Així doncs, tant si som diabètics com si no, ens interessa conèixer quins aliments ens convenen més per evitar que l’excés de glucosa es converteixi, a la llarga, en un problema més greu.

civada-730

Hi ha certs aliments que ajuden a trobar el punt d’equilibri en el metabolisme de la glucosa. És a dir, faciliten la feina del pàncrees, que allibera la quantitat justa d’insulina perquè la glucosa entri a les cèl·lules a mesura que ho necessiten. Són aliments que es caracteritzen per tenir un IG (índex glucèmic) o contingut en sucres baix: com ara les verdures, algunes fruites i llegums, els cereals integrals o la fruita seca, entre altres. Tanmateix, quan les anàlisis indiquen que tenim el “sucre alt”, el millor és buscar un ajut natural en aquells aliments, espècies o edulcorants que ens ajuden a anivellar-lo. Tot seguit us en proporcionem una llista:

  • Civada. Quan hi ha desequilibris amb la glucosa, començar la jornada amb un esmorzar a base de civada és una molt bona opció. Els betaglucans i la fibra soluble que conté la civada intervenen en l’absorció intestinal i ajuden a controlar l’excés de sucre a la sang.
  • Estèvia. Edulcorant natural d’origen vegetal que pot ajudar a regular els nivells de glucosa, fins i tot en persones que ja es troben en estat diabètic. L’estèvia no aporta calories i té un poder endolcidor 300 vegades més gran que el sucre de canya.
  • Amarant. Aquest pseudocereal ajuda a regular els nivells de glucosa gràcies a la seva composició especial, ja que és ric en fibra i alt en lisina (un aminoàcid que no trobem a la resta de cereals). A més, aporta bones quantitats de ferro i calci.
  • All i ceba. És bàsic tenir-ne sempre a mà a l’hora de cuinar, ja que tant l’un com l’altra tenen un efecte hipoglucemiant, és dir, fan baixar els nivells de glucosa. Per tant, si es té el sucre alt és recomanable menjar all i ceba cada dia.
  • Canyella. Alguns estudis han observat que prendre canyella en dejú contribueix a reduir els nivells de sucre a la sang. Així, escampar canyella en pols damunt dels cereals o afegir-ne al cafè o a les infusions, per exemple, donarà un toc especial i saludable a l’esmorzar.

MÉS INFORMACIÓ

http://www.fundaciondiabetes.org