Que les begudes amb més sucre rebin una penalització ja és un fet. El decret llei aprovat per la Generalitat fa que entri en vigor (1 de maig de 2017) l’Impost de Begudes Ensucrades Envasades (IBEE), exigible a tot el territori català. Tot i que els detractors defensen que és una mesura clarament per recaptar, des del govern s’assegura que l’objectiu és intentar reduir el consum de sucre, que ja s’ha comprovat que té efectes molt perjudicials per a la salut de tota la població.

A Etselquemenges seguirem amb atenció si el consum de refrescos disminueix o bé si, com passava durant una època amb el tabac, els augments de preus, encara que eren significatius no van dissuadir els consumidors. També analitzarem si els consumidors cercaran alternatives com ara les coles light o zero, que són tan perjudicials per a la salut com les “normals”. Sigui com sigui, i segons dades de Nielsen, quan a França es va aplicar l’any 2012, les vendes de Coca-cola i Fanta, per exemple, van reduir les vendes i els seus competidors, com ara Orangina-Schweppes i Pepsico, van agafar quota de mercat durant els primers mesos de l’entrada en vigor de la taxa.

Quant costaran ara les begudes ensucrades?

Les begudes amb més de 8 grams de sucre per cada 100 ml costaran 0,12 euros/litre més i les entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 ml costaran 0,08 euros/litre més.

Quines són les begudes “afectades”?

Begudes ensucrades amb edulcorants calòrics afegits com ara el sucre, la mel, la fructosa, la sacarosa, el xarop de blat de moro, el xarop d’erable, el nèctar o xarop d’atzavara i el d’arròs. Això vol dir que hi estan subjectes tant els refrescos o sodes, com les begudes de nèctar de fruites i sucs de fruites, les begudes esportives, les energètiques, les de te o cafè, les llets endolcides, les vegetals i les aigües amb sabors.

Algunes de les begudes amb més sucre i que més augmentaran de preu:

  1. Una llauna de Coca Cola (330 ml) conté 35 g de sucre
  2. Granini Naranja (330 ml) conte 34 g de sucres
  3. Una llauna de Fanta (330 ml) conté 28 g de sucre
  4. Una llauna de Tónica Schweppes (330 ml) conté 27,7 g de sucre
  5. Una llauna d’Aquarius de 330 ml conté 26 g de sucre

Però…

Cal tenir en compte que la llei especifica que no estan subjectes a l’impost les begudes elaborades a partir de sucs de fruita o de verdura naturals, concentrats o reconstituïts, o llur combinació, ni tampoc llets o alternatives de les llets, que no continguin edulcorants calòrics afegits. També en queden exclosos els iogurts per beure, les llets fermentades per beure, els productes per a ús mèdic i les begudes alcohòliques. Per tant, begudes com un Danone Fresa, que conté 35,7 g de sucres per cada 300 ml, o una ampolleta d’Actimel (11,5 g de sucre per 100 ml) segurament en quedaran fora. Tota una llàstima.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll