farina de coco-730

La majoria de les tècniques que s’utilitzen en moltes receptes que habitualment es cuinen amb farina de blat són fàcilment assumibles i fàcils de preparar en la seva versió “sense gluten”. De fet, no és imprescindible per cuinar i menjar bé, de la mateixa manera que tampoc cal ser celíac per gaudir d’una gran varietat d’aliments elaborats sense gluten.

Els arrebossats quedaran molt cruixents si al pa ratllat sense gluten hi afegeixes flocs de puré de patata, sèmola de blat de moro, ametlles triturades o llavors de sèsam

Busca el certificat de qualitat ecològica

Cal tenir precaució amb les farines d’arròs o de blat de moro que venen a les fleques o els supermercats i que no estan etiquetades amb el distintiu homologat “sense gluten”, ja que es poden haver contaminat durant la mòlta. Per assegurar l’èxit, el més recomanable és optar per farines sense gluten produïdes en cultius amb certificació ecològica. Són segures, ideals per a celíacs i també per a les persones que volen aportar nous sabors a les seves elaboracions.

No només d’arròs i de blat de moro viu el celíac

  • Per donar sabor i varietat a les receptes hi ha moltes farines alternatives (de quinoa real, de fajol, de mill, d’amarant, de castanya, de tapioca) i una gran quantitat de farines procedents de llegums (llenties, cigrons, tramussos, soja o pèsols).
    Si has de fer pa o massa de pizza. Les farines de blat de moro i arròs o llegums no són panificables per si soles, ja que no tenen prou proteïna. És millor comprar preparats panificables sense gluten i seguir les instruccions del fabricant pel que fa a quantitats i formes d’elaboració.
    Una altra opció consisteix a barrejar farines de cereals sense gluten (arròs, blat de moro o fajol) amb farina de quinoa, amarant o soja, i per donar elasticitat, afegir-hi espessidors naturals com goma de xantè o goma de guar.
  • Quan l’objectiu és la rebosteria. El més senzill és triar varietats específiques per a rebosteria sense gluten, que són una mica més fluixes perquè la massa surti més esponjosa. Igual que en els preparats panificables, el fabricant n’indica les quantitats i els usos més adequats. Cada farina absorbeix una quantitat determinada d’humitat, de manera que les quantitats de líquid variaran segons la que es faci servir. Les d’ametlla o de castanya donen també un gust original a pans de pessic, galetes o magdalenes.
  • Per arrebossar i enfarinar. Pots fer servir pa ratllat sense gluten, però també queda molt bé amb farina de cigró o soja. Si hi afegeixes flocs de puré de patata, sèmola de blat de moro, ametlles triturades o llavors de sèsam el resultat serà extraordinàriament cruixent.
  • A l’hora d’espessir o lligar salses. Serveix qualsevol farina sense gluten o flocs de puré de patata. També es pot fer una barreja a parts iguals de farina de cigró amb farina de blat de moro.

Més informació
FACE (Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya). És una llista actualitzada de les diferents farines per a panificats i rebosteria que es comercialitzen (www.celiacos.org).