Mitjans d’arreu del món es fan ressò avui d’un estudi suec, publicat al British Medical Journal, que  afirma que el consum de 680 ml de llet al dia, que equival a tres gots, no protegeix els ossos sinó que augmenta el risc de tenir malalties cardiovasculars i augmenta les fractures de malucs en dones.

lletMitjans especialitzats així com generalistes (BBCThe Independent, The Times) publiquen la notícia d’aquest equip d’investigadors que han volgut estudiar la relació del consum elevat de llet amb l’estrès oxidatiu. Dos grans grups de 61.433 dones i 45.339 homes suecs van completar qüestionaris sobre el tipus d’aliments i freqüència de consum habituals en la seva dieta i van ser estudiats durant anys. Les dones que bevien tres gots de llet o més tenien un risc més gran de mort i de fractures que les que en bevien menys d’un al dia. Els homes van ser analitzats durant onze anys i tenien també el mateix risc.

En el cas dels iogurts i els formatges, és a dir, dels derivats fermentats i amb un contingut baix de lactosa, en canvi, han vist que disminueixen el risc de fractura òssia i mort. A l’ETS publiquem sovint articles referenciats amb estudis de les darreres dècades que també adverteixen dels efectes perjudicials per a la salut de la ingesta de llet.

Aquí teniu un article en profunditat sobre la llet de la nutricionista Lucía Redondo.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll