils contenen una gran proporció de carbohidrats que supera el 72% del seu pes; així, es pot considerar entre les més riques fruites en calories energètiques, en fòsfor, conegut perquè és aliment de les cèl·lules de procreació, i conté a més l’àcid que es coneix pel seu efecte en la virilitat, d’aquí que sigui important per a les persones amb infertilitat per falta d’espermatozoides. Tot això no és gens estrany perquè el contingut dels dàtils en energia supera quatre vegades el contingut de les pomes, set el de les taronges i tretze el del meló. Segons els especialistes, un quilo de dàtils subministra al cos humà més de tres mil calories, la qual cosa equival a deu quilos de carn.

Un altre dels factors de la importància nutritiva del dàtil és que és molt ric en proteïnes, greix, quantitats considerables de sals minerals i altres elements rars però de gran importància nutritiva. Deu ser perquè conté tants minerals que molts l’anomenen “mina”. Alguns estudis han confirmat que amb set dàtils, l’equivalent a cent grams aproximadament, el cos humà satisfà totes les seves necessitats diàries de magnesi, manganès, coure, sofre, la meitat del que necessita ferro, la quarta part de calci i potassi. El dàtil conté també quantitats importants de vitamina A i del grup de vitamines B, particularment la tiamina, riboflavina i la niacina; a més d’una proporció elevada d’àcid fòlic, cinc vegades més que qualsevol altra fruita. Això confirma la suposició que prendre dàtils protegeix de les càries i les dents en general. Potser és perquè mengen tants dàtils que els beduïns –la gent del desert– conserven dents netes i sanes? Pot ser. Però mirem la composició del dàtil segons el resultat d’anàlisi dels experts, que ens dóna: 70,6 % carbohidrats, 2,5 % greixos, 33 % aigua, 1,32 % sals minerals, 10 % fibres, zinc i vitamina A, B1, B2, C, proteïna, sucre, oli, ferro, fòsfor, sofre, clor, acer, calci i magnesi.

Això confirma el que s’ha dit abans sobre la gran importància nutritiva del dàtil. A més enforteix els músculs, els nervis i retarda la vellesa. El dàtil equival a la carn, supera el peix i és molt beneficiós per als que tenen anèmia i malalties pectorals; conserva la humitat dels ulls, augmenta la visió i l’oïda. Enforteix les cèl·lules cerebrals i augmenta la virilitat. És fàcil de digerir, influeix ràpidament en l’energia, augmenta l’orina, neteja el fetge i els ronyons. Macerat, combat la tos, la flegma i les fibres que conté eviten el restrenyiment.

Es pot escriure molt sobre el dàtil i les utilitats que té, els diferents plats fets amb dàtils, els molts extractes del dàtil com xarop, vinagre, kohol, (per pintar els ulls), cafè i molts més. Ho deixem per a un altre article. Acontentem-nos ara, per acabar, amb un quadre comparatiu dels beneficis entre el dàtil i altres fruites.

El valor nutritiu del dàtil en comparació amb altres fruites i verdures

 

El tipus de fruita                                   Contingut nutritiu de les fruites
Calories (kcal) Proteïnes (mg) Greix (mg)
Dàtil sec 233 2,4 0,4
Dàtil mitjà sec 156 1,2 0,3
Dàtil fresc 78 1,0 0,4
Dàtil sense os 274 2,5 0,5
Poma 49 0,3 0,2
Pera 56 0,5 0,2
Espàrrec 46 0,3 0,1
Figa 75 0,8 0,2
Raïm 67 0,6 0,2
Mànec 40 0,3 0,2
Papaia 33 0,3 0,2
Albercoc 47 0,8 0,3
Cirera 54 0,9 0,2
Préssec 46 0,7 0,2
Taronja 33 0,6 0,2
Pomelo 32 0,5 0,1

 

En resum, el dàtil és un aliment molt energètic i nutritiu pel seu contingut en sucres i vitamines, la seva riquesa en minerals i oligoelements: té molta vitamina B5, necessària per transformar els greixos en energia. És ideal per a una dieta d’esportistes, estudiants i per combatre l’estrès, la hipertensió, l’anèmia i portar bé l’embaràs. Que vagi de gust.

 

Article escrit per:

MohammadMohamed N. Abdelkefi
Periodista i escriptor
Expresident del club Internacional de Prensa