Un any més, l’Associació Slow Food ha reunit avui, a la Fundació Alícia al Món Sant Benet, els restaurants que aposten per una cuina compromesa per tal de fer el lliurament anual dels distintius Km0-Slow Food, en aquest cas a 13 nous restaurants que entren a la llista (ja en són 65) gràcies a una cuina basada en aliments ecològics, de proximitat i saludables:

foto3052345

El Jardí. Parets del Vallès
La mà negra. Vilafranca del Penedès
L’antic molí. Ulldecona
Sant Francesc. Montblanc
Llamber. Barcelona
Bar Seco. Barcelona
El Mercader de l’Eixample. Barcelona
NoNoNo. Barcelona
La Peninsular. Barcelona
La Borda del Rector. Incles. Andorra
Cafè Pessets. Sort
Espai de tast Mas d’Eroles. Adrall. Lleida
Els Garrofers. Alella

L’expresident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha fet l’entrega de les plaques. Benach ha explicat que la societat està immersa en un tsunami global que afecta molts camps, i que el tsunami en el sector de l’alimentació ens portarà molt aviat a tornar a valorar l’alimentació de proximitat, més racional, i basada en la nostra terra i orígens, i que tots els membres de Slow Food són pioners en aquest sentit. Benach fa tot just tres mesos que ha obert un restaurant a Reus, Color d’olor de poma (poema de Gabriel Ferraté) on ja té una petita botiga amb aliments ecològics i un restaurant amb vocació també de promoure cada vegada més el producte de proximitat.

Reconeixements i cargolets

També s’han estrenat els reconeixements a productors i menjadors compromesos amb els criteris de Slow Food i que aquesta primera edició ha guanyat l’Escola St Paul’s School. Pel que fa als productors, s’ha recongut la tasca de l’Associació Agrecològica Gallecs, Cal Pauet dedicats a l’agricultura i ramaderia ecològica a l’Espunyola i el projecte Safrà de la Conca de Barberà, que algutina més de quaranta miniproductors de safrà de la comarca.

Una de les novetats d’enguany és que, a partir del símbol de l’Associació, el cargol, s’avaluarà el grau de compromís i exigència dels restaurants en el marc dels criteris que estableix l’associació. A mitjà termini, els restaurants tindran d’un a tres cargolets.

Com és habitual, al llarg del matí s’ha fet l’assamblea anual de l’entitat, que ha servit per aprovar per unanimitat la creació d’una secretaria tècnica liderada per la doctora en Medi Ambient Neus Monllor, col·laboradora d’Etselquemenges, i per Jaume Guillamon, a través del seu projecte Arrels de taula (consultoria sobre cuina compromesa amb el territori, la cuina i la pagesia). Aquesta nova secretaria tècnica treballarà per reforçar el projecte dels restaurants Km0 sobretot arran de l’abús en la utiltizació d’aquest terme i d’altres com ara “proximitat” i “ecològic”. Justament els criteris per ser restaurant Slow Food són molt exigents i aquests restaurants fan mans i mànigues per fer viables projectes en què, amb honestedat, treballen amb productes de la pagesia de l’entorn que no fa servir cap tipus de pesticida als camps, amb instal·lacions sostenibles i intentant sempre disminuir la petjada ecològica.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll