embaras-veggie-750

Quan una dona que segueix una dieta vegana es queda en estat sovint es planteja si cal o no canviar els hàbits alimentaris per evitar possibles mancances que poguessin afectar el desenvolupament físic i cognitiu del seu fill. Uns dubtes que són raonables i fins i tot justificables.

Tanmateix, l’Associació Americana de Dietètica (ADA) considera que les dietes vegetarianes, i també les veganes, poden ser saludables en totes les etapes del cicle vital (incloent-hi la gestació i la lactància), sempre que hi hagi una bona distribució dels nutrients i es mengin en les quantitats necessàries.

Les principals fonts vegetals

Durant l’embaràs la dieta ha de tenir l’energia i els nutrients necessaris per assegurar el bon desenvolupament del petit. Us expliquem quines són les fonts vegetals dels nutrients més necessaris.

  • Calci. L’absorció d’aquest mineral augmenta durant la gestació perquè col·labora en la formació de l’esquelet, els músculs i el sistema nerviós del nadó.
    • El trobem a… La tahina (sèsam), les algues hiziqui, el bròquil, les figues seques, els llegums i les begudes vegetals amb calci afegit.
  • Àcids grassos essencials. Els omega-3, i en concret, el DHA, són fonamentals durant el segon i el tercer trimestre de gestació, ja que influeixen en el desenvolupament neurològic i visual del nadó.
    • Els trobem a… Les nous, les algues, les llavors de lli i els aliments enriquits.
  • Ferro. Si les reserves de ferro de la mare son baixes (sobretot durant el primer trimestre) existeix el perill que el nen sigui prematur o amb baix pes.
    • El trobem a… Les llavors, la fruita seca, el miso, la melassa i el julivert. Cal recordar que la vitamina C dels cítrics i la soja fermentada, com el tempeh, n’augmenten l’absorció.
  • Vitamines del grup B. La manca de vitamina B9 o àcid fòlic es relaciona amb problemes del tub neural (espina bífida) i es troba als llegums i la verdura verda. Pel que fa a la vitamina B12, s’assimila de fonts dietètiques d’origen animal, així que s’ha de recórrer als aliments enriquits per arribar al requeriment diari. Alguns aliments enfortits amb aquesta vitamina són els cereals de l’esmorzar, els derivats de la soja, els llevats, les carns i les verdures. Una altra opció és prendre un suplement, però sempre sota control mèdic.

Més informació

 

Mireia Marín Antón

Dietista i experta en nutrició