32 cuineres i cuiners catalans de 33 restaurants han obtingut el distintiu de Km 0 d’Slow Food. Això suposa que més de 200 petits productors que produeixen aliments bons, nets i justos,es beneficien de la iniciativa d’aquesta associació, que pretén recuperar i conservar la biodiversitat gastronòmica, així com reduir l’emissió de Co2 que suposa el transport d’aliments.

Dilluns passat, 5 de març es va fer l’acte d’entrega de plaques al restaurant El Carnívor de Sant Pere de Ribes i que va presentar la directora del programa Cuines de TV3, Tana Collados. Rosa Solà, autora de la Guia de restaurants catalans Km 0 d’Slow Food, també es va dirigir als assistents per anunciar que el proper mes d’abril sortirà al carrer l’edició corresponent a l’any 2012.

Els mateixos restauradors promouen la seva candidatura un cop apliquen els criteris que s’exigeixen per a la seva incorporació: han d’adquirir directament a tres productors, com a mínim, que es trobin en un radi de 100 quilòmetres del restaurant, i la carta ha d’incloure almenys 5 plats considerats Km 0. Un plat d’aquestes característiques ha de comptar amb un 40% d’ingredients adquirits als productors propers i l’altre 60% han de ser productes ecològics o que estiguin inclosos a l’Arca del Gust d’Slow Food.

Amb aquest projecte s’està impulsant de manera decisiva el teixit econòmic agroalimentari local, i s’està potenciant la pagesia compromesa amb la biodiversitat i la defensa de la cuina de temporada, alhora que els restaurants inclosos en el Km 0 són un aparador idoni per als productes de proximitat que, en molts casos, tenien el risc de desaparèixer. Cada any uns 400 productors surten beneficiats d’aquest compromís de compra directa i a preu just.

Més informació: www.slowfood.es

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula