Els últims 30 anys s’han reduit un 80% els insectes a tot Europa. Així ho avala un ampli estudi que ha sorprès la comunitat científica i que avui publiquen a tota portada diaris internacionals com The Guardian , que ho anomena el gran armagedon ecològic. La disminució d’abelles, diuen els experts, és només la punta de l’iceberg. Les dues causes són la intensificació de les pràctiques agrícoles i l’ús generalitzat de pesticides i ferttilitzants sintètics. 

La investigació, publicada a la revista Plos One, es basa en el treball de desenes d’entomòlegs aficionats d’Alemanya que van començar a utilitzar mètodes estrictament estandarditzats de recollida d’insectes el 1989.

Les dades s’han recollit a les reserves naturals d’Alemanya, però tenen implicacions per a tots els paisatges dominats per l’agricultura, segons els investigadors. “El fet que la quantitat d’insectes voladors disminueixi a una velocitat tan elevada en una àrea tan gran és un descobriment alarmant”, segons Hans de Kroon, l’investigador de la Radboud University als Països Baixos que ha liderat la nova investigació. L’estudi demopstra que la mà humana està fent “vastes zones de terra inhòspites per a la majoria de formes de vida, i si perdem els insectes, tot es col·lapsarà”.

L’estudi ens demostra que produir aliments ecològics no només beneficia la salut humana sinó que és vital per a la supervivència del planeta.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll