Dorte Froreich

Dorte Froreich

Dorte Froreich: Naturòpata, nutricionista ortomolecular, especialitzada en dietoteràpia.

Com ha de ser l'alimentació d'una mare que està donant el pit?

“Som el que mengem”, això vol dir que el que menja la mare passarà a la llet materna i alimentarà (o no) el bebè. L’alimentació materna ha de ser natural, completa i equilibrada, sobretot amb aliments frescos, biològics, integrals, de l’estació i de la regió, i deixant de banda productes molt processats o desnaturalitzats. La major part del menú hauria d’estar basada en fruita i verdura, i caldria completar el plat amb una aportació proteica adequada i carbohidrats de qualitat, sempre amb una font de greix saludable. També és molt important beure prou aigua, millor de fonts naturals i de baixa mineralització.

L'alimentació de la mare afecta la qualitat de la llet materna?

Un cop s’inicia la lactància, l’organisme matern requereix un augment energètic de l’alimentació d’unes 400-500 calories diàries addicionals. També augmenten les necessitats de vitamina A (rovell d’ou, formatge) i iode (algues, marisc, peix). Es recomana fer una dieta rica en fruita, verdura, cereals integrals i llegum per garantir l’aportació adequada de calci, magnesi, zinc, ferro, totes les vitamines del complex B –especialment l’àcid fòlic (B9), o bé prendre un complement dietètic– a més de la de substàncies antioxidants (tomàquet, raïm i baies vermelles, fruita i verdura crua…). Així garantim tots els nutrients que calen a un organisme en ple creixement i expansió sense deixar la mare amb carències nutricionals.

Com podem saber si la nostra llet alimenta el nadó correctament?

Valorant la corba de creixement, l’energia, el comportament i benestar general (son, joc, atenció, gana, deposicions…).

Descansar és important en la rutina de la mare lactant? Per què?

Per mantenir una lactància a demanda és difícil, en la majoria dels casos, aconseguir descansar prou hores durant la nit. És important fer repòs també durant el dia, aprofitant que el nadó dorm. La falta de son pot afectar més o menys l’ànim i la salut de la mare, que s’està ocupant del bebè les 24 hores del dia. Per poder dur a terme aquest esforç addicional a la rutina diària a casa i/o feina, és molt important contrarestar el cansament resultant amb més pauses i relaxació entre hores.

És veritat que hi ha alguns aliments que fan que la llet tingui “mal gust”?

És cert que els aliments poden canviar el gust de la llet, però no en diria “mal gust”. Més aviat penso que és interessant mantenir una alimentació molt variada perquè el nadó comenci a conèixer gustos diferents, ja durant la lactància; això facilitarà la introducció de sabors nous a partir dels sis mesos.

 

Torna a l’article “La dieta d’una mare lactant. Resolem dubtes!

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem