Rosendals trädgård
Estocolm - Suècia

Gatsronomia sueca i ecològica en un entorn incomparable

5 de març 2014 | Actualitzat el 6 de març 2014 per

Us imagineu tastar alguns dels millors plats nòrdics i ecològics en uns jardins botànics històrics entre horts, flors, hivernacles vintage i camps d’arbres fruiters? Doncs aquesta és una de les recomanacions preferides de Green Kitchen Stories a Estocolm.

Rosendals Tradgard són uns jardins oberts creats amb la idea d’acostar l’horticultora ecològica i biodinàmica a tothom d’una manera engrescadora i des de diferents angles. Són a Djurgarden Ostermalm, una de les moltes illes de la capital sueca i una de les més verdes, tranquil·les i boniques. Es troba a una passejadeta en bici del centre de la ciutat. bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__005

INFORMACIÓ
Producte estrella: Amanida de l’hort
Apte per a: vegans, vegetarians, celíacs
Preu mitjà: 20 €
Contacte: Rosendalsterrassen 12, 115 21 Stockholm, Suècia
Tel.: (+46) 8 545 812 70
Obert de Febrer a Desembre.

Els orígens es remunten al segle XVIII, quan la reialesa sueca va decidir convertir els camps de conreu d’aquella zona en uns jardins botànics per fer créixer i conservar el màxim d’espècies possibles. Any a any es va anar ampliant i s’hi va acabar construint una gran vil·la de fusta. El 1861, la Swedish Horticultural Society se’n va fer càrrec i durant més de cinquanta anys va estar formant uns set-cents jardiners i distribuint plantes, verdures i flors de manera gratuïta i caritativa amb la idea que l’horticultura arribés a tothom. Es van arribar a cultivar més de mil varietats diferents de vegetals. Després de diversos alts i baixos, a partir dels anys seixanta, va tornar a prendre importància fins ara, que s’ha convertit en una fundació autònoma i autogestionada que es manté gràcies a una gran diversificació.bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__004bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__020bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__009bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__014bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__018

Ara mateix, dins les seves propietats hi ha els camps de fruiters amb centenars d’arbres –sobretot pomeres; algunes de més de 150 anys–, el jardí del vi amb tot tipus de vinyes autòctones, el jardí de les roses amb més de cent varietats ancestrals i els jardins i hivernacles d’horta i plantes aromàtiques. Tot obert i visitable. Per altra banda, el vessant comercial l’exploten amb la botiga de jardineria amb tot tipus de planters, flors o elements per al jardí; la botiga de l’hort amb productes frescos de la seva horta; la pastisseria, on elaboren els seus famosos pans i pastisseria de farines biodinàmiques i forn de llenya; i finalment el cafè restaurant.

En aquest últim ofereixen un menú de plats complets que canvia cada dia segons els productes de la seva horta i de la inspiració del xef. Sempre hi ha opcions vegetarianes i d’altres amb proteïna animal. Tot això, acompanyat d’una bona selecció de vins, sucs i cerveses locals que tempta només de veure-la exposada. Però si només volem fer un petit mos, tenen una selecció àmplia i molt atractiva de torrades, entrepanets, pastissos i dolços. Tot casolà i elaborat al seu forn de pedra i llenya. El plat es recull tipus cantina i hi ha la llibertat d’anar-se’l a menjar tant en algun dels preciosos hivernacles vintage que conserven com en una de les moltes taules que tenen repartides per la finca.

Nosaltres anàvem amb gana, després de perdre’ns pels racons infinits de la finca i vam gaudir d’un àpat espectacular: ens vam decantar per l’amanida de l’horta amb salmó, l’amanida de patates noves i formatge de cabra i un te amb un tall de pastís de nabius. Ho vam acompanyar d’un pa casolà del dia deliciós i suc de les seves pomes. Els plats són senzills, però els productes són de molt bona qualitat i realment frescos; marquen la diferència. L’entorn tan i tan privilegiat encara ho magnifica encara més.bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__002bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__008bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__003bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__010

Però no s’acaba aquí; tal com fan els locals, també podem fer un pícnic en algun dels preciosos camps d’arbres fruiters o assistir a algun dels molts cursos, xerrades i concerts que sovint organitzen.

Obren tot l’any menys el mes de gener. Durant la temporada d’estiu tenen obert cada dia d’onze del matí a cinc de la tarda, i s’hi pot anar a menjar a qualsevol hora.

Si teniu ganes de passar un dia en un entorn nòrdic de conte de fades, envoltats de natura i de degustar productes autòctons frescos acabats de collir no dubteu a visitar –sense presses– Rosendals trädgård!bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__006bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__019bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__017bonissim-europa_ets-el-que-menges_Stockholm-Rosendals Tradgard__007

Pau Sabater i Clara Balmaña
Pau Sabater i Clara Balmaña

Dissenyadors, emprenedors i viatgers amants de l'alimentació saludable

   
PUBLICITAT

portada  —  amunt

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat