La Bori i la Mariko són dues mares novelles d’Hongria i Itàlia, respectivament, residents a Barcelona. Amb la preocupació que els seus fills poguessin menjar dolç però que fos un dolç saludable van començar el projecte POSTRES PARA TODOS. Un bloc de postres saludables amb una sensibilitat especial per les intoleràncies alimentàries. Ens reben a la terrassa de casa d’una d’elles, amb un assortiment d’especialitats com ara cruixents de sèsam i fruita seca, pastís hongarès de xocolata i magdalenes d’arròs i mandarina.

Expliqueu-nos això de les postres per a tots.

Com bé diu el nom, són per a tots!  Per a gent amb intoleràncies però també per als altres. Fem postres tradicionals de tota la vida adaptant els ingredients que no són tan saludables o que causen intoleràncies. Però també fem moltes postres totalment noves, les que anem inventant sobre la marxa utilitzant farina de fajol, farina d’arròs, etc. I la sorpresa és que molts cops surten molt més bones, a part que són més sanes. Ens encanta innovar sempre perquè així hem d’explotar al màxim la nostra creativitat i això és molt gratificant.

Cal dir que adaptem les postres a la temporada i anem fent segons el que l’estació ens brinda. Ara per exemple toquen postres amb mandarines, carabassa i fruita seca! I, per descomptat, intentem sempre que les nostres postres interessin i agradin. La veritat és que la prova irrefutable de si unes postres han quedat bé és a partir de l’opinió dels nostres fills, ells mai menteixen (riuen).

Publiquem setmanalment i podeu veure que al bloc tenim les postres classificades: sense gluten, sense lactis, sense sucre, sense ou, sense fruita seca.

D’on ve aquesta sensibilitat per les intoleràncies alimentàries?

Tot va començar amb el primer aniversari dels nostres fills, el primer pastís. En aquesta edat els nens no poden menjar encara quasi res, i a nosaltres, com a mares, evidentment, ens preocupava aquest tema, així que aquí vam començar a fer-nos preguntes i plantejar-nos moltes coses.

Volíem fer un bloc de postres perquè sempre ens han agradat, però diferent. A un pare de l’escola dels nostres fills li van diagnosticar  celiaquia d’un dia per l’altre i a més a l’escola ja molts nens tenien intoleràncies diverses, per això ens vam adonar que aquí hi havia molta feina per fer.

Així que vam decidir que ens ho prendríem com un repte, que serviria per esprémer la nostra creativitat i ens ajudaria a transformar postres de tota la vida en d’altres de molt més saludables, com per exemple fer la recepta de l’àvia però sense la mantega!

Què us ha aportat el bloc?

Abans del bloc sempre fèiem les mateixes postres, en canvi ara mai les repetim! Fins i tot algunes de les que avui us hem preparat és la primera vegada que les fem! Ara en fem unes però sempre pensem com les podem millorar.

A més, ha estat una eina molt bona, perquè quan ets a casa i vols fer unes postres i no tens ous, dius: doncs sense ous (riu) i a veure què t’inventes. Hem adquirit una capacitat d’improvisar sorprenent. Ara anem inventant i a sobre quasi sempre surten bones! Això és una mica el regal que ens ha fet el bloc.

Un mos

Receptes estrella: Crema de cacau i avellanes casolana i gelat de menta i llimona

Recepta preferida de la Bori:  Barretes de llavors i els gelats de Marico com el de tomàquet i alfàbrega amb base d’aigua. // MarikoPastís de pomabarretes de cigrons i avellanes

Bloc: http://msingluten.blogspot.com.es/ i

http://www.masalladelgluten.com

Documental. The story of stuff. Parla sobre el sobreconsum

Un llibre. Els llibres del dibuixant de còmics Jean-Jacques Sempé

Un esdevenimentBiocultura

Un consell per fer postres: Adaptar-se als ingredients que tinguis i, sobretot, deixar-se portar.

Una frase: “Postres per a tots. És inclusiu , no discrimina. Són unes postres, però en realitat són una excusa per compartir. I quan comparteixes alguna cosa, ho has de compartir amb tothom.

Què és el que més us demanen els vostres seguidors i seguidores?

Hem observat que el que la gent busca més són postres que siguin o sense gluten, o sense lactis o sense sucres, o aquestes tres coses combinades. I esclar, ara a l’hora de posar-nos a fer unes postres tenim en compte el que els seguidors o seguidores ens demanen, així que com a mínim en traiem unes al mes amb aquestes característiques.

Quins ingredients soleu utilitzar?

Mai fem servir ingredients processats. És a dir, en comptes d’utilitzar farina de blat sense gluten o llet sense lactosa, directament utilitzem altres ingredients complets com fajol o llet d’arròs. A més, són ingredients interesantíssims de provar perquè tenen altres sabors i propietats! Ara per ara amb la varietat que tenim al nostre abast és molt fàcil buscar alternatives més sanes i molt bones.

I del tema del sucre?

Com que fem moltes postres per a nens, intentem no utilitzar el sucre i fem servir altres endolcidors naturals per qüestions de salut. És impressionant la quantitat de sucre que es dóna tranquil·lament als nens, amb les conseqüències que això provoca. Per nosaltres és un repte haver de buscar altres maneres d’endolcir les postres i ens encanta. El que fem servir molt és la melassa d’arròs, de blat de moro o de blat però sobretot la d’arròs, que és molt versàtil. Però també xarop d’atzavara, fruita seca com ara panses, orellanes i dàtils o directament moltes postres fetes amb fruita fresca!

Què més us passa pel cap?

Bori: En la meva cultura hi ha moltes receptes de galetes salades i la veritat és que crec que seria interessant començar a incloure alguna recepta de postres salades!

Pau Sabater i Clara Balmaña
Pau Sabater i Clara Balmaña

Dissenyadors, emprenedors i viatgers amants de l'alimentació saludable