Quan l’infant ja té un any, ja pot menjar gairebé totes les verdures de temporada. Això sí, cal que tinguem en compte les combinacions, coccions i la presentació final perquè tots aquests punts són molt importants a l’hora d’introduir les verdures amb èxit.

article 5 opció 2R - còpia

Les verdures ecològiques de temporada i proximitat:

  • Estiu: carbassó, tomàquet, mongetes tendres.
  • Hivern: carbassa, bròquil, romanesco, xirivia, pèsols, nap, col de Brussel·les, col paperina.
  • Tot l’any: ceba, porro, fonoll, pastanaga, espinacs, bleda, remolatxa, col llombarda, coliflor. Deixarem per més endavant: les albergínies, pebrot verd o vermell.

Les tècniques més respectuoses i adequades són el bullit, al vapor, al forn, estofat o saltejat.

Per fer un saltejat, per exemple: posem una mica d’oli, comencem  amb foc alt i seguidament passem al foc baix i continuem durant tota la cocció. És important cuinar a foc baix per reduir la pèrdua de nutrients i tenir una textura final més agradable i gustosa.

Sal: Per conèixer millor les verdures, és recomanable cuinar sense sal. Però si no en volem prescindir, seria preferible que n’hi poséssim molt poca.

Podem servir a taula verdures crues com l’enciam, tomàquet, pastanaga, perquè l’infant les tingui presents i se senti motivat per tastar-les. Sovint, la majoria de criatures d’aquesta edat no són gaire receptives a menjar cru; cal respectar el seu ritme si volem que ho acabin acceptant.

És bàsic incloure verdura en tots els àpats, ja sigui com a plat principal o com a acompanyament.

Receptes bàsiques a l’hora de preparar dinars o sopars

Patata amb verdura: Un plat amb massa verdures combinades tipus minestra pot generar cert rebuig; us recomanem, doncs, fer combinacions de dues verdures i prou, ja que això farà més fàcil conèixer els gustos, textures i colors de cada verdura amb més detall.

Exemples: a l’hivern, bròcoli i remolatxa; a l’estiu, mongeta tendra i carbassó.

  • 170 g de patata  i 70 g de verdura.
  1. Feu la patata i la verdura al vapor o bullida amb poca aigua, i serviu-la amb un raig d’oli.

 cereals, remolatxa

A continuació us deixem un parell de receptes més que esperem que us siguin útils.

Salsa de verdura per a la pasta: La pasta és un plat que les criatures accepten molt bé. I és que… a qui no li agraden els macarrons? La salsa de tomàquet pot ser una bona opció a l’estiu, però durant la resta de l’any també és possible fer una salsa amb verdures de temporada.

  • 100 ml de beguda vegetal (recomanem la civada per gust i textura final)
  • 20 g de ceba, fonoll o porro
  • 45 g de verdura; si és fulla, 25 g: pastanaga, remolatxa, tomàquet, espinacs…
  • 1 culleradeta de tahina (que aporta calci)
  1. Saltegem la ceba i la verdura amb un raig d’oli, quan tingui una mica de color incorporem la beguda vegetal, esperem que arranqui el bull i ho deixem a foc baix 15 m. Triturem la salsa i hi incorporem la tahina.

Caldo de verdures amb cereals i llegums:

  • 70 g de col, porro, pastanaga
  • 20 g de llenties verdes (en remull 25 minuts)
  • 35 g d’arròs integral
  1. Saltegem les verdures perquè siguin més gustoses, quan tinguin color hi incorporem l’aigua, ho deixem coure 30 minuts i ho triturem deixant-hi alguns trossos. Posem el caldo al foc per coure les llenties durant 25 minuts de cocció; al mateix temps bullim l’arròs uns 45 minuts  (1 mida d’arròs per 3 d’aigua). Un cop ho tenim tot llest, ho servim en un bol; és important que l’arròs quedi caldos.

Amb cereals i llegums podem fer moltes combinacions.

Un plat únic de verdura amb cereals i llegums és un àpat complet que aporta tots els nutrients necessaris; és un plat que cal gaudir amb un ritme tranquil.

La introducció és un tastet d’aliments, un començar a conèixer per reconèixer.

 

Nani Moré
Nani Moré