Fotos: Pau Esculies. Receptes: Montse Vallory

Fotos: Pau Esculies. Receptes: Montse Vallory

En aquest article, destaquem només les propietats de les algues, per potenciar el creixement i l’enfortiment d’ungles, cabells i ossos, gràcies al fet que són molt riques en minerals com el calci, magnesi, fòsfor… Si hi sumem la vitamina D, que l’obtenim del sol, aconseguim una bona sinergia i un creixement òptim i natural. Però les propietats de les algues van més enllà.

Cal destacar que 15 g d’algues hidratades equivalen al calci d’un got de llet, i amb una absorció i biodisponibilitat molt bones. Aquesta ració és per a un adult; al final de l’article parlem de les recomanacions per als nens.

Les proteïnes que aporten (amb tots els aminoàcids essencials, entre d’altres) són molt valuoses per potenciar el creixement fins a l’adolescència. Així doncs, són fantàstiques per acabar de completar alguns plats i fer-los molt més nutritius.

Arribats a aquest punt, espero que hàgiu canviat l’expressió “ecs!” per “m’ho rumiaré i miraré com les puc introduir”. Per fer-ho bé, cal no oblidar que les algues són un aliment ric en iode, un mineral que activa el metabolisme. Per evitar una pèrdua de pes o un augment de nerviosisme o hiperactivitat, cal introduir les algues als més petits de la casa segons les recomanacions d’un dietista o nutricionista expert. En el cas dels adolescents no hi ha tant problema, però per als més petits cal saber quantitats i quines són les millors varietats; a més de saber com cuinar-les perquè tota la família en pugui menjar i les accepti bé. Hi ha una sèrie de consideracions que cal tenir presents:

15 g d’algues hidratades equivalen al calci d’un got de llet

S’ha d’evitar donar algues als nadons de menys d’un any, ni en forma de brou ni de llet vegetal (les eco van enriquides amb calci d’algues), ni directament als purés.

Entre 1 i 3 anys només donarem la varietat nori, espagueti de mar (algun floc com si fos una espècia, afegint-lo en una crema, un guisat, una truita…) o agar-agar (en forma gelatina de fruites naturals o per espessir una salsa.), que són les varietats amb menys iode. Si es pren beguda vegetal enriquida amb calci d’algues, com a molt ha de ser un got de la mida d’un iogurt o bé afegida com a ingredient d’algun plat, tipus coca o flam. Si es pren un brou fet amb alga kombu, com a molt se’n podran prendre 100 ml.

A partir dels tres anys i fins entrada l’adolescència, les proporcions de begudes vegetals bio enriquides amb calci d’algues i la incorporació d’altres varietats d’algues en la dieta diària depèn de l’edat del nen.

Si voleu una recepta guanyadora del Concurs Bonpreu 2013 a les millors postres: Llaminadures naturals amb agar-agar. La trobareu a www.qisana.com.

olga brunnerOlga Brunner López

Dietista i coach nutricional de Qi-sana: www.qisana.com

Presidenta d’ADITEC (Associació de tècnics dietistes de Catalunya)

Professora del Tècnic Superior en Dietètica.