L’Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard (HSPS) ha publicat un estudi que demostra que, com més consum de cereals integrals, menys mortalitat i menys risc de tenir malalties del cor. Els resultats han sortit a la llum a principi d’any al Journal of the American Medical Association i “demostren la tendència d’anteriors estudis”, segons els investigadors.

A continuació, QiSun, professor associat del Departament de Nutrició de Harvard i autor principal de la publicació, ens detalla les claus d’un particular estudi que es basa en la mostra de més de 100.000 professionals de la medicina que van ser monitoritzades des de mitjan anys vuitanta fins al 2010.

arros integral-730

Arròs integral

La clau? Els cereals integrals tenen “un índex glucèmic més baix que el dels refinats”, per tant hi ha menys alts i baixos de sucre i el risc de diabetis també és més baix. A més, “són rics en fibra, magnesi, vitamines i fitoquímics”, assegura QiSun que, com reconeix, incorpora els cereals integrals a la seva dieta diària.

Quines són les conclusions principals de l'estudi?

Hem demostrat, basant-nos en tots els pacients analitzats en la investigació, que els que van prendre més cereals integrals -una mitjana de 33 a 48 grams al dia- van tenir un 9% menys de probabilitats de morir per qualsevol causa i un 15% menys de probabilitats de morir per problemes de cor, en comparació amb els que van consumir menys cereals integrals -menys de 6 grams al dia.

A més, l'estudi compara els cereals integrals amb els refinats. Què seria el més destacat?

Sí, substituir els cereals refinats per integrals pot suposar reduir un 8% de la mortalitat a causa de malalties cardiovasculars. A més, si prenem cereals integrals en comptes de carn vermella, la probabilitat de morir per malalties del cor baixa un 20%. No tenim dades d’altres aliments.

Té dades sobre la relació entre cereals integrals i altres malalties?

El nostre estudi se centra en la mortalitat. No obstant això, altres estudis nostres i d’altres investigadors mostren que el consum de cereals integrals també està associat amb un risc més baix de desenvolupar diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars, hipertensió i càncer colorectal.

Els que van prendre més cereals integrals van tenir un 9% menys de probabilitats de morir i un 15% menys de probabilitats de morir per problemes de cor

D'acord amb l'estudi, sembla que el consum de cereals integrals no té relació amb la reducció del càncer. Té cap prova d'acord amb estudis anteriors o actuals?

Hi ha una publicació al British Medical Journal, dirigida pel Dr. Aune, que demostra que el consum de cereals integrals s’associa amb un risc més baix de tenir càncer colorectal. El nostre estudi no va trobar la mateixa correlació; però possiblement és perquè el nombre total de morts per càncer colorectal és massa petit per detectar associacions significatives.

Són els cereals integrals bons per a tothom? Hi ha cap grup de població per al qual no estiguin indicats?

Generalment, els cereals integrals són saludables per a la majoria de la gent. No obstant això, alguns com la farina de blat, l’ordi o el sègol estan contraindicats per als celíacs. Malgrat tot, poden consumir altres tipus de cereals integrals com l’arròs, entre d’altres. D’altra banda, algun grup de població pot mostrar al·lèrgia a certs tipus de cereals integrals i, en canvi, pot consumir-ne d’altres tipus. En general, crec que és just dir que els cereals integrals són bons per a tothom.

Sabem res més del perfil dels que consumeixen més cereals integrals basant-se en la seva pràctica esportiva, estil de vida o altres hàbits de nutrició?

Sí, són físicament més actius, més prims, menys propensos a fumar i fan una dieta més saludable.

Pel que fa a l'estudi, una de les grans particularitats és que els individus observats són infermeres i professionals de la salut. Quins avantatges i inconvenients pot comportar extrapolar aquest estudi?

Com a punts forts, destacaria que tenen un nivell socioeconòmic similar i, com que són professionals de la salut, poden donar respostes molt precises sobre la seva dieta i estil de vida. En canvi, l’inconvenient més gran és que no podem extrapolar els resultats a altres poblacions.

Si prenem cereals integrals en comptes de carn vermella, la probabilitat de morir per malalties del cor cau un 20%

I què tenen els cereals integrals que són tan saludables i bons per al cos?

Tenen menys índex glucèmic. Així, no oposen tanta resistència a la insulina i el risc de diabetis és més baix. A més, són rics en fibra, magnesi, vitamines i fitoquímics.

L'estudi també demostra el valor del segó. Quins beneficis té?

El segó és ric en fibra, magnesi, vitamines (sobretot de tipus B) i fitoquímics, que, conjuntament, són beneficiosos per a la salut. El pitjor és que el segó es retira dels cereals integrals quan es refinen; per tant, els cereals refinats no són tan saludables en comparació amb els integrals.

Què ens passa després de menjar cereals integrals? Per què són tan saludables?

En comparació amb els refinats, els cereals integrals produeixen canvis menys dràstics en els nivells de sucre i insulina en sang.

És fàcil distingir el cereal integral del refinat al supermercat?

Sí, almenys als EUA.

Quina opinió té sobre la dieta paleolítica, que rebutja els cereals i se centra en vegetals, proteïnes i greixos?

Està bé perquè promou el consum de vegetals i fruites. No obstant això, es basa també en carns vermelles, que estan clarament associades a un risc més alt de desenvolupar diabetis, malalties cardiovasculars i fins i tot mort a edats primerenques. És just dir que falten evidències per dilucidar si la dieta paleolítica és bona o dolenta.

paleo_planet_organic2

Productes “paleo” a les prestatgeries del Planet Organic de Londres

Quines recomanacions addicionals suggereix per a una alimentació més saludable?

Els cereals integrals són només una part de la dieta saludable. Convé incidir en el consum de fruites, verdures, moderar el consum d’alcohol, carns vermelles o carbohidrats refinats, entre d’altres.

Si m’ho permet: Quina és la seva dieta preferida?

És una combinació de moltes fruites (especialment nabius), una copa de vi negre al dia, peix (salmó o llenguado), 1-2 tasses de cafè, oli d’oliva verge extra, xocolata negra, fruita seca i un parell de tasses de te verd. I cereals integrals i llavors, per descomptat!

Cafè? Molts experts el desaconsellen, oi?

No hi ha prou evidència per afirmar que el cafè sigui perjudicial. Consumit amb moderació, ha estat associat molts cops amb un risc més baix de desenvolupar diabetis del tipus 2 i malalties del cor. Per descomptat, no es pot recomanar a tothom, com, per exemple, persones amb intolerància a la cafeïna o amb problemes d’índex glucèmic. 

Carlos Betriu
Carlos Betriu

Periodista freelance a Londres.
twitter.com/nikotchan