L’acne és un problema de pell que acostuma a aparèixer en les dones a partir dels dotze anys i en els homes a partir dels catorze, però en molts casos acompanya les persones durant força temps. Es localitza principalment en zones com el front, les galtes, la barbeta, les espatlles i en aquelles zones en què hi ha més tendència a acumular greix. Les causes que provoquen l’aparició d’acne són moltes, però una de les més habituals és la mala alimentació i els canvis hormonals.

A l’hora de tractar l’acne no n’hi ha prou amb les cremes. Cal treballar l’alimentació mitjançant la modificació d’hàbits i ajudar a tenir un fetge depurat i uns intestins nets. Per tant, anem a veure quins són els passos més adients per millorar l’estat de la pell, tot i que, com sempre, caldrà valorar personalment cada cas.

1) Netejar el fetge mitjançant una dieta més aviat vegetariana, rica en vegetals i hortalisses (perquè són depuratives i riques en betacarotè, que redueix la secreció de gerix), rica en cereals integrals (perquè el seu contingut en fibra millora l’acne) i que inclogui aliments amargants com ara carxofa, endívies, raves, etc. I amb l’ajuda de la fitoteràpia, que ajudi a drenar i eliminar l’excés de toxines. Plantes com el desmodium, la bardana o la carxofa poden afavorir aquest procés de depuració hepàtica.

 

Altres recomanacions

Com a tractament tòpic pot anar bé fer servir cremes naturals amb certificació ecològica. Hi ha cremes i sabons per a la cara amb pròpolis, una substància resinosa que les abelles obtenen per protegir el rusc i mantenir-lo lliure de bactèries. La utilització de cosmètics derivats del petroli poden obstruir els porus i contribuir a l’empitjorament de l’acne.

És important rentar-se la cara cada dia al matí i a la nit amb un sabó antisèptic suau, com per exemple el de pròpolis. Però tampoc cal una neteja molt agressiva, així evitareu l’efecte rebot. Podeu utilitzar compreses càlides o vapor per ajudar a obrir els porus obstruïts i facilitar-ne la neteja i el drenatge.

També podeu utilitzar el suc de la llimona de forma tòpica, ja que a més de tenir propietats alcalinitzants té efectes antibiòtics. O també, en el cas de tenir els grans infectats, podeu aplicar gel d’àloe vera amb dos gotes d’oli essencial d’arbre del te.

No us rasqueu la zona de grans i eviteu l’exposició de la pell a la calor o al fred intens.

L’estrès i les emocions també poden alterar les hormones i contribuir a l’increment d’acne. Per tant, és important saber gestionar l’estrès i les emocions correctament.

 

2) Netejar els intestins procurant aconseguir un hàbit intestinal regular. Evitar l’estrenyiment mitjançant una dieta rica en fibra i, si cal, acompanyar la dieta amb un complement alimentós ric en probiòtics i prebiòtics per afavorir un bon equilibri intestinal.

 

3) Evitar aliments greixosos com ara lactis, embotits i carns. També cal eliminar els productes amb greixos hidrogenats presents en aliments processats.

 

4) Evitar els sucres refinats. A més d’envellir la pell, afavoreixen l’acumulació de toxines.

 

5) Si l’acne apareix com a conseqüència d’irregularitats hormonals, caldrà complementar la dieta amb un complement alimentós d’àcids grassos omega-6 i omega-3 i, si cal, tenir en compte plantes que ajudin a promoure l’equilibri hormonal com ara el dong quai, per posar un exemple.

 

6) També, en alguns casos, és important complementar la dieta amb betacarotè, perquè millora l’estat de la pell, i antioxidants com el zinc, la vitamina C o la vitamina E. Per exemple, un complement que actua millorant la qualitat de la pell i li aporta hidratació −pel seu contingut en nutrients específics per a la pell− és la gama de nutricosmètica Eophy. En el cas d’un problema d’acne per falta de nutrients, seria interessant un complex que contingués una barreja de vitamina C, seleni (antioxidant), vitamina E (antioxidant), omega-6 (àcid gras que ajuda a equilibrar la producció de greix), bardana (que ajuda a depurar), àcid hialurònic (té capacitat d’hidratar la pell en profunditat) i betacarotè.

 

 

 

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll