El director general de Veritas, Sílvio Elías, explicava aquest matí als periodistes de Madrid que Veritas vol dir veritat en llatí. Segurament fa catorze anys, en la primera roda de premsa a Catalunya, va respondre aquesta pregunta. Avui a Catalunya ningú se la fa, perquè ningú pensa ja en el nom d’un “nou” negoci ni exclama el que aplaudia una periodista madrilenya aquest matí en la innaguració: això per nosaltres és la bomba. “A Madrid no tenim res d’això. Desitjàvem que arribéssiu. A Barcelona en trobes per tot arreu i ens feia molta enveja”. I una altra exclamava sorpresa per telèfon a un company: “Todo, todo, todo es ecológico“.
Veritas, però, no pretén que el 100% de la cistella dels compradors sigui ecològica ni que els nous consumidors facin un canvi radical. “El canvi arriba a poc a poc, a mesura que la persona va agafant consciència i fa un canvi d’hàbits i no només compra bio sinó que deixa de comprar molts productes que, un cop ha decidit cuidar-se, deixarà de consumir. “A Veritas comences comprant només alguns productes, com ara els ous, els iogurts, i vas afegint-ne d’altres de mica en mica. Volem normalitzar la compra, anar a poc a poc, democratitzar-la”, afegeix Elías.
La moda bio ha arribat a Madrid fa temps, però ha arribat sobretot al sector de la restauració, que comença a despertar i ja té una oferta flexitariana més moderna i oberta als nous temps. Però amb botigues encara hi ha un gran buit i molts dels consumidors saludables havien de recórrer a herbolaris que no tenen una gamma d’alimentació gaire àmplia o bé estan més especialitzats en fitoteràpia i complementació. De fet, el gran fort en vendes de Veritas és el producte fresc: verdures, fruita, ous, lactis i carn. “També és un gran moment per a les begudes vegetals, venem moltes hamburgueses vegetals, i si hi ha un producte o aliment que arrasa en aquests moments és el coco”, detalla Elías.
El producte fresc és el que més es ven de Veritas
Per àrees, però, l’obrador de pa és un dels grans atractius de tots els Veritas, i a Madrid hi han dedicat un generós racó. “Fem nosaltres mateixos el pa perquè quan fa uns anys ens vam posar a buscar algú que ens fes pa ecològic amb massa mare i no el trobàvem; així vam decidir obrir el nostre propi obrador, que cada dia elabora pa i derivats de molts cereals diferents, integrals…”.
Amb aquest, ja en són 43.
Obrir a Madrid era un objectiu clar i evident en l’estratègia dels Supermercats Veritas. És on hi pot haver més consumidors conscienciats a menjar ecològic per volum demogràfic i pel target de client. De moment ha obert el primer al bell mig del barri de Salamanca, al carrer Lagasca 54, i l’any que ve en podrien venir més, a la capital. La idea és, sense voler córrer, teixir una xarxa d’uns quants Veritas a la capital. De moment, abans d’acabar el 2016, estan previstes unes quantes obertures més, com ara a Badalona (28 d’octubre) i San Sebastià, mentre que acaben d’obrir a Lleida i l’Hospitalet.
Fins ara Veritas és a Catalunya, Balears, Andorra i el País Basc. Ara a Madrid, i de moment es vol seguir treballant en aquests territoris i no obrir a cap altra comunitat autònoma. Durant la roda de premsa, Elías ha avançat que treballen per trobar locals més generosos a Madrid i a curt termini obrir un Terra Veritas madrileny per organitzar cursos i tallers com fan a l’espai del carrer Diputació de Barcelona.