Arran del llançament del Repte AIP, moltes dones amb fibromiàlgia i fatiga crònica ens escriuen per preguntar si l’AIP els pot anar bé i qüestionen que siguin malalties autoimmunes. En parlem amb en Marc Vergés, director del repte i nutricionista de La Consulta d’Etselquemenges.

Marc, la fibromiàlgia i la fatiga crònica són malalties autoimmunes o no?

Ho són en un 50%. El 50% de la malaltia és autoimmunològica i l’altre 50% és per l’exposició durant anys als tòxics dels aliments, dels cosmètics, de l’aire que respirem, dels productes higiènics, entre d’altres.

De veritat? Parlem primer de l’exposició a tòxics. La fibromiàlgia la causen els contaminants com els parabens?

Sense cap mena de dubte. Per això a les pacients sempre els dic que, tant sí com no, han de menjar aliments ecològics i que han de fer servir cosmètica també ecològica. En fatiga crònica els tòxics són dins la cèl·lula, no hi ha producció d’energia mitocondrial i per això estan tan cansades. Són pacients que tenen nivells molt baixos de coenzim Q10, per exemple, i per això falla l’energia que el cos genera. En canvi, en fibromiàlgia, el problema és més repartit. En aquest cas sobretot fallen dos òrgans d’eliminació: fetge i  ronyons. Per això fan efectes secundaris brutals quan prenen medicació, perquè tenen poca capacitat de gestionar els químics d’una medicació.

Quina simptomatologia tenen?

Molts mals de cap, problemes digestius, sensació d’inflor, retenció de líquids. Una infinitat. Tot depèn també de quin és el químic que acaben de prendre i si és més hepàtic o renal.

Té més efectes immediats?

Sí! Són persones incapaces de gestionar la bomba de tòxics: detergents de rentar la roba, productes d’higiene, cosmètics, de l’alimentació, entre d’altres. I es crea un quadre inflamatori que és considerable, però que de vegades no es mostra amb uns valors bioquímics contundents en analítiques. Per això, com que costa veure quina és la ruta que els causa els símptomes, hi ha molta confusió i s’ha dit que la fibromiàlgia la provoca la “síndrome del niu buit”, o sigui que afecta persones que abans cuidaven algun familiar que tenien a càrrec seu i que, quan marxa, apareix aquest quadre. I no és res de tot això.

Ara, amb precisió, ja podem saber on són les afectacions de dolor de cada persona i podem saber el grau, fins i tot, de fibromiàlgia.

 Menjant tal com els ensenyarem a menjar al curs, es desinflaran, deixaran de tenir dolor i es notaran amb més energia.

La fibromiàlgia i fatiga crònica no són ben bé el mateix, oi?

Tenen coses semblants i algunes de diferents. En la fatiga crònica no hi sol haver dolor i apareixen moltes incomoditats a voltant del coll, com sensacions de nòduls o inflor de coll, que no tenim en fibromiàlgia. En fibromiàlgia no necessàriament hi ha una fatiga constant; pot haver-hi pics. En canvi, en fatiga crònica, l’esgotament no marxa mai, encara que es dormi bé.

Per què es poden catalogar com a autoimmunes?

Com que hi ha una inflamació tan cronificada, arriba l’autoimmunitat. El procés autoimmune provoca inflamació, però també passa que la inflamació interna del cos desperta un procés immunològic.

Hi ha medicació per a la fibromiàlgia? Es poden curar aquestes malalties?

No hi ha una medicació específica i prenen molts analgèsics, sobretot. De tots els casos, pocs es curen completament, però poden millorar moltíssim la qualitat de vida. En fatiga crònica podem reduir el malestar i en fibromiàlgia, fer desaparèixer els dolors. Ara bé, a aquestes persones sempre els costarà gestionar amb normalitat aquests químics; seran sensibles als perfums, als fums dels cotxes… Per això s’han d’allunyar dels tòxics tant com puguin. Quan hi ha fatiga crònica sempre hi ha sensibilitat a un excés de soroll.

Vols dir que els convindria viure al camp?

I tant. El que veiem és que són molt sensibles a l’efecte electromagnètic o a l’efecte boira, que es diu.

Les antenes, Wi-Fi?

Sí. Aquest còctel de “les ciutats” els va molt malament.

I el mètode AIP els pot ajudar?

Els ajudarà a fer minvar aquesta inflamació. Com que és una alimentació que facilita la gestió dels emuntoris d’eliminació, ajudaran el cos a eliminar millor els tòxics que arriben de tantes bandes. Menjant tal com els ensenyarem a menjar, es desinflaran, deixaran de tenir dolor i es notaran amb més energia.

Si tenen depressió, ho notaran?

Si no és per un dol o per un problema concret fonamentat, sí que notaran millora. Segons el meu parer, primer apareix l’autoimmune i després tens depressió, perquè l’autoimmune redueix moltíssim la qualitat de vida. No només els passa a les persones amb fibromiàlgia; els malalts de Crohn, potser no en són conscients, però perden l’alegria, perquè la serotonina es produeix al budell i, si el budell està malmès, no ets capaç de ser feliç.

Un altre exemple. Vam veure que la distímia, que és una depressió crònica incurable per les vies convencionals, es curava per una transferència fecal. Perquè vegis com d’important és tenir bé el budell, no tenir-lo inflamat i que rendeixi bé per produir bé la serotonina. La genètica hi és i l’hem de tenir en compte, però l’epigenètica –els hàbits que tenim– la guanya sempre.

Al curs els ensenyarem un tipus d’alimentació per reduir aquesta inflamació, però no donarem complementació.

No, tot i que és important. Pot ser en una fase següent; no cal fer-ho tot a la vegada. Primer comencem a menjar el que cal per segellar l’intestí i que sigui ecològic i ja hi arribarem. A més, la complementació s’ha de prescriure de forma personalitzada. Ara bé, hi ha algunes coses que poden anar incorporant i que van molt bé, com ara prendre coenzim Q-10 per millorar l’energia, escorça de roure francès en el cas de la fatiga crònica o infusions que cuidin la salut hepàtica i/o renal en el cas de la fibromiàlgia.

Si et trobes sempre malament, amb cansament permanent, tens males digestions, et costa perdre pes, et cauen els cabells, et fan mal les articulacions o et costa moltíssim llevar-te als matins i no trobes solució per al teu malestar, potser tens alguna malaltia autoimmune i ni tan sols ho saps.

El poder de sentir-se acompanyat en un canvi d’hàbits

Si tot plegat et genera malestar i sents que se’t fa una muntanya llevar-te, al “Repte AIP” t’acompanyarem durant 2 mesos perquè puguis millorar la simptomatologia.  T’ajudem a aplicar el protocol AIP i podràs compartir tots els dubtes amb mi directament i amb el nutricionista Marc Vergés. A més, també serà un espai on expressar-te al costat d’altres persones que es troben en la mateixa situació que tu.

Al “Repte AIP” trobaràs una guia on t’expliquem les claus per millorar la inflamació, un menú AIP d’1 mes sencer amb receptes incloses i també lliçons teòriques, vídeos i materials descarregables per entendre la teva malaltia autoimmune i descobrir què pots fer per millorar la teva simptomatologia. A més, et regalem gratis 3 bonus. Una guia AIP adaptada a la dieta FODMAP (amb receptes incloses), una guia de complementació específica per a diferents patologies autoimmunes i 8 receptes festives AIP extra més 8 idees de postres perquè puguis compartir les festes amb el teu entorn sense problemes.

 El “Repte AIP” pot ser un aliat per millorar la teva simptomatologia. M’agradaria molt veure-t’hi dins i poder-te acompanyar. Consulta més informació aquí.

Descobreix si AIP és per a tu

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll