Després d’una prova pilot d’un any de durada, els bons resultats aconseguits per un conjunt d’associacions de comerciants i botiguers, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit estendre el programa Comerç + Sostenible a tota la ciutat.

Un total de 86 entitats de la ciutat, entre les quals hi ha 30 eixos comercials i associacions de comerç, 21 gremis, 6 col·legis professionals i 5 d’altres activitats econòmiques ja han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, emmarcat en la xarxa Barcelona + Sostenible, programa impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Entre els signants s’inclouen representants del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme; PIME Comerç; Fundació Barcelona Comerç i la Unió d’Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta.

Els àmbits principals d’actuació que prioritza el programa Comerç + Sostenible són:

  • Estalvi d’energia
  • Prevenció i gestió de residus
  • Reducció del consum d’aigua
  • Mobilitat sostenible: mercaderies, treballadors, clients
  • Consum responsable: productes comercialitzats i d’autoconsum
  • Compromís amb la comunitat: implicació en projectes socials, atenció a les persones amb necessitats especials, contractació responsable

Segons explica l’Ajuntament de Barcelona en un comunicat de premsa, “el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 és un projecte compartit i un marc de referència per a totes les organitzacions ciutadanes que vulguin contribuir a la millora de la sostenibilitat.”. El Compromís es plasma en un document de valor estratègic i voluntat inspiradora que estableix 10 grans objectius, cadascun amb 10 línies d’acció, en horitzó 2022.

Un dels principals valors del Compromís és la responsabilitat compartida. Per això, el projecte té la voluntat que els signants intercanviïn informació, comparteixin resultats, cooperin entre si i participin d’un procés d’aprenentatge i canvi col·lectiu.

Més informació a la web www.barcelona.cat/comercsostenible