Crema de pastanaga

Crema de pastanaga

La llet –materna o artificial– és el primer de tots els aliments que pren l’infant. Per tant, en el moment de començar a introduir aliments, cal tenir en compte que està habituat a un sol gust, textura i color. Així doncs, cada aliment que introduïm a la dieta li serà tot un descobriment; per això mateix és important que aquesta introducció es faci ben a poc a poc i, sobretot, evitar barrejar més de tres aliments per àpat.

Si preparem un triturat amb carbassó, mongeta tendra i pastanaga, obtindrem un barreja massa heterogènia, en la qual no predomina cap gust, i amb una textura més aviat espessa. En aquest cas, podríem fer un triturat amb pastanaga; així, l’infant pot assaborir-ne la dolçor i cremositat, i descobrir el color taronja.

A l’hora de cuinar, farem servir aliments provinents de l’agricultura ecològica i que siguin de temporada. Menjar el que creix al nostre voltant ens permet conèixer l’entorn on vivim. Els aliments ecològics són més gustosos i, en el cas dels infants, són més fàcils d’acceptar.

Altres exemples: Patata i pastanaga o llenties vermelles i carbassó.

En aquesta primera etapa, cuinarem habitualment al vapor, exceptuant els cereals, que s’han de bullir amb una proporció d’aigua especifica.

Hi ha diferents maneres de cuinar al vapor: mitjançant un accessori de vapor que s’acobla a l’olla, amb una olla de vapor, o bé amb la Babycook, un aparell elèctric que serveix per coure i triturar.

Per a la cocció, recomanem fer servir aigua mineral –d’ampolla o d’osmosi–, i no pas de l’aixeta. La de mineralització molt dèbil és la més adient, ja que, en aquest cas, l’aigua també és un aliment que serveix per coure i que ens ajuda a treballar la textura que busquem.

Començarem amb purés i, progressivament, tendirem cap a una textura amb més trossets, tipus semitriturat. Cal que anem variant la textura a poc a poc per facilitar, més endavant, la introducció als aliments sòlids, que d’aquesta manera s’acceptaran de manera natural. No és recomanable que l’infant mengi sempre un triturat fi, ja que això pot arribar a comportar dificultats a l’hora de fer el canvi.

Evolució de la textura:

Puré de pastanaga > semipuré > trossets de pastanaga > pastanaga

El temps de trituració és molt curt; per això sempre és millor fer-ho trenta minuts abans de l’àpat. De totes maneres, si algun dia marxem, podem deixar-ho fet abans o també tenim l’opció d’endur-nos potets ecològics. Per escalfar, recomanem el bany maria en detriment del microones.

L’etapa d’introducció és un bon moment per conèixer i redescobrir l’alimentació.

 

Nani Moré
Nani Moré