Des de fa catorze anys, Núria Soteras dirigeix el centre d’estètica Backstage BCN, un centre de perruqueria i estètica únic en innovació i salut on s’han visitat desenes de clients i noms tan coneguts com Sílvia Abril, Laura Fa, Anna Bertran, Mireia Portas, Mònica Pont, Cristina Dilla, Olalla Moreno, Agnès Busquets o Lydia Bosch. Formada en estètica, drenatge limfàtic, massatge tibetà també ha passat per l’ISMET, on s’ha format en dietètica i nutrició. Soteras ha aconseguit que tothom la segueixi gràcies a la seva passió per trobar per a cada client els millors tractaments, molts dels quals són naturals.

Et vas formar en estètica i alhora ets especialista en estètica oncològica. Com i per què vas començar a interessar-te per l’estètica oncològica?

Vaig conviure amb el càncer des de petita. El meu pare ha tingut càncer durant molts anys i ho he mamat a casa. Un dia vaig saber que podia unir la meva passió, l’estètica, amb l’oncologia, i em vaig formar durant tres anys a la Fundació Ricardo Fisas de Natura Bissé per poder ajudar a pal·liar els efectes secundaris dels tractaments oncològics a la pell.

Què feu exactament a Backstage per les pacients amb càncer?

En general hi ha una gran desinformació de les pacients i per això és important difondre-ho i treballar coordinats amb el doctor de la pacient. Distingim tres fases del tractament: primer preparem la pell per a una cirurgia o per als tractaments de radioteràpia i quimioteràpia; durant el tractament al·lopàtic, en fem un de manteniment, i després ens dediquem a recuperar la pell perquè la millora sigui immediata.

Què passa a la pell durant el tractament?

Hi ha qui té hipersensibilitat, sequedat, pigmentacions, irritacions, cicatrius després d’una mastectomia…

El problema és només cutani?

No. També capil·lar; podem tractar l’alopècia total o parcial, caiguda de celles i pestanyes. Si la clienta vol una perruca, derivem a especialistes i el que fem és la cura de les perruques. Tenim una marca de color totalment orgànica que, quan els comencen a créixer els cabells, ja es poden fer el color…

Altres efectes secundaris que tracteu…

Pel que fa a la circulació, és habitual que apareguin edemes a les extremitats inferiors i formiguejos a mans i peus; muscularment, tractem els dolors localitzats d’esquena, sobretot cervicals i dorsals. A més, dels efectes secundaris de la quimioteràpia veiem que les ungles són especialment vulnerables i sovint presenten una hipotoxicitat: dolor, taques, ruptures…

També ets un referent en tractaments naturals com les exfoliacions corporals ecològiques.

Sí. Treballem amb productes naturals d’Amapola Biocosmetics. Les exfoliacions es fan amb olis vegetals ecològics, de primera pressió en fred, sense cap tipus de perfums sintètics, silicones, vaselines ni residus del petroli, i no testats en animals i fabricats a Espanya.

Com és l’exfoliació pas per pas?

Tot comença amb un massatge d’oli d’ametlles ecològic. Després triem un oli essencial en funció de la persona i el moment i les sals minerals del Mar Mort que poden ser de rosa, romaní, lavanda o taronja. Després de l’exfoliació, apliquem un embolcall de mantega de karité, amb oli d’argània i essència d’encens i mandarina per nodrir la pell en profunditat; mentrestant la clienta està amb l’embolcall, es fa un massatge kobido facial amb el sèrum d’argània, que està fet amb oli d’argània, de sèsam i oli essencial d’encens.

També toques una mica l’alimentació perquè feu tractaments integrals.

Fem plans integrals amb aparatologia, nutricosmètica i dietes personalitzades. No som nutricionistes, però ajudem molt les clientes a aprendre a menjar i són famoses les nostres opcions de plats saludables, com ara les receptes de creps de fajol amb melmelada de chía sense sucre, la sopa miso amb fondue de tonyina salvatge, el peix farcit amb salsa de verdures suau, el pollastre ecològic amb verdures saltades al toc de gingebre, etc.

Els lectors d’Etselquemenges teniu un 10% de descompte en tots els tractaments. Només cal que digueu que heu llegit aquesta entrevista a la nostra revista digital perquè us l’apliquin.

Backstage BCN té dos centres actualment a Barcelona: A l’avinguda Diagonal 624 (Tel.: 93 240 55 11) i al carrer València, 306 (Tel.: 93 215 53 53).

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll