PAdova 13.IX-2009Carlos González, Pediatra. President de ACPAM (Associació Catalana Pro Alletament Matern). Autor de “Mi niño no me come”, “Bésame mucho”; “Un regalo para toda la vida”; “Comer, amar, mamar” o “Manual práctico de lactancia materna”.

Com hauria de ser l’alimentació d’una mare lactant?

Normal, com la de qualsevol altra persona. Una dieta sana, i menjar segons la gana que es tingui.

Aquesta alimentació incideix en la qualitat de la llet que produeix?

El fet que la dieta sigui més o menys sana influeix molt poc en la composició de la llet. La mare que lacta té dret a una dieta sana per ella mateixa, per la seva pròpia salut. I la que dóna el biberó també, és evident. Totes dues han de fer la mateixa dieta (però la que lacta probablement tindrà una mica més de gana).

Alguns components de la llet materna (principalment els greixos i algunes vitamines) poden pujar o baixar una mica segons la dieta de la mare, però això no té cap importància. Només si la mare té una mancança pot passar que la llet sigui deficitària.

Com podem saber si la nostra llet alimenta el nadó correctament?

Perquè s’engreixa normalment i és feliç (si s’engreixa i no és feliç, també està ben alimentat, però deu tenir un altre problema).

El descans és fonamental en la rutina de la mare lactant? Per què?

No, no és fonamental. Una mare té molta feina, tant si dóna el pit com si dóna el biberó –de fet, l’última té més feina encara–, i per això és bo que pugui descansar. Però, no ens enganyem, moltes mares, de fet, no descansen prou. Perquè no és fàcil criar un fill, però el pots criar –i alletar– perfectament, encara que no descansis.

És veritat que hi ha alguns aliments que fan que la llet tingui “mal gust”?

Alguns aliments donen gust a la llet, però que aquest gust sigui “mal gust” és una opinió personal. Si la mare en menja, deu ser perquè sí que li agrada; no hi ha cap motiu, a priori, doncs, perquè no li agradi al fill. De fet, els nens s’acostumen abans de néixer, a través del líquid amniòtic, al sabor dels aliments que sol menjar la mare.

 

Torna a l’article “La dieta d’una mare lactant. Resolem dubtes!

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem