especilaista-joan-vidal-joveJoan Vidal-Jové. Metge per la UB, especialista MIR en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu i en Cirurgia Oncològica per la George Washington University. Doctor en Psicologia, Ciències del Coneixement i Naturopatia HQI. És consultor del Pla Director d’Oncologia de Catalunya. www. vidal-jove. net.

Com hauria de ser l’alimentació d’una mare lactant?

Equilibrada. Segons els estudis de la Universitat de Harvard: un 25% de cereals, un 25% de proteïna saludable (carns blanques, peix), un 30% de vegetals i un 20% de fruita. I fonamentalment evitar tòxics (alcohol, tabac, i els presents en l’alimentació, com veurem més endavant).

Aquesta alimentació incideix en la qualitat de la llet que es produeix?

Sí. Hi ha una relació directa entre el que la mare menja i el contingut d’àcids grassos essencials omega-3 de la llet materna. Aquests àcids grassos els podem trobar en aliments com els peixos blaus, les llavors oleaginoses, la fruita seca i els olis vegetals. Alhora, un estudi del Grup de Recerca en Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer de l’IMIM-Hospital del Mar, liderat pel doctor Miquel Porta, demostra que hi ha certs contaminants que també es passen a través de la llet materna.

A més, s’ha demostrat científicament que el nadó dorm més i té més capacitat neurocognitiva si el percentatge d’àcids grassos de la llet materna és correcte. Consulteu:

  • Jacqueline Stordy. Adaptación a la oscuridad, habilidades motoras, ácido docosahexaenoico y dislexia. Am J ClinNutr 2000;71(suppl):323S–6S.
  • P.A. Gustafsson, K. Duchen, U. Birberg. Lactancia materna, PUFAs y cociente intellectual a los 6½ años de edad. Acta Pædiatr 2004; 93: 1280–1287.
  • John Colombo, Kathleen N. Kannass, D. JillShaddy, et al. DHA materno y desarrollo de la atención en la infancia. ChildDevelopment, 2004, 75, 4, 1254
  • Allen K.G., Harris M.A. Papel de los ácidos grasos omega-3 en la gestación y el parto. ExpBiolMed (Maywood). 2001 Jun;226(6):498-506
  • Compostos tòxics persistents (Dr. M. Porta). Cliqueu aquí.
Com podem saber si la nostra llet alimenta el nadó correctament?

Perquè el nadó guanya pes i alçada de manera proporcional i equilibrada a l’alçada dels pares; perquè el nadó està tranquil, dorm en els seus ritmes horaris i va adquirint el desenvolupament neurocognitiu adequat; i perquè la mare observa tot això amb tranquil·litat.

El descans és fonamental en la rutina de la mare lactant? Per què?

Sí, però és fonamental el descans del nadó. Els nens que dormen més i millor durant els primers anys de vida tenen menys risc de desenvolupar obesitat.

És veritat que hi ha alguns aliments que fan que la llet tingui “mal gust”?

El tema del canvi de gust està absolutament demostrat. Hi ha qui recomana que les mares lactants no mengin porros ni espàrrecs verds, perquè podrien donar un gust amargant a la llet, que podria fer que el bebè la rebutgés.

 

Torna a l’article “La dieta d’una mare lactant. Resolem dubtes!

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem