A Etselquemenges sovint ens pregunteu quines són les millors escoles o centres per estudiar dietètica, nutrició, complementació, naturopatia, etc. Amb els anys, nosaltres mateixos ja tenim clar quins són els centres de referència i amb més prestigi i que responen a la nostra filosofia. Considerem que la universitat té encara mancances pel que fa a les facultats de nutrició i creiem que hi ha centres -homologats o no- que us poden aportar aquesta visió moderna, rigorosa i holística.

Els centres amb més prestigi on estudiar a Barcelona i online

La reconeguda bioquímica Olga Cuevas és un d’aquests referents. Dirigeix l’Institut de Formació Professional Roger de Llúria, que ofereix una branca molt completa d’estudis relacionats amb l’alimentació ecològica i natural i està homologat pel Departament d’Ensenyament. Un dels cursos més complets és el Grau Superior de Dietètica, que té una durada de dos anys acadèmics i es complementa amb classes pràctiques de cuina; permet obtenir el títol de Tècnic en Dietètica. També es pot fer un curs de noranta hores de dietètica naturista i oriental, presencial i impartit per la mateixa Cuevas o en línia i impartit per la seva filla i col·laboradora d’Etselquemenges, la Lucía Redondo. L’IPFS Roger de Llíúria és, a més, l’única escola de l’estat que ofereix el Cicle Formatiu de Dietètica harmonitzat amb els estudis de Naturopatia, cosa que proporciona més sortides professionals als estudiants. Els socis d’Etselquemenges teniu un 50% de descompte en la matrícula d’aquests cursos i altres. Consulteu aquí la informació.

Els lectors també ens demanen sovint on poden estudiar Naturopatia. En aquest cas recomanem sovint l’escola CENAC, un centre històric a la ciutat de Barcelona que combina les classes amb el centre de teràpies i on, per un preu molt raonable, es pot estudiar o bé ser pacient d’alguns dels professors que són terapeutes, com Jaume Garrit, conegut perquè fa vint anys va ser un pioner amb les hidroteràpies de còlon i cultius per a persones amb trastorns intestinals sense un diagnòstic clar. Molts dels treballadors d’Etselquemenges han estudiat Dietètica a Roger de Llúria i Naturopatia al CENAC, com és el cas de la nutricionista Jordina Casademunt o al CENAC on hi ha el reconegut doctor Juan Pedro Ramirez. A l’escola hi trobareu una amplíssima oferta de cursos d’homeopatia, nutrició ortomolecular, shiatsu, flors de Bach, magnetoteràpia, etc. De fet, també són pioners des de 1983 en acupuntura i MTC.

Un altre centre molt conegut, si esteu una mica informats, és ISMET, tot un referent en els estudis de Medicina Tradicional Xinesa i també en Naturopatia. Els seus cursos estan categoritzats en naturopatia, creixement personal i teràpies energètiques, homeopatia, tècniques manuals i wellness. I com a bons referents en medicina tradicional xinesa, a banda d’oferir cursos d’acupuntura, també n’ofereixen de moxibustió, massatge Tui-Na i reflexologia podal i fitoteràpia xinesa basada en les tècniques tradicionals. A ISMET tenen un ventall molt ampli de professionals. A més, organitzen desenes de tallers temàtics molt especialitzats, com ara el taller de cuina per combatre el restrenyiment o el taller per tractar el trastorn de la hipercolesterolèmia a través de l’alimentació. De l’oferta de cursos en línia, destaquem el reiki, la candidiasi i trastorns ginecològics i la dietoteràpia naturista i fibromiàlgia.

Finalment, el centre Àgora Feng shui és la recomanació que fem als lectors interessats en la recerca de l’energia a la llar i la importància dels elements per crear harmonia i salut a casa. El centre ofereix els estudis durant tot un any, repartits en tres mòduls, en què s’aprenen els principis bàsics i tècniques del fengshui. La formació inclou l’estudi de casos reals i casos aportats pels alumnes i es fan sortides pràctiques per posar en pràctica la tècnica. L’escola no sol·licita coneixements previs als alumnes. Àgora Feng Shui és un centre de formació i alhora proporciona estudis en habitatges, per a particulars i empreses, i estudis del perfil energètic de les persones.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll