De les 90.000 referències que es poden trobar actualment als establiments, només entre el 0,5% i l’1% porten incorporat el logotip amb una espiga barrada, símbol per detectar fàcilment si l’aliment és apte per celíacs. A més, si hi hagués un ventall molt més ampli de productes, la cistella de la compra dels celíacs seria més econòmica i variada. Actualment els aliments que es fabriquen especialment per a celíacs són un 67% més cars que el mateix aliment convencional.

Els aliments aptes per celíacs i menys convencionals

A banda de l’etiquetatge, sovint quan visitem la secció “sense gluten” dels supermercats trobem pa i derivats, pasta, pizzes i brioxeria. Molta brioxeria: magdalenes sense gluten, galetes sense gluten, xocolata sense gluten, pastissos sense gluten, etc. En part és normal, ja que el gluten és una proteïna que trobem en la llavor de molts cereals però el que és important és trobar aliments que substitueixin els aliments bàsics de la nostra dieta i no els dolços. Per exemple, la quínoa, el mill, el fajol i l’amarant no contenen gluten i són molt saludables. De tots ells en parlarem sovint a l’etselquemenges.cat i us ensenyarem a cuinar-los. Un exemple: el mill es pot cuinar amb verdures per dinar, en forma de crema per esmorzar o fer-ne croquetes per sopar.

 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll