La xef Carme Ruscalleda acaba de convertir-se en la més premiada del món per la Guia Michelin, perquè el restaurant Sant Pau de Tòquio ha recuperat la 2a estrella Michelin.

Suquet d'escamarlans amb castanyes i carbassó

Suquet d’escamarlans amb castanyes i carbassó

“M’atreu la gastronomia japonesa per la manera com enfoca la salut, perquè té com a bandera ser saludable sempre”


El novembre del 2011, quan l’equip del restaurant japonès va canviar perquè la parella de catalans que hi treballaven van decidir tornar a Catalunya després del tsunami, la guia francesa va deixar-los amb una única estrella. “Vam refer tot l’equip, perquè vaig acceptar que la parella volgués tornar a Catalunya; la seva família patia per ells”. De manera que el segon de cuina es va convertir en el primer; i el segon de sala va passar a ser el primer de sala.

Dos anys després, la guia Michelin torna a atorgar-los la segona estrella, que els havia donat des dels inicis del restaurant, la propera primavera farà 10 anys. Durant tot aquest temps, sense adonar-se, Ruscalleda confessa que ha anat fusionant les dues cuines, la japonesa i la catalana. “M’atreu la gastronomia japonesa per la manera com enfoca la salut, perquè té com a bandera ser saludable sempre”.

Ella hi ha aportat molts aliments que els japonesos no coneixien, com l’oli i el pa. “Els ha agradat, i gairebé es pot dir que el mengen com si fos una llaminadura, fins al punt que els n’hem de retirar perquè, si no, no continuarien menjant la resta de plats preparats”.

Curiosament, a Sant Pol de Mar, Carme Ruscalleda també ha aportat plats japonesos. “Avui mateix estrenem els aperitius de desembre, i un és un xampinyó marinat amb miso, que té la mossegada del bolet embolcallat amb el sabor del miso”. A Barcelona, la setmana passada, durant The Shopping Night Barcelona, el restaurant Moments (dins de l’Hotel Mandarín) va repartir més de 2.000 racions de dashi amb romesco.

I a tot plegat, cal afegir que la xef també ha fet d’amfitriona a Tòquio dels vins catalans i els caves, que són amb els quals marida la proposta de plats del Sant Pau japonès.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert