Jordina Casademunt

Jordina Casademunt

Jordina Casademunt. Experta en nutrició natural i esportiva, diplomada en Dietètica i Nutrició Humana (UB), graduada en Naturopatia (CENAC), postgraduada en Comunicació Mèdica i Salut per la UPF i màster en Edició (UOC).

Com hauria de ser l’alimentació d’una mare lactant?

El sentit comú ens indica que la qualitat nutritiva dels aliments que una mare consumeix és molt important per a la seva salut i per a una bona lactància. Si la mare s’alimenta de cereal integral, proteïna de bona qualitat, verdures, fruites i greixos saludables procedents d’olis de bona qualitat de fruita seca i llavors oleaginoses tindrà una salut més bona que una que s’alimenti de refinats, dolços, aliments processats i de poca verdura i fruita. L’alimentació repercuteix en la salut de la mare, en la del nadó i en la lactància.

Els professionals sanitaris recomanen, de manera rutinària, augmentar les calories de la dieta (aproximadament, unes 500 al dia) i el calci, però poca cosa més. De manera general recomanen menjar igual que sempre. Afortunadament, però, cada vegada hi ha més experts que diuen que el tipus d’aliments que es consumeixen és molt més important que el simple increment de calories. Resumint, la mare lactant ha de seguir les recomanacions establertes pels organismes de salut tenint en compte que l’important és potenciar els aliments que sumen (verdures, fruites, cereal integral, llegum, peix, carn i lactis (si se’n pren), ous, fruita seca i llavors oleaginoses) i excloure els aliments que resten (dolços, refinats, fregits, processats).

Aquesta alimentació incideix en la qualitat de la llet que es produeix?

Sí. Sabem que la lactància materna és el millor aliment pel nadó. Però una mare alimentada amb aliments processats –com la brioixeria industrial, les margarines o els fregits, per exemple–, pot tenir més greixos trans, que poden afavorir els problemes cardiovasculars. Vegeu aquest article adjunt. Però, a més, una mare que s’alimenti de sucres i cereals refinats, i poca verdura i fruita –una dieta pobra en vitamines del grup B i minerals, per tant– necessitarà recórrer a les seves pròpies reserves per aconseguir una llet que nodreixi la criatura. Tenim la gran sort que la dona està perfectament dissenyada per alimentar els seus nadons i compensar possibles mancances nutricionals per oferir una llet de qualitat. Per això és tant important que la mare segueixi una alimentació saludable, per la pròpia salut de la mare, per potenciar els beneficis nutricionals d’aquest gran aliment i per evitar passar a la llet substàncies nocives per al nado.

“La llet materna pot variar poc –des del punt de vista nutricional– segons l’alimentació que faci la mare però a costa de la seva salut”

Tot i que la mare faci una dieta pobra –ja sigui perquè és nutricionalment inadequada o massa baixa en calories o totes dues coses–, pot produir prou llet per al nadó (hi ha casos i casos, esclar). Això és especialment cert durant els primers mesos de la lactància, que és quan la mare té reserves extra, però a mesura que les reserves –sobretot de greix– s’esgoten, la quantitat de llet pot disminuir. Una manca de proteïnes, per exemple, pot destruir el teixit corporal magre; una insuficiència de calci, pot desencadenar una pèrdua important d’aquest mineral als ossos, a més de causar esgotament i minvar la sensació de benestar. Aquest sobreesforç pot passar factura.

“La importància de la qualitat de l’alimentació de la mare lactant està en alça!”

Investigacions:

Tot i que hi ha poca investigació científica pel que fa a l’impacte de l’estat nutricional de la mare en la qualitat de la llet materna trobem alguns articles que en parlen, com aquest exemple: Advances in Nutrition, an international review journal. En aquest article es reforça la importància de comprendre millor la relació entre l’estat de micronutrients de la mare i la qualitat de la llet materna, no només en les regions on la qualitat de la dieta és pobra, sinó també en el món occidental.

Sobre peix i marisc: Actualment, els organismes de salut pública recomanen a les dones embarassades i lactants limitar el consum de peix i marisc amb risc alt de metilmercuri. A més, proliferen les investigacions en matèria de qualitat de la llet materna, que se centren en les vitamines del grup B, l’àcid gras DHA.

Sobre les proteïnes: Un treball fet el 2010 per José Luis Gómez Llorente del Departament de Pediatria de la Universitat de Granada, i dirigit per Cristina Campoy, destaca que un 94% de les dones fa una dieta amb un contingut proteic superior a les RDA i que té dèficit de vitamines A i E, com també de ferro. Segons el facultatiu, les mares lactants poden millorar notablement la composició de la seva llet optimitzant la dieta segons les recomanacions internacionals.

Sobre el greix: Un altre article relaciona l’estat nutricional de la mare amb la concentració de greix i, per tant, amb el contingut d’energia materna i també amb la composició d’àcids grassos i propietats immunològiques. També assenyala que hi ha alguna evidència que la dieta influeix en la concentració de vitamines de la llet materna; els minerals són menys variables, amb excepció del seleni.

També podeu consultar l’article “Maternal fatty acid status during pregnancy and lactation and relation to newbornand infant status”.

Com podem saber si la nostra llet alimenta el nadó correctament?

Quan el nen acaba la presa i es queda tranquil i relaxat podem estar segurs que és així; si continua inquiet, pot ser o bé que es trobi malament o que no l’hagi saciat correctament. Però sobretot, es veu que està ben alimentant amb el seu creixement, és a dir, que augmenta pes de manera favorable.

El descans és fonamental en la rutina de la mare lactant? Per què?

Com en la pregunta anterior, em baso el sentit comú, que sovint oblidem. Malgrat que no sóc pediatre ni especialista en el son, crec que, amb un bon descans, el cos –tant la part física com la psicològica– funciona i respon millor. Si la mare descansa bé, la lactància anirà millor i no hi haurà tant d’estrès.

És veritat que hi ha alguns aliments que fan que la llet tingui “mal gust”?

Hi ha diversos estudis que demostren que el gust canvia, però no per això no cal evitar-los. Depèn de la decisió personal de cada mare, de com reaccioni el nen i de com se li posi la llet. En principi no hi ha cap problema. La llet materna no és un aliment de sabor invariable, sinó que es condimenta pels compostos ingerits transmetent una font rica d’experiències quimosensorials per al lactant. És una bona experiència.

 

Torna a l’article “La dieta d’una mare lactant. Resolem dubtes!

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem