Alga wakame

Alga wakame

Un dels principis de la dieta macrobiòtica rau en l’equilibri entre el sodi i el potassi dels aliments que la componen, però si aquest principi no se segueix correctament hi ha el perill d’adoptar una alimentació excessivament alta en sodi. Si tenim la pressió arterial alta i som seguidors d’aquest patró dietètic hem de vigilar bé aquest equilibri, ja que correm el perill que el nostre sistema cardiovascular pateixi a causa d’un excés de sal.

Les funcions biològiques més importants del sodi i el potassi són regular la pressió osmòtica (per assegurar la integritat cel·lular) i mantenir un bon balanç d’aigua a l’organisme

El paper del sodi i el potassi

Pel que fa a les artèries, l’excés de sodi contreu els vasos i augmenta la pressió sanguínia, mentre que el potassi els relaxa i en redueix la pressió. Equilibrar aquests dos ions és fonamental per tenir una bona salut cardiovascular. En aquest sentit, els aliments rics en potassi ajuden a compensar els possibles excessos de sodi, ja que el potassi ajuda a “expulsar” l’excés de sodi del líquid intracel·lular.

Les funcions biològiques més importants del sodi i el potassi són regular la pressió osmòtica (per assegurar la integritat cel·lular) i mantenir un bon balanç d’aigua a l’organisme. A més, intervenen en l’equilibri àcid-base.

. La proporció adequada. Els experts en macrobiòtica recomanen una proporció basada en 5 porcions de potassi (yin) per 1 de sodi (yang), d’acord amb la combinació sodi/potassi de l’organisme. Menjar en les proporcions correctes evitarà possibles futures complicacions cardiovasculars i ajudarà a tenir més salut i benestar físic i mental. De fet, hi ha moltes persones que asseguren que, seguint el patró alimentari de la macrobiòtica, se senten més centrades, serenes i animades.

  • Aliments rics en sodi. Salsa de soja, shoyu (tamari), miso, prunes umeboshi, sal de sèsam (gomashio), pickles (verdures fermentades), algues.
  • Aliments rics en potassi. Verdura, fruita, cereals integrals (sobretot arròs), llavors, fruita seca, bolets.

Més informació

  • www.veritas.es
  • Macrobiótica para ti, Egoitz Garro Hernaiz. Cénlit Ediciones