Salt och Brygga
Malmö - Suècia

“El primer restaurant ecològic i Slow Food de Suècia”

14 d'abril 2014 | Actualitzat el 17 d'abril 2014 per

Els millors productes eco, de temporada i justos en un entorn espectacular al costat del mar.

Salt och Brygga és el projecte de vida d’en Björn, un emprenedor suec: entusiasta, rialler i enamorat de la seva feina. Si hi parleu com vam fer nosaltres, veureu ràpidament que aquest és el seu somni fet realitat. Ens explica que tot va començar després d’haver recorregut el continent americà des de l’Amazònia fins al Canadà en bicicleta i d’haver vist i conegut moltes visions i maneres de fer les coses. Sempre havia tingut un gran interès per l’alimentació i la salut des d’un punt de vista holístic, i quan va descobrir el món de l’agricultura ecològica i l’alimentació saludable en va quedar fascinat.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_007Quan va tornar a Suècia, i després de muntar un parell de petits restaurants en què ja potenciava les verdures locals i lliures de transgènics, va decidir, l’any 2000, fer una aposta valenta i crear el primer restaurant 100% ecològic, local i sostenible del país. Volia demostrar que es podia fer i que podia ser sostenible oferint la màxima qualitat. Ens explica que ara sembla evident, però que, en aquell moment, si buscaves per Internet la paraula “ecològic” només t’apareixien vint entrades… quan avui en dia ja en són milions. Per tant, era un repte majúscul.

INFORMACIÓ

 Salt och Brygga
Producte estrella: Menú degustació
Apte per a: celíacs
Preu mitjà: 30 €
Contacte: Sundspromenaden 7, 211 16 Malmö, Suècia
Tel.: +46 40 611 59 40
Obert cada dia menys diumenge  .

No només va ser un visionari i pioner en el concepte i filosofia del restaurant, sinó també a l’hora de triar l’emplaçament i el disseny de l’edifici. Va decidir situar-lo al port occidental de Malmö, que durant dècades havia estat una zona estrictament industrial i nàutica amb les drassanes principals de la ciutat. A partir dels anys noranta, es va començar a renovar quan s’hi va ubicar el centre de congressos, diversos edificis d’oficines –entre els quals hi ha la icònica torre Turning Torso– i una secció important de la universitat de Malmö. Però a l’inici del projecte, no hi havia cap restaurant a la zona, que és lluny del centre ciutat. La popularitat de la zona no ha parat de créixer en els últims anys i ara és molt cotitzada. En Björn, des del primer moment va veure que ser tan a prop del mar amb una vista fantàstica a la badia –i a les postes de sol– tenia un gran potencial. De manera que va decidir ser el primer restaurador a instal·lar-s’hi i crear el restaurant que sempre havia volgut.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_004bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_010bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_001Amb l’ajuda d’uns dels millors arquitectes de Suècia va crear un edifici autosuficient energèticament gràcies als plafons solars de la terrassa i la façana sud i als dipòsits de biogàs a partir de les restes de matèria orgànica que el restaurant generaria. A part d’això, tot el disseny interior es va fer seguint criteris de bioconstrucció amb materials naturals i sense tractar químicament. Totes les pintures, vernissos i fustes són a prova d’al·lèrgies; els mobles, les estovalles i tots els elements del restaurant són d’artesans o fabricants locals. De totes maneres, l’estètica es manté elegant i sòbria. A més, també s’ha preocupat que les persones que treballen amb ell –primer– siguin alegres i tinguin passió per aquesta feina, i que –segon– siguin sanes i actives físicament per crear un ambient saludable al restaurant en tots els sentits. Ens explica orgullós que cap treballador fuma i que tots vénen a la feina en bici.

El restaurant obre els migdies des de les dotze fins a les dues i ofereix una breu selecció de plats. Als vespres despleguen tota l’artilleria: obren a partir de les cinc de la tarda fins a les onze de la nit amb una carta d’uns dotze plats creats de manera estacional i tres menús degustació dels quals estan particularment orgullosos. D’aquests tres sempre n’hi ha un amb especialitats del mar –peix i marisc–, un altre amb carn i un tercer de vegetarià. Els podrem acompanyar amb un menú de vins, que podrem triar de la seva acurada selecció de vins naturals, que mariden amb cada plat.

Tots els productes són 100% ecològics i coneixen personalment els productors de la majoria. N’hi ha que fins i tot són de l’hort del mateix Björn. Només serveixen peix capturat amb xarxes grans i sobretot que no estigui en perill d’extinció; així que no hi trobarem ni anguila, ni llagostí, ni cap peix o marisc que aparegui a la llista vermella de WWF. Consideren bàsic ser coherents amb els seus valors de respecte al planeta.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_015bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_011bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_005bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_012bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_006

Nosaltres vam ser-hi una preciosa tarda de juny gaudint, primer, d’una bona copa de vi blanc natural que el sommelier ens va recomanar i, després, vam tastar la seva versió dels musclos amb patates, els espàrrecs frescos –dels quals estan tan i tan orgullosos per aquelles dates– amb cigrons i algues, i el salmó salvatge amb patates sueques noves i crema suau de mostassa i anet. Els plats se’ns van fondre al paladar. Realment, la qualitat, frescor i proximitat de què parlen es reflecteix en cada plat. A més, degustar-ho tranquil·lament a la terrassa banyats per la càlida llum dels últims rajos de la posta de sol a l’horitzó, no té preu.

Si visiteu Malmö, no podeu deixar d’anar a Salt och Brygga per gaudir de les seves exquisides especialitats i del servei excepcional; si fa bon temps, aneu-hi d’hora per poder veure una d’aquestes postes de sol tan espectaculars.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_002bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_008bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_003bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_009bonissim-europa_ets-el-que-menges_malmo-saltochbrygga_016

Pau Sabater i Clara Balmaña
Pau Sabater i Clara Balmaña

Dissenyadors, emprenedors i viatgers amants de l'alimentació saludable

   
PUBLICITAT

portada  —  amunt

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat