Si s’actua des del principi, es poden evitar els tres grans problemes alimentaris dels infants espanyols: l’obesitat (tant per defecte com per excés), els trastorns de la conducta alimentària (anorèxia, bulímia, etc.) i la desnutrició.

embaras i nen

Els lactants tenen l’avantatge, a diferència dels nens que prenen biberó, que poden potenciar abans el seu aprenentatge nutricional. La llet materna varia de gust, olor i composició nutricional, segons el que menja la mare i el moment del dia i l’edat del nen. La llet de fórmula és sempre igual, si no és que aneu canviant de marca. I tot i així són força semblants. Per tant, els nens que prenen llet materna optaran més fàcilment pels sabors més familiars, que dependran de la cultura de la mare, dels seus hàbits familiars, de la seva relació psicològica amb el menjar, de com li van ensenyar a menjar de petita, de les seves aversions o preferències alimentàries associades a bons o mals moments… Com veieu, és molt important donar exemple, ja des de l’embaràs i la lactància.

La llet materna varia de gust, olor i composició nutricional, segons el que menja la mare i el moment del dia i l’edat del nen.

Generalment, a partir del 6 mesos de vida i fins a l’any, els pares es deixen guiar pels experts i pels mitjans de comunicació. En aquesta etapa és importantíssim estar ben assessorat i tenir clar el mètode que es vol seguir. A vegades cal buscar un punt d’equilibri entre la introducció d’aliments convencionals i altres opcions més naturals com el Baby led Weaning i la filosofia Qisana.

A partir de l’any, el nen encara segueix els calendaris d’introducció d’aliments, però d’una manera més relaxada, sobretot si menja bé i no hi ha cap símptoma de malaltia associada. Si continueu ensenyant i perseverant, el més probable és que el vostre fill no tingui problemes amb el menjar.

Però què passa a partir dels 3 anys? Doncs que no val a badar! La introducció dels aliments ja ha finalitzat. Ja pot menjar de tot i el seu aparell digestiu és tan funcional com el d’un adult i comença a ser més autònom. Però això no és motiu per relaxar-nos. La criança natural dels nostres fills és de per vida.

La microbiota present a la llet materna protegeix el nadó contra diferents malalties

La microbiota present a la llet materna protegeix el nadó contra diferents malalties

A mesura que el nen creix és influenciat pel pare i per altres familiars, cuidadors, amics de l’escola, etc. però la seva influència més gran és la materna, i perdura fins als 8 anys. Totes aquestes persones faran que les seves preferències alimentàries vagin canviant a mesura que van provant coses noves i van associant certs productes a diversos moments, bons i dolents. Per això no és d’estranyar que el nen deixi de menjar coses que abans li agradaven i després d’un temps en torni a menjar o decideixi que no en vol tornar a menjar mai més. Per tant, alimentar els nostres fills a casa tan bé com puguem és un consell molt savi. D’ocasions extra ja en tindran a fora, i moltes vegades no estarà a les nostres mans controlar-ho.

A casa és important menjar en família, tants cops com sigui possible i d’una manera tranquil·la, agradable, divertida i amb consciència

A casa és important menjar en família, tants cops com sigui possible i d’una manera tranquil·la, agradable, divertida i amb consciència. Cal respectar sempre els ritmes del nen, fomentar les capacitats d’autoregulació de la ingesta i evitar els crits i un control excessiu. Així, el vostre fill pot fer una bona associació: alimentació sana, equilibrada, suficient, satisfactòria i personalitzada amb una bona sensació familiar i amb l’estimació de pares i germans.

Pares, mares! Ensenyar a menjar als fills no és gens fàcil i cal moltíssima paciència i perseverança, però si us serveix de consol, teniu temps fins a la preadolescència perquè adquireixin uns bons hàbits alimentaris. Un cop s’arriba a aquest punt, no és impossible, però sí més difícil. Recordeu que un adolescent obès té un 80 % de probabilitats que ho sigui d’adult, amb les conseqüències físiques, psíquiques i emocionals que això comporta.

Tranquils, teniu temps! Donar exemple és essencial i està a les vostres mans. Aquest és el millor regal que podeu fer als vostres fills. Ensenyar-los a menjar de manera conscient i natural perquè tinguin salut per gaudir d’aquesta vida.

Si en voleu saber més coses, em trobareu a la fira Eco-sí a Girona el 14 de maig o a www.qisana.com, on hi ha xerrades gratuïtes i tallers que us poden ser molt útils.

Article escrit per:

olga brunnerOlga Brunner López

Dietista pediàtrica i Coach nutricional de Qisana: www.qisana.com

Presidenta d’ADITEC (Associació de tècnics dietistes de Catalunya)

Professora del Tècnic Superior en Dietètica a varies escoles catalanes.