embaras-veggie-750

Queden lluny els dies en què l’embaràs era un període de confinament, d’autocontemplació i de menjar per dos. Avui dia, estar embarassada es concep com un període vital durant el qual es pot estar activa en tots els sentits. Però si anem una mica massa lluny i no parem atenció al nostre cos, ens enviarà senyals per advertir-nos que necessita més atencions, més descans i, sobretot, bons aliments.

Aneu amb compte amb els refinats i els precuinats

El sucre refinat eleva dràsticament els nivells de glucosa a la sang i genera una falsa sensació d’eufòria que no és beneficiosa ni per a la mare ni per al nadó. També està desaconsellat prendre tota mena d’aliments refinats i precuinats, així com begudes estimulants com coles, cafè o te negre, ja que creen un sobreesforç en el sistema nerviós i en les glàndules suprarenals. Així mateix, cal evitar les espècies picants i, per descomptat, l’alcohol.

Nutrients antiestrès per a la gestació

Ara, més que mai, és fonamental que el cos de la mare i el del futur nadó estiguin ben nodrits, sense càrregues extres de toxines. Els aliments ecològics estan especialment indicats durant l’embaràs perquè no porten herbicides, pesticides ni substàncies químiques de síntesi.

  • Vitamines del grup B. Són necessàries per estabilitzar el sistema nerviós. Es troben en cereals integrals, mill, germen de blat (o el seu oli), civada, carn magra (pel seu contingut en B12). Aliment recomanat: llevat de cervesa.
  • Àcids grassos omega-3. Ajuden a millorar l’estat del sistema nerviós. Cal incloure en la dieta verat, sorell, sardina o seitó (peix de mida petita). Aliments recomanats: llavors de lli i nous.
  • Magnesi i potassi. Estan especialment indicats per la seva capacitat relaxant i el seu efecte antifatiga. És important consumir fruites, verdures, flocs de civada, mongetes seques, llenties, sal no refinada. Aliments recomanats: ametlles i dàtils secs.

Mireia Marín Antón

Dietista i experta en nutrició

Més informació

  • http://aesan.msssi.gob.es/AESAN/web/rincon_consumidor/ seccion/alimentacion_segura_embarazo.shtml
  1. Germen de blat. Soria Natural 2. Llevat de cervesa. El Granero 3. Lli marró. Eco Basics 4. Llenties pardines. Casa Amella 5. Flocs de civada. Biocop