L’estudi publicat a la revista científica Nature Genetics s’ha fet amb 72 institucions de 10 països diferents, entre els quals destaca l’equip de José Manuel Fernández-Real, cap de la secció de Diabetis de l’Hospital Josep Trueta de Girona i membre del Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisopatología de la Obesidad y la Nutrición.
La hipòtesis dels investigadors és que hi ha un gen (IRS1) que s’ha localitzat en individus prims que pot alterar la capacitat per emmagatzemar el greix en el teixit adipós subcutani (el teixit “sa”) i aquest greix l’acumularien en el teixit adipós visceral. Aquest greix situat a les vísceres és més nociu per l’organisme ja que promou l’alliberació d’àcids grassos lliures que arriben al fetge i contribueixen a generar resistència a la insulina, fet que afavoreix l’aparició de diabetis tipus 2, alteracions en lípids i hipertensió arterial. I si aquest greix s’acumula al cor, també hi pot haver complicacions cardiovasculars.

Dit això, cal ser conscients que una cosa és tenir una predisposició genètica i l’altra patir els efectes negatius d’aquells gens. Per això amb aquest treball també es vol fer un crit d’alerta general a totes les persones primes perquè tinguin present que no estan exemptes de tenir un colesterol alt o diabetis i que, per tant, tots, prims i obesos, hem de portar una vida més saludable. Que els greixos saturats no es tradueixin en quilos en alguns cossos no significa que aquests estiguin sans. És una obvietat però un cos prim sempre ens genera més confiança i ens fa creure que tenim un marge més gran per ingerir aliments nocius.

Més homes que dones

El greix a les vísceres es localitza més sovint en homes i, habitualment, en els seus abdomens que és on hi va a parar aquest greix nociu. Per això en aquest estudi han aparegut més casos d’homes. Les dones, en canvi, acumulen greix subcutani (el “sa”) sobretot a malucs i cuixes i, per tant, estan més protegides davant de malalties metabòliques i cardiovasculars que els homes. De fet aquestes investigacions explicaren, en part, la tendència dels homes a acumular greix a la panxa.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll