Two children peeking over a wooden fence

Actualment, entre un 2 i un 5% de la població infantil del país té TDAH, fet que representa també un esforç extra per part de professorat i pares. Tot i que no se sap exactament la causa d’aquest trastorn, sembla que hi ha un factor genètic associat. Però a més de l’herència, alguns factors ambientals també hi poden influir, i l’alimentació n’és un dels més importants.

Una alimentació rica en àcids grassos que inclogui peix blau, llavors de lli i de chía, nous, oli de llinosa i algues, pot millorar el dia a dia dels petits amb TDAH

Més que afegir, eliminar

Algunes hipòtesis sobre tractament del TDAH afirmen que certes substàncies presents en l’alimentació del nen poden ocasionar o empitjorar els símptomes. Així, els additius alimentaris artificials, els conservants, el sucre o l’aspartam es troben entre les substàncies considerades “perjudicials”. Per tant, eliminar aquests components de la dieta pot ajudar.
Les investigacions indiquen que evitar aliments processats (principalment els que contenen colorants artificials) i seguir una dieta equilibrada, amb aliments frescos, saludables i orgànics, suposa una millora evident en el dia a dia dels nens amb TDAH.

Àcids grassos omega-3, els millors aliats

Alguns estudis suggereixen que els àcids grassos omega-3 ajuden a millorar els símptomes associats al TDAH. Les anàlisis han demostrat que els nens hiperactius solen tenir nivells més baixos en àcids grassos de cadena llarga, especialment de DHA (àcid docosahexaenoic), així com també d’àcid araquidònic (AA).
És recomanable que l’alimentació del petit sigui rica en aquests àcids grassos i inclogui peix blau (salmó, verat, sardina, tonyina, truita), llavors (de lli i chía), nous, oli de llinosa i algues.

És convenient prendre complements?

La complementació d’àcids grassos EPA i DHA s’ha vist associada amb una millora en la destresa del pensament i comportament. No obstant això, cal recalcar que l’administració pautada, encara que pugui ser d’utilitat, no substitueix de cap manera el tractament farmacològic prescrit per l’especialista.

Més informació