portada-especias-II-missmigas-1030x643 (1)

Hi ha moltes espècies que poden enriquir els vostres plats. És important tenir present que, sense augmentar calories ni greixos, aconsegueixen donar un gust d’allò més original a les cremes de verdures o a qualsevol plat. A Amandín ho tenim clar, i ens encanten. Amb només una culleradeta d’espècies podeu aconseguir uns plats amb sabors autèntics.

Sabeu què és la densitat nutritiva?

La densitat nutritiva és la quantitat de nutrients valuosos en relació al seu volum. Això podem aconseguir-ho amb les espècies.

  1. Podem substituir l’oli per les nous picades, i així afegireu als vostres plats més fibra, minerals, vitamines i antioxidants.
  2. Podem canviar la nata líquida per un iogurt.
  3. Barregeu fruita seca amb el pa ratllat en pols, així aportareu més fibra, vitamines i minerals als plats.
  4. Podem substituir part de la carn d’una hamburguesa per llenties o qualsevol llegum, així afegim potassi, fibra, i magnesi.

A més, una manera molt senzilla d’enriquir els plats és amb les herbes aromàtiques. Moltes d’aquestes plantes ajudaven a digerir els aliments i així van començar a utilitzar-les en el menjar.

Hipòcrates ja deia: “Que l’aliment sigui la teva millor medicina, i que la teva millor medicina sigui el teu aliment”

Sempre és millor fer-les servir quan són fresques, així mantenen totes les propietats.

Es consideren aromes: alfàbrega, cerfull, estragó, fonoll, ginebre, llorer, julivert, romaní, sàlvia, farigola, canyella, clau d’espècie, coriandre, comí, curri, gingebre, nou moscada, pebre i safrà.

I condiment: all, tàperes, cebollí, mostassa, ceba, porro, rave blanc, sal i sucre.

De les plantes aromàtiques se n’empren les fulles o tiges, ja siguin fresques, seques o deshidratades. S’utilitzen per assaonar els guisats o realçar les aromes dels plats. Moltes de les herbes i plantes van ser ignorades durant molt de temps, excepte la menta, el julivert i l’all.

Les plantes aromàtiques poden formar part de tres famílies:

  1. Al·liàcies: all, ceba, ceballot o les escalunyes, etc.
  2. Apiàcies: angèlica, comí, cerfull, fonoll, julivert, etc.
  3. Lamiàcies: marduix, melissa, menta, orenga, sajolida, sàlvia, farigola, etc.

Tècnicament, es considera espècia la part dura d’una planta, com les llavors o l’escorça. Encara que moltes vegades, potser per similitud, s’inclouen també les fulles d’algunes plantes. Aquí trobaríem la cúrcuma, el pebre rosa o el gingebre.

La majoria de les espècies, plantes aromàtiques o condiments tenen múltiples propietats per a la nostra salut. Aquestes propietats es deuen a la seva composició química.

Les seves propietats són tan importants que es van arribar a fer servir com a moneda de canvi, i a considerar-se, a més, un producte molt cobejat.

En alguns dels nostres productes, per poder enriquir-ne el sabor i olor, hem fet servir espècies. Així hem creat brous d’allò més originals. En el nostre Caldo Oriental i Azteca hem fet servir: pebre vermell, comí, chili, cúrcuma, pebre negre, nou moscada o romaní, i en tots els nostres brous afegim una mica de romaní per aromatitzar-ne el gust.

Perquè a Amandín coneixem la importància del sabor i la qualitat dels nostres plats.