Gràcies a totes les aportacions rebudes en el Verkami, l’Associació Menjadors Ecològics es constitueix i comença a treballar per promoure els menjadors de qualitat: farem el web dels menjadors ecològics, un espai de referència i consulta. Al web tindrem un mapa de les escoles amb menjador ecològic i de proximitat juntament amb la seva xarxa d’abastament, podrem documentar la realitat i fer accessible la informació amb una

guia de productors i distribuïdors per a les escoles que vulguin tenir un menjador de qualitat. El curs 2013-14 tindrem acabada la web i validarem les escoles per fer el mapa interactiu escoles/productors/distribuïdors. Durant el 2014 farem una segona fase de finançament per assessorar a 2 escoles que vulguin fer el canvi, i mantenir l’estructura de l’Associació.

verkami_b4775edb5732b4eefc91569168c8866f

 

La majoria dels menjadors treballen d’esquena a la producció, fan servir tècniques culinàries poc saludables i el temps de menjador es converteix en un espai per omplir panxes i guardar nens. No cal comprar pastanagues congelades i tallades a quadradets; a les escoles es pot treballar amb producte fresc i cuinar amb tècniques saludables per oferir uns menús saludables amb plats gustosos i nutritius. Si preguntem a qui sigui quants manats de pastanaga consumirà de setembre a juny, probablement no ho sabrà; però si ho demanem a un gestor de menjadors ecològics, ens dirà que en necessita quatre-cents.

Als menjadors escolars sabem quants usuaris tindrem; això ens permet treballar amb els

productors i distribuïdors per programar cultius, ajustar necessitats i fer tractes justos per a les dues bandes. Avui comencem un projecte que vol recuperar els valors del sector primari, la dieta mediterrània i l’educació alimentaria per a les futures generacions.

La força del canvi surt de persones com la Núria Coll, que, a banda de practicar una alimentació saludable i dirigir Etselquemenges, em va motivar a tirar endavant el projecte de l’associació. Gràcies Núria!

Ara cal fer arribar el missatge: “Totes les escoles poden tenir un menjador de qualitat”. Volem organitzar una presentació del projecte per a escoles, adreçat a direcció, AMPA i ajuntaments de Catalunya. Convidarem experts i exposarem els valors de la producció, cuina, nutrició i educació dels menjadors ecològics i de proximitat.

Volem que tots els menjadors siguin com el tercer: un bon lloc per alimentar-se. Gràcies per creure en el projecte; plegats ho fem possible!

Associació Menjadors Ecològics, un projecte de tots
Nani Moré, directora del projecte

Nani Moré
Nani Moré