Pot ser que el seu nom no ens resulti gaire atractiu, sinó el contrari; pot ser que quan intentem fer-nos la idea de què pot ser aquest concepte nou ens vingui una mena de rebuig… però és un dels trend topics als Estats Units i ja fa temps s’ha començat a escampar arreu del món.  La seva popularitat no només s’ha vist reforçada pel fet de ser rutina diària de celebrities de Hollywood com Gwyneth Paltrow, Megan Fox o Oprah Winfrey, sinó pels mil-i-un beneficis del consum de vegetals destacat per doctors i personalitats del món de la nutrició tan reconeguts com el doctor Walker, pioner en el camp dels sucs vegetals i la salut nutricional, i el doctor Campbell, professor emèrit en Bioquímica de la Nutrició a la Universitat de Cornell, NY i autor de “L’estudi de la Xina”, considerat obra de referència en el món de l’epidemiologia.

pnie

Suc amb vegetals de fulla verda

Però, què són els sucs verds? Són sucs fets amb vegetals de fulla verda (espinacs, enciam, créixens, col arrissada, fulles de mostassa, ruca, bledes, julivert…) i un toc de dolçor procedent de la fruita. Aquest elixir senzill, natural i deliciós ve carregat de nutrients fàcilment absorbibles per l’organisme, de substàncies que ajuden a processar els greixos, i de vitamines, minerals, enzims i fitonutrients que protegeixen i enforteixen el cos. Si ho mirem amb més detall, podem destacar algunes contribucions dels sucs verds a la salut:

 1. Còctel de vitamines i minerals. Quantes vegades hem sentit a dir que “cinc al dia” és la recomanació de fruites i verdures per cobrir les necessitats de micronutrients de l’organisme? Però, de fet, ben poques persones hi arriben. Els vegetals de fulla verda són uns dels aliments naturals amb més densitat nutricional del planeta; això vol dir que amb un simple suc verd al dia podem arribar a assolir els nivells de micronutrients recomanats per l’ADA (American Dietetics Association) i la FESNAD (Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética). Tot i la gran aportació dels sucs verds, no hem d’excloure els vegetals de la resta dels àpats, sinó el contrari.
 2. Efecte basificant. La sang té un pH natural de 7,35 -7,45, lleugerament alcalí, ja que 7 és un estat neutre. En el seu llibre The pH Miracle, el doctor Robert Young diu “el nivell de pH dels fluids del cos afecta cada una de les cèl·lules. Per tal de completar els processos metabòlics, el cos necessita un ambient alcalí. Un estat d’acidificació constant malmet els teixits del cos i interromp tota activitat i funció cel·lular, des del batec del cor fins a l’activitat neuronal del cervell. Amb altres paraules, un estat àcid és l’arrel de totes les malalties.” Els vegetals i fruites madures són els únics aliments naturals que tenen un efecte clarament basificant sobre el cos; per això és tan important que siguin presents cada dia a la dieta.
 3. Oxigenació de la sang. Els vegetals de fulla verda són molt rics en clorofil·la, el pigment vegetal que els dóna el color verd. A principi de segle XX, el doctor Richard Wilsstatter, químic alemany, va descobrir que l’estructura molecular de la clorofil·la i l’hemoglobina, la proteïna encarregada de transportar l’oxigen de la sang a totes les cèl·lules del cos, eren gairebé idèntiques. Aquesta semblança fa que, quan ingerim clorofil·la, es converteixi ràpidament en hemoglobina i, conseqüentment, augmenti la capacitat d’oxigenació de la sang. L’oxigen és l’element més important per mantenir les cèl·lules vives i en funcionament.
 4. Regulació del trànsit intestinal. Tot i que no solen aportar gaire fibra –ja que, per fer els sucs, descartem la polpa i la pell dels vegetals i fruites–, són un bon aliat quan hi ha tendència al restrenyiment. Segons el model de liquadora, els sucs sortiran amb més grumolls o menys, que són bàsicament fibra que estimularà encara més els moviments intestinals. Ara, si comenceu amb els sucs verds, tendiu a tenir el ventre inflat o patiu de còlon irritable, val més colar bé el suc abans de beure’l. De totes maneres, sigui com sigui, aconseguireu més regularitat.
 5. Retard de l’envelliment. Els sucs verds són una gran font d’antioxidants. La funció principal dels antioxidants és combatre els radicals lliures, que són molècules que malmeten les cèl·lules del cos i n’acceleren el procés d’envelliment. Els radicals lliures són residus naturals dels processos metabòlics de l’organisme, però també ens poden venir de factors externs com ara la contaminació, el tabac, els aliments cremats i els fregits. Seguir un estil de vida saludable i incrementar el consum de vegetals i sucs verds es veurà reflectit en una pell més brillant, tonificada i jove.
 6. Xut d’energia. Us lleveu cada matí amb la necessitat urgent de prendre una bona tassa de cafè per poder “funcionar”? Prepareu-vos un bon suc verd i veureu com se us obren els ulls de cop. Com que és líquid, el cos no ha de fer cap procés de digestió; és a dir, tots els nutrients del suc passen directament a la sang i proporcionen una sensació revitalitzant i d’energia momentània i sensacional.

Tot el que necessiteu per gaudir d’aquests beneficis, i molts més, és una liquadora i vegetals frescos; així que no teniu excusa. Recomano, tant com sigui possible, comprar vegetals orgànics per garantir una qualitat més bona del producte i prevenir la ingesta de substàncies químiques, com pesticides i herbicides que es fan servir en l’agricultura convencional. El suc estàndard que prenc cada matí i que animo a tastar és el següent:

Ingredients: (per 1 persona)

Els sucs de la Carla

Els sucs de la Carla

 • 1 poma
 • 2 branques d’api
 • ½ cogombre
 • ½ llimona amb pell
 • 2 grapats d’espinacs frescos
 • 4 branquetes de julivert
 • 1 trosset de gingebre (de la mida d’una ungla del dit polze)

Preparació:

 1. Netegeu conscientment tots els vegetals i passeu-los per la liquadora.
 2. Filtreu el suc amb un colador per separar-ne les restes de polpa (opcional).
 3. Preneu-vos el suc de manera pausada i mastegant-lo, no pas de cop.

El negoci dels Juice Bars o establiments que ofereixen una carta de sucs vegetals ha crescut exponencialment als Estats Units durant la darrera dècada, i ara ja en comencem a rebre els esquitxos ben a prop de casa. Cada dia s’obren més comerços enfocats a promocionar el benestar que ofereixen, com és el cas de Green Shots, un establiment nou situat al carrer París núm. 201 de Barcelona, on serveixen sucs ecològics acabats de fer. El seu suc Perfect Detox és ideal per enfortir les defenses i prevenir refredats, ara que n’és temporada, i el Supershot és ideal per netejar i depurar el cos. Si encara no ho heu fet, apunteu-vos al nou moviment i regaleu-vos salut!

Carla Zaplana
Carla Zaplana

Carla Zaplana, nutricionista i health coach

  @CarlaZaplana   @carlazaplana